SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Su Kirliliği Haritası Çıkarılacak

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:27:23
Su Kirliliği Haritası Çıkarılacak
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye sularının kirlilik haritasının çıkarılması, böylece iyi tarım uygulamalarının hayata geçirilmesi amacıyla yer altı ve yüzey sularındaki nitrat kirliliğini ölçmek için kurulan ''Mobil Laboratuvar''lardan biri Malatya'da faaliyete geçti. 

Özel analiz cihazlarının yanı sıra lavabodan buzdolabına, jeneratöründen bilgisayar sistemlerine kadar pek çok son model teknolojiyle donatılan araç, arazi koşullarına da uyum sağlayacak şekilde yapılandırıldı. Arazi tipi 4 çeker araçta, analiz cihazlarının ince dengesini sağlayabilmek adına özel dengeleyici ayaklar da bulunuyor. 

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık personeli, biyolog ve Mobil Laboratuvar sorumlusu Hasan Basri Gümal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamanın yer altı ve yüzey sularındaki kirliliğin tespit edilmesi, kirliliğin tarımsal kaynaklı mı, başka kaynaklardan mı geldiğinin bulunması ve buna göre önlem alınarak Türkiye'deki tatlı su ve yer altı su kaynaklarının korunması için atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti. 

Gelecek nesillere doğru kullanılmış ve en iyi şekilde değerlendirilmiş tatlı su kaynaklarının temiz ve içilebilir bir şekilde bırakılabilmesi, tarımda kullanılan suların bitki sağlığı ve dolayısıyla insan sağlığını koruması açısından bu suların kirlilik kontrollerinin yerinde yapılması gerektiğine işaret eden Gümal, Bakanlıkta toplanan veriler ışığında suların temizliğine uygun tarım politikalarının geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. 

Hasan Basri Gümal, daha önceki uygulamalarda amatörce bu analizleri yaptıklarını ancak Bakanlıkla yazışmaların bürokrasi dolayısıyla uzun sürdüğünü bu nedenle kirlilik ölçümlerinin sağlıklı bir şekilde yapılamayabildiğini anlattı. 

Laboratuvar sayesinde yapılan analizlerin çok kısa bir süre içinde Bakanlığa iletilebildiğini vurgulayan Gümal, verilerin Bakanlığın ilgili web sitesine aynı gün yayınlanmasının sağlandığını ifade etti. 

-Nisan ayından sonra bağlı illerde analizler yapılacak- 

Gümal, Malatya'da henüz başladıkları Mobil Laboratuvar uygulamalarında alınan numune suların PH ve sıcaklık değerleri, oksijen ölçümleri, nitrat, amonyum ve fosfat gibi değerlerini ölçtüklerini anımsattı. 

Laboratuvarı Nisan ayından sonra da sorumlu oldukları Elazığ, Tunceli ve Erzincan'da belirlenen su kaynaklarında kullanacaklarını kaydeden Gümal, ''Buralarda ölçümler yapıp bunları sisteme geçeceğiz. Türkiye genelindeki 20 Mobil Laboratuvar 81 ilde bin 750 su numunesi alarak yer altı ve yüzey sularının kirliliğini ölçecek. Böylece yıl içinde Türkiye'deki yer altı ve yüzey sularının kirliliğinin tespiti yapılmış olacak. Bunları harita üzerine işleyerek Türkiye'nin yer altı ve yüzey sularının kirlilik haritası çıkarılacak. Buna göre de ekinler belirlenerek, iyi tarım uygulamalarına geçilmesi gibi projeler uygulanacak'' diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Reşan (5 yıl önce)
    Su kirliliği haritası oluşturuldu mu?
    0
    0
    Yanıtla