SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Su Kaçağıyla Mücadele Öncelikli

A- A+ PAYLAŞ

Yaşanan içmesuyu sıkıntısı ile ilgili olarak Belediyede bazı ilçe ve belde belediye başkanlarının da katılımıyla bir toplantı yapıldı. Toplantıda, sıkıntının önemli nedenlerinden biri olan kayıp ve kaçak su ile mücadelenin önemi vurgulandı.

Konuya ilişkin olarak Belediye Basın Bürosu'nca yayınlanan bülten şöyle:

"Bazı ilçe ve beldelerde yaşanan içmesuyu sıkıntısı ile ilgili olarak Belediye Başkanı H. Cemal Akın başkanlığında, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Bostanbaşı Belediye Başkanı Yahya Akın, Konak Belediye Başkanı Kadir Mutlu, Gündüzbey Belediye Başkanı Hüseyin Selçuk, Orduzu Belediye Başkanı Mustafa Karaman, Dilek Belediye Başkanı Muzaffer Güven, Hatunsuyu Belediye Başkanı Mehmet Akagündüz, Topsöğüt Belediye Başkanı Ömer Yağcı ve Yakınca Belediye Başkanı Veysel Katırcı’nın katıldığı bir toplantı düzenlendi.

4 Eylül Perşembe günü Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Belediye Başkanı H. Cemal Akın, Battalgazi Sağlık Ocağı tarafından Halk Sağlığı Laboratuarına Temmuz ayı içerisinde 24 adet içmesuyu numunesi, Ağustos ayı içerisinde de 18 adet numunenin verildiğini ve bu numunelerin tamamına temiz raporu verildiğini söyledi.

Başkan Akın, “Bu raporlara göre salgının içmesuyu kesintisinden kaynaklanmadığı anlaşılıyor. Eğer içmesuyu kesintisinden kaynaklı bir salgın olsaydı, 23 yerleşim yerinde de benzer salgınların çıkmış olması gerekirdi” dedi.

İlçe ve belde belediye Başkanlarıyla, içmesuyunda yaşanan sıkıntıyı aşmak için görüş alış verişinde bulunmak üzere bu toplantıyı düzenlediklerini belirten Belediye Başkanı H. Cemal Akın, “Geçen yapmış olduğumuz toplantıda imzalamış olduğumuz mutabakat zabtı doğrultusunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ancak buna rağmen hala bazı yerlerde su sıkıntıları devam ediyor. Yakınca, Battalgazi, Topsöğüt, Yeşilyurt, Gündüzbey’de sıkıntı var” dedi.

Su kaçak ve kayıpları konusunda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirten Belediye Başkanı H. Cemal Akın, “Gündüzbey’de Belediye Başkanımızın tespit etmiş olduğu kaçakları kapatıyoruz ve kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayrıca kanalizasyon şebekemizde meydana getirilen tahribatları da Arıtma Tesisinden itibaren toparlıyoruz, kırılmaları tamir ediyoruz. İnşallah bundan sonra oralarda böyle kırılmalara bir daha sebebiyet verilmez. 3 yıldan beri atık suda meydana getirilen kırılmalar ve su almaları Malatya Belediyesi MASKİ Müdürlüğümüz ilgili birimlere, jandarmaya suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak, bugüne kadar gerekli işlemler yapılamadığı için önlenememişti.

Bugünden itibaren bütün Belediye Başkanlarımız, bütün muhtarlarımız sudan yararlananlar el birliği ile gönül birliği ile bu aksaklıkların giderilmesi için yapacakları çalışmalarla biz netice alacağımıza inanıyoruz” dedi.

İçmesuyunda yaşanan sıkıntının, özellikle yaz aylarının en sıcak günlerine rastladığını, normal zamanlarda yetmesi gereken suyun daha ziyade sulama suyu olarak kullanılması nedeniyle yetmediğini ve sıkıntının burdan kaynaklandığını ifade eden Başkan Akın, “Bugün Belediye Başkanlarımızla paylaşacağımız husus mutabakat zabtımızda da var; Belediye Başkanlarımız kendileri tespit etmiş oldukları listeleri bize verdikleri takdirde bunlar hakkında gerekli işlemleri yapacağız. Ancak, Belediye Başkanlarımızın bize kayıp kaçaklar noktasında vermediği veya tesadüfen dedektörlerle tespit ederek bulduğumuz kaçakları da yine bu konuda hassasiyet gösteren Vilayetimizle de paylaşacağız” dedi.

Başkan Akın, yaşanan sıkıntıları iyi bir dayanışma ile aşacaklarını belirterek, “Bazı tedbirler de geliştirmemiz lazım. Bundan sonra yapılan apartmanlarda mutlaka su deposu ve hidrofor sisteminin mecbur tutulmasını, bundan evvel yapılmış olanlara su depolarının ve hidroforlarının konulmasını, yine sağlık ocağı, okullar gibi toplu yaşanan merkezlerde de aynı şekilde tedbirler alınmasını temin ettikten sonra bu sıkıntılarımızın daha da aza ineceğine inanıyorum” dedi.

Başkan Akın, “Şu anda yaptığımız çalışmalar eğer neticelenirse mevcut sıkıntılarımız giderilmiş olacak. Kaptaj’daki suyumuzun DSİ’nin ilgili birimleri 2 m3/sn olduğunu bildiriyorlar. Tabi şu anda matematiksel olarak kati bir şey söylememiz mümkün değil, belki bu biraz az veya fazla olabilir. Şu anda Maski Müdürümüz Halkalı Gümrüğü’nde büyük debi ölçerleri getirmek için ordalar. Küçük debi ölçerleri de yine ilgili birimlerimizle sözkonusu yerlere monte edip, bunları da sağladığımızda biz kendi içimizde, ilçe ve belde belediyelerimiz kendi içlerinde artık kaçak ve kayıpları önleme mecburiyetinde kalacaklar. Bu şekliyle de mevcut su DSİ’nin bize bildirdiğine göre rahatlıkla içmesuyu olarak yetecektir” dedi.

Belediye Başkanı H. Cemal Akın, su sıkıntısının orta ve uzun vadede temelden çözümü için Erkenek suyunun Malatya getirilmesi gerektiğini belirterek, “Bütün Belediye Başkanlarımızdan içmesuyunun tasarruflu kullanılması konusunda yardımcı olmalarını bekliyorum. Bizim Belediyeler olarak, muhtarlar olarak, sivil toplum kuruluşları olarak asıl üzerinde durmamız gereken konu; Erkenek suyunun Malatya adına tahsis edilmesini sağlamaktır. Malatya’nın orta ve uzun vadede içmesuyu sorununu temelden çözecek çalışma budur. Bu konuda da biz şimdiden Malatya Belediyesi olarak çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Aynı şekilde Aksu ve Değirmendere suları ile ilgili olarak da çalışmalar devam etmektedir” dedi..."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız