SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Su Forumunda Konuştu

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Cemal Akın, İstanbul'da devam eden Dünya Su Forumu'na katıldı ve "Kentler ve Bölgelerde İklim Değişikliği Risklerinin Yönetimi" konulu oturumda eşbaşkan olarak konuşma yaptı.

MASKİ Müdürü Ömür Karaağaç ile yardımcısı Oktay Özelçi'nin de Malatya Belediyesi adına izledikleri, ayrıca bildiri sunacakları belirtilen forumda Akın'ın yaptığı konuşmaya ilişkin Belediyeden şu bülten yayınlandı:

"Belediye Başkanı H. Cemal Akın, 16-22 Mart tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu’na katıldı.

18 Mart Çarşamba günü İstanbul Feshane Haliç Salonu’nda düzenlenen “Kentler ve Bölgelerde İklim Değişikliği Riskleri’nin Yönetimi” konulu oturumun Eş Başkanı olarak bir konuşma yapan Belediye Başkanı H. Cemal Akın, bugün dünyada olduğu gibi ülkemizde de su sıkıntısının yaşandığını belirtti.

Başkan Akın, oturumda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Su, başta biz insanlar olmak üzere bütün canlılar için ‘olmazsa olmaz’ nitelikte hayati bir ihtiyaçtır. Su hayat... Su can... Su insan... Nitekim insanın da mayası bir damla su.. Su saflık, su sadelik, su duruluk, su tevazu, su bilgelik sembolü... Su, birçok şair, yazar ve sanatçıya esin kaynağı olmuş... Bir damlasına nice beyitler, bir katresine nice şarkılar yazılmıştır.

Stratejik değeri bulunan su kaynakları, gerek küresel ısınma gerekse bilinçsiz kullanım ve kirletme nedeniyle her geçen gün azalmaktadır.

Bugün dünyada 1.2 milyar insan yeterli içme suyu bulamazken, dünya nüfusunun yarısına yakın bir kısmı sağlıklı su kaynaklarından mahrum olarak yaşamaktadır.

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de ne yazık ki bugün, su sıkıntısı çekilmektedir. Değişik insani sloganlar altında dünyanın enerji kaynaklarına el koymak üzere küresel operasyonlar düzenleyen güçlerin listelerinin ilk sırasında yer alan petrol, yakın gelecekte yerini suya bırakacaktır. Zira dünyada petrole alternatif enerji kaynakları çoktur ve bunlar gelecekte daha da artacaktır.

Ülkemiz için su, artık milli bir mesele olarak görülerek su yönetiminin ve stratejisinin milli plan ve programların birer parçası olması gerekmektedir. Bundan böyle su yönetimlerinin görevi, su tasarrufu ve kuraklık yönetimi olmalıdır.

Eskiden suyu kullanırken daha az kirletiyorduk. Su kullanım alışkanlıklarımız maalesef her geçen gün daha da bozularak devam etmektedir. Önceleri temizlikte kullanılan temizlik maddeleri suyu çok az etkilerken bugün kullanılan deterjanlar ve diğer kimyasal temizleyiciler, tarımsal gübreler, sularımızı çok daha fazla kirletmektedirler. Su kirliliğinin önlenmesi konusunda Sanayi yatırımlarına yaptırım ve teşvik uygulamaları yetersizliğinin biran önce önüne geçilmesi gerekmektedir.

Suyun israf edilmeden kullanılması konusunda içme suyu sağlayan sistemlerdeki su kayıplarının da, önemli bir yeri vardır. Teknik, ekonomik, ekolojik ve güvenlik riskleri nedenleriyle insanların, suyu bilinçli kullanma konusunda çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Mahalli idareler su kayıplarını azaltmak amacıyla strateji ve programlar geliştirerek, aşağıda sıralayacağımız yolları izleyerek sonuç alabileceklerdir:

1. Su kontrolleri yaparak,
2. Su şebekeleri ve işletim şekillerine ilişkin gözetim, kontrol ve veri elde ederek,
3. Sızıntıları arayıp bularak,
4. İşletme ve bakım prosedürlerini geliştirerek,
5. Lineer akış sağlayan, basınç düzenleyici kontrol vanaları ile, su şebekelerini kontrol altına alarak, İçme suyu isale hatlarındaki, su kayıplarının en aza indirilmesi mümkün olacaktır.

Malatya Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getirdiğimizi, önemli projeleri hayata geçirdiğimizi söyleyebilirim.

Bu bağlamda 2007 yılında AB hibe projelerine başvurularak kabul gören NİKAÇA, yani Nitelikli Çalışan Kalite Alt Yapı Projesi kapsamında ilgili personelimiz su kaçak ve kayıpları konusunda uzmanlardan eğitim aldıkları gibi, su kaçak ve kayıplarının tespitinde kullanılan yeni cihazlarla da takviye edilmiştir.

2008 yılında Alman Kalkınma Bankası tarafından sağlanan hibe kredisi ile su kaçak ve kayıplarında kullanılan birçok cihaz alınmış ve Alman kaçak ve kayıp su uzmanları tarafından personel eğitimlerimiz yaptırılmıştır.

Bu sayede yeni kurulmuş olan Su Kaçak ve Kayıp Birimi çalışmalarına büyük bir ivme kazandırılmıştır. Malatya merkezi, 11 belediye ve civar köylerin içme suyu ihtiyacı Malatya iline 22 km uzaklıkta Gündüzbey-Pınarbaşı membaından temin edilmektedir. Gündüzbey Pınarbaşı mevkiinde bulunan su kaynağı Malatya Belediyesi tarafından yaklaşık olarak 1930’ dan beri kullanılmaktadır. Gündüzbey Pınarbaşı içme suyu kaynağından gelen su hiçbir pompalama sistemine ihtiyaç duyulmadan kendi cazibesiyle gelmekte ve abonelere ulaşmaktadır. Gündüzbey Pınarbaşı mevkiinde bulunan su kaynağımız kaynak suyu olduğundan dolayı herhangi bir içme suyu arıtması yapılmadan sadece klorlama ile şehrimize verilmektedir. Mevcut içme suyu kaynağımızın ortalama debisi 2000 lt/sn dir.

Yaklaşık bir milyon nüfusa hitap eden ve saniyede ortalama 2000 litre debiye sahip Gündüzbey Pınarbaşı Su Havzamız girişimlerimiz sonucunda Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından “KORUMA ALANI OLARAK” ilan edilerek su kaynağımız çevresinde yerleşime ve taş ocaklarının faaliyetine izin verilmemektedir.

Su kaynaklarının kirlenmesini önlemek bizim için en önemli konulardan biridir. Malatya Belediyesi 2005 yılından beri 180 milyon m3 atık suyu temizleyerek Karakaya Barajını kirleten en büyük unsuru bertaraf etmiştir. Atık su arıtma tesisimiz, günlük 120.000 m3 atık suyu arıtmaya devam etmektedir. Akarsu kaynaklarımız barajlarımız, iklim değişikliğinin yanı sıra kirlenmeyle de karşı karşıyadır.

Malatya’da mevcut su kaynağımız bugün için yeterli olsa da yakın gelecekte yeterli olmayacağı aşikârdır. Bu nedenle alternatif su kaynaklarıyla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Bu amaçla alternatif olabilecek üç adet su kaynağı teknik elemanlarımızca tespit edilmiş olup bu konudaki çalışmalarımız sürmektedir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız