SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Su Konferansı

A- A+ PAYLAŞ

Devlet Su İşleri (DSİ) Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Malatya'da ilköğretim öğrencilerine "Suyun Önemi ve Tasarrufu" konulu konferans verildi.

Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda verilen konferansa Vali Ulvi Saran, DSİ Elazığ Bölge Müdürü Nevzat Aksu, DSİ Malatya Şube Müdürü Mehmet Albostan ve Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Numan Örnek ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans öncesinde bir konuşma yapan Vali Ulvi Saran, suyun önemine değinerek, "Bazı şeyler vardır ki, yoklukları hissedilmeden değerleri anlaşılmaz. İnsan hayatında önemli bir yer tutan bu gibi unsurlar; esas itibariyle hava, su ve topraktır. Bunlar, tabiatın temel yapısının ve temel mekanizmalarının sürdürüldüğü tabiatın canlılığını koruduğu temel unsurlardır. Havayı ele alalım. Mesela biliriz ki insanlar ancak 2 ya da 3 dakika nefessiz kalabilirler. 2-3 dakikadan daha fazla nefessiz kalmanın sonucu ise ölümdür. Şimdi biz bu kadar önemli bir hayat varlığı olan havanın değerini ne yazık ki bol ve bize bedava bahşedildiği için anlayamıyoruz. Ne zaman havasız kalırız, o zaman hayatımızın varlığı için bu kadar önemli bu unsurun önemini de anlamış oluruz. Toprakta öyledir. Kullanılması tasarruf ve önem verilmesi gereken bir varlıktır. Ancak bol olduğu için toprağında değerini ne yazık ki bilemiyoruz. Su keza varlığımızı sürdürmek, tabiatın dengesini devam ettirmesi için vazgeçilmez ve kaçınılmaz olan bir unsurdur. Ancak bize bolca bahşedilen bu unsurların, esasen bunların bol olmadığını ve zaman zaman eksikliğini görüyoruz. Çevremizde bir ücret ödeyerek elde etmediğimiz ve her zaman kullandığımız bu unsurların ne yazık ki değerlerini bilemiyoruz. Değerlerini bilmemiz için uzun uzun düşünmeli ve bunların yokluğu halinde hayatın nasıl bir hal alacağını dikkate almamız gerekmektedir. Bir defa insanın bedenin önemli bir kısmı sudan oluşmaktadır. Demek ki biz su ve suya bağlı olan süreçlerle çok yakından alakalıyız. Bu nedenle suyun önemini ve bizler için ne derece gerek duyulan bir unsur olduğunu hatırdan çıkarmamalıyız. Hepimizin insanlık borcu olarak gerek tabiata gerekse toplumumuza duyacağımız bir vefa borcu olarak suyu her zaman dikkatli ve tasarruflu kullanmalıyız. Tasarruf bilici de küçük yaşta başlar. Bütün varlıklar için önemli ve gereklidir" dedi.

DSİ 9. Bölge Müdürü Nevzat Aksu ise, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'nün Malatya'da ilk defa böyle bir konferans düzenlediğine dikkat çekerek, "Küresel ısınmanın dünyamızı etkilediği bu günlerde, özellikle ülkemizde bunun daha asgari düzeyde öteletmek ve suyun ve enerjinin tasarruflu kullanımı konusunda geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı bilinçlendirme konusunda bu tür bir konferans düzenledik. Şuanda gerek suyun gerekse enerjinin kıt olarak bulunduğu ülkemizde fazla da su zengini olmadığımız aşikardır.

Ancak sizlerin sayesinde sizlere emanet edeceğimiz ülkemizde inşallah suyu ve enerjiyi daha tasarruflu kullanarak, sizlerin daha müreffeh bir ülkede yaşamanızı sağlayacağız. Bu konuda sizleri bilinçlendireceğiz. Bu sizlerin vatandaşlık görevidir" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından konferansa geçildi.

İlköğretim öğrencilerine; "DSİ, DSİ'nin faaliyetleri, Suyun önemi, ülkemizde ve dünyada su kaynakları ve miktarı, ülkemizde ve dünyada su tüketimi, baraj, ülkemizde baraj gereksinimlerinin sebepleri, suyun kullanımı ve tasarrufu, su tasarrufu için yapılması gerekenler, taşkın ve ülkemizde taşkın gerçeği, DSİ'nin taşkınları önlemeye yönelik faaliyetleri ile ağaçlandırma çalışmaları" konularında bilgiler verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız