SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Su İçseniz Bile Yarıyorsa !

A- A+ PAYLAŞ

Sürekli diyet yapıyor fakat kilo veremiyorsanız metabolizmanızın hızının gerçek oranını öğrenmeniz gerekiyor.

Sürekli diyettesiniz ancak bir türlü kilo veremiyorsunuz… Ailenizdeki diğer üyelerle aynı yemekleri yiyorsunuz ancak aralarında kilo alan sadece sizsiniz ve yediğiniz her şeyin fazla kilo olarak siz geri döndüğünü düşünüyorsunuz. Bu durumdan kurtulmanın yolu, ilk olarak metabolizmanızın gerçek hızını öğrenmekten geçiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nde metabolizma hızınız tek nefeste ölçülebiliyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aysu Aydın, diyete başlamadan önce bazal metabolizma hızı ölçümü yapılması gerektiğini belirterek, sağlıklı kilo vermek için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

İdeal diyet metabolizma hızınıza göre planlanmalıdır

İdeal bir şekilde ağırlık kaybı sağlayabilmek için bireyin ‘Bazal Metabolizma Hızı’ na göre beslenmesinin planlanması gerekir. Bazal Metabolizma Hızı (BMH) ; Bazal koşullar altında temel metabolik olayların (solunum, dolaşım, gastrointestinal faaliyetler, kas tonusu, vücut sıcaklığının korunması gibi) sürdürülmesi ve çeşitli organların (böbrek, karaciğer ve endokrin bezler) fonksiyonların devam ettirmesi için harcanan enerji anlamına gelmekte. Eğer kişi BMH’nın altında besleniyorsa, ideal yağ kaybı yerine su ve kas kaybı oluşmakta, bu da kişinin sağlıksız bir şekilde kilo vermesine neden olmakta dolayısıyla günden güne yaşam kalitesi düşmekte. Bu şekilde zayıflayan kişilerde tekrar kilo alımı kaçınılmaz.

Sürekli diyette olsanız da kilo veremeyebilirsiniz

Sürekli diyet yapan, kilosunu kontrol etmeye çalışan ancak tam aksine sürekli kilo aldığına inanan kişiler aslında metabolizma hızlarının yavaş olduğunun farkında değil. Herkesin metabolizması farklıdır. Burada metabolizma hızını belirleyen faktörler arasında; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, vücut cüssesi ve kompozisyonu, hormonlar, hastalıklar, menopoz, kullanılan çeşitli ilaçlar, diyet ve fiziksel aktivite büyük rol oynamakta. Dolayısıyla kişi kilo vermeden önce mutlaka metabolizma hızını ölçtürmeli. Birçok merkezde metabolizma hızı vücut analiz cihazlarında formülize edilerek hesaplanmakta. Ancak bu tam olarak metabolizma hızını göstermeyebilir. 500 kaloriye kadar varabilecek hesaplama hatası olabilir. Hastanemizde en son teknoloji uygulanarak kişinin gerçek metabolizma hızını hiçbir hata payı olmadan ölçülmekte. Unutulmamalıdır ki; kişi metabolizmasına uygun beslenirse; kas ve su yerine yağ kaybeder, ideal kilosunu kavuşur, vücut fonksiyonlarının daha da iyi olmasını sağlar ve yaşam kalitesini mükemmele yaklaştırır.

15 dakikada metabolizma hızınızı ölçtürün, diyetiniz planlansın

Bazal metabolizma hızını ölçmek için hastadan en az 8 saat açlık ve rahat kıyafetlerle gelmesi istenir. Ölçüme başlamadan önce kişi bir yatağa uzanıp 10 dakika dinlenir. Bu süre sonunda kalp atışları yavaşlar, kendini dinlenmeye alır. Özel bir maske takıldıktan sonra 15 dakika boyunca kişinin normal soluk alıp vermesi istenir. Kişinin ortalama oksijen tüketimi, nefes miktarı, nefes sıklığı ve ortalama oksijen yoğunluğuna bağlı olarak metabolizma hızını en doğru şekilde ölçülmekte. Böylelikle kişinin metabolizmasının hızlı mı yavaş mı çalıştığı ile ilgili veriler elde edilir. Ulaşılan metabolizma hızına göre, kişinin beslenme programı ayarlanır. Metabolizma hızı yavaş ise hızlandırıcı metodlar önerilmektedir. Eğer kişi verilen beslenme programına uyarsa ideal kilosunu kavuşması kesinlikle mümkün.

Haber : Pemra G. Abasıyanık

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız