SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Su İçenler Daha İyi Besleniyor !

A- A+ PAYLAŞ

12 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçları, günlük sıvı tüketimini gidermek için suyu tercih edenlerin daha fazla lif, daha az şeker ve daha az kalorili besin tükettiğini gösteriyor

Günlük sıvı ihtiyacı için farklı içecekler farklı miktarlarda tüketiliyor. Her birey kendi alışkanlıkları doğrultusunda seçim yapıyor. Kimileri sadece su içerken kimileri çay - kahveyi sudan daha fazla tüketiyor, ayrıca gazlı içecekler ile serinleyenler de var. Yapılan araştırmalar, günlük sıvı ihtiyacının, daha büyük bir kısmını sadece sudan alan kişilerin, genel olarak daha sağlıklı bir beslenme programı yürüttüklerini göstermiştir. 12 bin kişi üzerinde yapılan çalışmada su içme alışkanlığı olan bireylerin diğer yeme içme alışkanlıklarının da daha iyi olduğu gözlenmiş. Bu araştırma sonucuna göre sıvı seçiminde “su” tercih edenler beslenme tipi olarak da daha fazla lif, daha az şeker ve daha az kalorili besin tüketiyor. Peki sizin sıvı tüketim alışkanlığınız nasıl? Sıvılara biraz daha yakın bakalım;

Susamayı beklemeden su için

Yapılan araştırmaların ışığında her zamanki gibi su, favori içeceğimiz olarak yerini koruyor. Susamayı beklemeden su için! Su insan vücudunda ve yeryüzünde en çok bulunan maddedir ve yaşamak için en az oksijen kadar gereklidir. Ortalama olarak yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının yüzde 55 - 75’i sudur. Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa,cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Tüm vücut dokuları belli miktarlarda su içerir. Her vücut hücresi,dokusu,organı ve vücudun her türlü fonksiyonunu sağlamada su gereklidir. Su,aslında vücudun en çok gereksinim duyduğu besin öğesidir. Vücut suyunun yüzde 10’unu kaybedersek yaşamımız tehlikeye girer. Yüzde 20 kayıp ölümle sonuçlanır.

SUYUN GÖREVLERİ;

- Besinlerin sindirimi
- Besinlerin emilimi ve taşınması
- Eklemlerin kayganlığının sağlanması
- Elektrolitlerin taşınması
- Besin öğelerinin metabolizması sonucu oluşan artık maddelerin atılması
- Vücut ısısının denetimi
“Ne kadar ve ne zaman su içmeliyim?” diye soranlara, genel olarak günde 8-12 bardak kadar tüketimin yeterli olduğu söylenebilir. Suyun ne zaman içildiği ise önemli değildir, yemekten önce, yemek sırasında ya da yemek sonrasında fark etmez. Aralarda da istediğiniz zaman içebilirsiniz. Yeter ki, su için.

Mineral kaynağı; maden suyu

Tüm maden suları doğal olarak minerallerden zengindir. Yeraltında oluşma süreçlerinde hemen hepsi değişik düzeylerde kalsiyum, magnezyum, klor, potasyum ve sodyum, bazıları da flüorür içerir. Tüm bu mineraller vücut için önemlidir. Özellikle terle sıvı ve elektrolit kaybının arttığı aylarda, spor yapanlarda, sık seyahat edenlerde iyi bir seçimdir. Her gün 1 - 2 şişe maden suyu içilebilir. Daha düşük kalori almak istiyorsanız enerji içermediği için davetlerde bol limonlu maden suyu iyi bir seçim olabilir.

Kadınların gözdesi; bitki çayları

Bitki ve meyve çayları, şeker ilavesi yapılmadığı sürece, kalorisizdir. Sıvı takviyesini sağlamada etkin rol oynarlar. Kafeinli içeceklere alternatif olarak bitki çaylarının tüketimi günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Çeşitli bitkisel çaylar, özellikle rahatlatıcı etkileri nedeniyle kadınların favori içecekleri arasındaki yerini almıştır. Bitki çayları; vücuttaki ödemi atabilir, bağırsakları çalıştırabilir veya hazımsızlığa iyi gelebilir, ancak beslenmeye dikkat edip, yeterli egzersiz yapılırsa kilo verileceği unutulmamalı, bitki çaylarından mucizeler yaratması beklenmemelidir.

Çay önemli bir antioksidandır

Camelia sinensis bitkisinin yapraklarından, siyah, yeşil ve oolong olmak üzere birkaç tip çay elde edilmektedir. Sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çay, şeker veya süt ile tüketilmediği taktirde kalori içermez. Çay önemli bir antioksidan kaynağıdır. Flovonoidler olarak adlandırılan bu antioksidanlar meyve ve sebzelerde de bulunur.

Son dönemdeki araştırmalar, çay içinde bulunan L-teanin’in daha yüksek düzeylerinin, dikkat toplama yeteneğini geliştirebileceğini akla getirmektedir. Halen araştırılan bir konu olmakla birlikte L-teanin’in olaylara odaklanma ve dikkati toplama yeteneğini artırabildiği ileri sürülmektedir.

Gazlı içeceklerin tümü su içerir

İster normal, ister diyet olsun, bütün gazlı içecekler su içerir. Bu oran normal olanlarda yüzde 90 civarında iken diyet olanlarda yüzde 99’dur. Hışırtıyı oluşturan karbondioksit, ambalaj kapatılmadan hemen önce eklenir. Normal içecekler, şekerle ya da yüksek miktarda fruktoz şurubu eklenerek, diyet olanlar ise sakarin veya aspartam eklenerek tatlandırılır. Kalori alımınıza dikkat ediyorsanız diyet olanları tercih etmeniz daha uygun olacaktır, ancak günde 1 bardaktan fazla içmenizi önermem.

Meyve suyu mu, meyveli içecek mi?

Aslında her ikisi de sıvı sağlar, ama elde edildikleri meyveye bağlı olarak farklı miktarlarda vitamin içerirler.
Meyve suları doğal olarak fruktoz denilen meyve şekeri içerirken, meyveli içeceklerde sonradan eklenmiş fruktoz - mısır şurubu denilen şekerler bulunur. Eklenen şeker miktarına bağlı olarak meyve suları ile meyveli içeceklerin 1 porsiyonundaki kalori miktarları farklıdır.
Yüzde 100 meyve suyunda doğal meyve oranı yüzde 100’ü bulur.

Meyve nektarı; meyve suyunun veya meyveden elde edilen konsantrenin az da olsa suyla seyreltilmesi ile yapılır. İçinde en az yüzde 25 - 50 oranında meyve konsantresi bulunur.
Meyveli içecek; meyve suyu, meyve püresi ve bunların konsantresinden elde edilir. En az yüzde 10 oranında meyve içerir. Etiket okuma alışkanlığı geliştirerek, aldığınız ürünle ilgili en doğru bilgiyi edinebilir-siniz. Taze sıkılmış meyve suyu enerji, vitamin ve mineral verir.

DİKKAT!

1 çay bardağı meyve suyu içtiğinizde günlük meyve hakkınızdan 1 porsiyon eksiltmeniz gerekir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız