SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Stresin Yanında Yoruluyor musunuz?

A- A+ PAYLAŞ

Kansızlık ya da tıp dilindeki adıyla "Anemi"nin kadınlarda ve çocuklarda daha çok görüldüğünü, tedavi edilmediğinde ise ruhsal sorunlardan gelişme geriliğine kadar bir dizi hastalığa yol açabileceği bildirildi. Dâhiliye Uzmanı Doktor Ümit Koçak, aneminin bir hastalık adı değil bulgu olduğunu belirtirken, nedenlerinin muhakkak araştırılması ve ona göre tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

NEDENİ BULUNMADAN İLAÇ KULLANMAYIN

Aneminin en sık rastlanan nedeninin demir eksikliği ve B12 vitamini eksikliği olduğunu söyleyen Dr. Ümit Koçak, bunlar dışında tiroid hastalıkları, gizli ya da görülen kan kayıpları, doğuştan gelen bazı kan hastalıkları, kemik iliği hastalıkları, kötü huylu hastalıklar, kronik infeksiyonlar olduğunu söyledi. Koçak, çinko eksikliği, C vitamini, folik asit ve diğer B vitaminleri eksikliğinin de anemiye yol açtığına dikkat çekti. Nedeni bulunmadan kan ilacı diye demir hapları ya da iğnesi almanın bazen çok önemli hastalıkların tedavisini geciktirebildiğini belirten Koçak, tedavi edilmeyen kansızlığın psikolojik sorunlara yol açtığı gibi fiziksel performansımızı da olumsuz etkilediğini belirtti.

DEPRESYONUN NEDENİ DE ANEMİ OLABİLİR

Aneminin depresyona yol açabilen organik rahatsızlıklardan biri olduğuna değinen Koçak, anemi ile birlikte psikolojik sorunlar ortaya çıktığında anemi tedavisi ile birlikte psikiyatri uzmanının da değerlendirmesinin yararlı olduğunu, doğuştan gelen ya da sonradan ortaya çıkan hastalıkların yaptığı kansızlıkların tedavisinde ise esas hastalığın tedavisinin önemli olduğunu vurguladı.

Doktor Koçak, "Kansızlıkları engellemede sağlıklı ve dengeli bir beslenme çok önemlidir. Demir ve B12 vitamini yine önemli besin kaynaklarındandır. Tahıl ürünleri, B vitaminleri, yeşil yapraklı sebzeler folik asit yönünden zengindir. Meyveler bir çok vitaminin özellikle C vitamininin deposudur" dedi.

ÇOCUĞUNUZA ZORLA DALAK YEDİRMEYİN

Koçak doğru bilinen yanlışlarla ilgili de hatırlatmalarda bulunarak, "Ispanak yararlı bir sebzedir ama demir kaynağı olduğu yanlıştır. Bir diğer bir yanlış da dalak yedirmenin çok faydalı olduğudur. Oysa dalak vücutta kan üreten bir organdır, ama yenildiğinde böyle bir yararı yoktur. Dolayısıyla çocuklarınızı dalak yemeğe zorlayıp ileride et yiyemez hale getirmeyiniz. Üzüm ve pekmez de yine yararlı gıdalardır, ama bunların da kan yapıcı özellikleri inanıldığı kadar çok değildir" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız