SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Su Meselesi' Masada..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın özellikle sulama suyuna ilişkin sorunlarının belirlenmesi ve çözüm üretilmesi amacıyla Vali Halil İbrahim Daşöz’ün başkanlığında Özel İdare toplantı salonunda bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya; Kaymakamlar, DSİ Genel Müdürlüğü İşletme ve Bakım Daire Başkanı, DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Tarım İl Müdürü, kaymakamlar, Merkez ilçe, İlçe ve Belde belediye başkanları, Sulama Birlikleri başkan ve temsilcileri katıldı.

Toplantı da geçtiğimiz dönemlerde yaşanan kuraklığa karşın etkin önlemler alınmadığı takdirde önümüzdeki dönemlerde önemli tahribatların yaşanacağı dile getirildi.

Toplantı da ayrıca Sulama Birliklerinin sorunları ve çözüm önerileri de gündeme geldi. Daire Başkanı Fikret Kasalak; “Malatya’da kargaşadan başka bir şey göremedik” dedi.

Toplantıda ‘Kuraklık Eylem Planı’ hazırlandı.

Vali Halil İbrahim Daşöz, yaptığı konuşmasında; geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklığa karşı önlem alınmadığı takdirde 2009 yılında su sorununun bir felakete yol açacağını,Çat barajında su kalmadığını, mevcut içme suyu kaynaklarının bir milyon nüfusa yeteceği halde sulamada da kullanıldığı için 500 bin nüfusa yetmediğini ve geçtiğimiz yıl kurulan “Su Kurulunun” işlevsiz kaldığını vurguladı.

DSİ Genel Müdürlüğü İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Ahmet Fikret Kasalak; Kuraklık Eylem Planı konusunda slayt eşliğinde açıklamalarda bulundu. “Malatya’da kuraklığı, kargaşadan, bağırış çağırışlardan hissedemedik” diyen Daire başkanı Kasalak, "Suda izlenen yol, yağış, akış, depolama, iletim, dağıtım, tüketim ve geri dönüşümdür. DSİ bu zinciri iyi düzenlemek zorundadır." dedi.

Yapılan açılış konuşmalarından sonra Sulama sistemleri ve Sulama Birliklerinin sorunlarına ve çözüm önerilerine geçildi.

Bu bölümde söz alan Daire Başkanı Kasalak, “Su yok. Damlama sistemine geçmek bir keyfiyet değil, bir zorunluluktur” dedi

Derme Sulama Birliği başkanı Muharrem Çamurlu da; Sulama Birliklerinin bu konuda yetkilerinin olmadığını belirtip “ Damla sulama sistemi bir zorunluluksa Sulama Birliklerini bu işin dışında tutmamak gerek.” diye konuştu.

Vali Daşöz'ün "Damlama sisteminin cazip hale getirilmesi için fiyatlandırmada indirim yapılması çiftçi için daha uygun olmaz mı?” önerisine Birlik başkanı Çamurlu “Kardeş kuruluşlarımız arasında bir fiyat birlikteliğimiz bile yok. Onların ücretlerini düşük tutması bizleri çok zor durumda bıraktı, mahkemelik dahi olduk” diyerek uygulanmasındaki zorluğa dikkat çekti.

DSİ Daire Başkanı Kasalak ise Sulama Birliklerinde 15 yıldır denetimin hakkıyla yapılmadığını ve bu nedenden dolayı birliklerin gelişigüzel davrandıklarını ve bütçe yaptıklarını belirterek birliklere “Denk bütçe yapın, bu sizin şeffaflığınız ve güvenirliliğiniz için de çok önemli.” çağrısı yaptı.

İlçe ve belde Belediye başkanları ile sulama birlikleri temsilcilerinin de kurumları ile ilgili sorunları aktardıktan sonra toplantı sona erdi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız