SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Su Paneli

A- A+ PAYLAŞ

İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından “Tarımsal Sulama, Sulamanın Sorunları ve Çiftçi Örgütlenmeleri” konulu panel gerçekleştirildi.

Belediye Konferans salonunda gerçekleşen ve konuşmacı olarak; İnönü Üniversitesi Genel sekreter yardımcısı Hamza Kandi, Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Önal, Meslek Yüksek Okulu Elektrik bölümü öğretim üyelerinden Taner Filinte, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği’nden Dr. Nüvit Soylu, Ziraat Bankası merkez şube müdürü Feridun Şipal, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü’nden Zir. Yük. Müh. Nevzat Erdoğan, İl Özel İdaresi personeli Zir.Yük. Müh. İzzet Berktaş ve Kimya Müh. Habibe Özben İnş. Müh. Alper Kırış, Ziraat Mühendisleri Odası Malatya il temsilcisi Fevzi Çiçek, DSİ bölge Müdürlüğü’nden Kamil Altınbulut'un yeraldığı panele Vali yardımcısı Enver Erdem, Belediye başkanı Ahmet Çakır, İl Özel İdaresi genel sekreteri Sami Er, İGM başkanı Naci Şavata, ESKKK başkanı Ali Evren, Muhtarlar Derneği başkanı Mustafa Eren, Ziraat Odası başkanı Bayram Polatbaş, DSİ, Meteoroloji ve Dernekler İl Müdürleri, Sulama birlikleri ve kooperatiflerin temsilcileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Belediye başkanı Ahmet Çakır özetle Suyun verimli kullanılması için ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek “Özellikle Malatya bölgemizde kayısının varlığını düşünerek, suya çok daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Bu konuda çiftçilerin örgütlenmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca, açık sulama kanallarında su kaybının büyük barajlar kadar. Buna bir çözüm bulunması gerek. Ayrıca Çiftçilerimizin sulama konusunda sürekli bilgilendirilmelidir” diye konuştu.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er ise, suyun dünya ve insan yaşamındaki önemine değinerek, "Su hayattır. Bu nedenle suyun büyük bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Ben, 1996 yılına kadar ülkemizin zengin bir su kaynağına sahip olduğunu düşünüyordum. Ancak, Recai Kutan'ın konuşmacı olarak katıldığı bir panelde su hakkında yaptığı açıklamalar sonrası anladım ki, ülkemiz su fakiri. Küresel ısınmadan kaynaklanan bir kuraklık var. Malatya'da da bu sıkıntı yaşanmaktadır. Sulamayla ilgili yeni stratejiler
geliştirmek zorundayız. Tabi bunu sağlarken öncelikli olarak çiftçileri örgütlememiz gerekiyor. Çiftçileri örgütlemeden sulama problemini çözmemiz mümkün değil. Çiftçileri örgütlemeden yapılan çalışmalar heba olup gidiyor" diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından panele geçildi. Panel'in ilk ayağında İnönü Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamza Kandi ve İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm ve Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal bir sunum yaptı. Genel Sekreter Yardımcısı Hamza Kandi, suyun geçmişten günümüze geldiği nokta hakkında bilgiler verdi.

İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm ve Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ise, Malatya'da sulama konusunda kısa ve uzun vadede yapılması gerekenler hakkında bir sunum yaptı. Prof. Dr. Önal, "Kısa vadede Malatya Çöşnük fayının güneyi boyunca seri sondajlar yapılmalıdır. Malatya-Ovacık fayının doğusu boyunca seri sondajlar yapılmalıdır. Malatya tren yolu kuzeyinde seri sondajlar yapılmalıdır. Su tablasının aşırı düştüğü alanlarda su sondajı yasaklanmalıdır. Bunun yanında
arıtılan sulardan yararlanılmalıdır" dedi.

Panelin ikinci bölümünde ise, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal bir sunum yaptı. Güldal, modern sulama projelerinde finans çözüm yollarını anlattı. Sulama sistemi ve modeline bakılmaksızın her türlü damla ve yağmurlama sistemine destek verildiğini ifade eden Güldal, "2009 yılı Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi kapsamında; müracaat edecek olan gerçek ve tüzel kişiler; Çiftçi Kayıt Sistemi'ne veya diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olmak ve vadesi geçmiş SGK ve vergi borcu olmadığına dair belge almak şartı gerekmektedir. Başvurulacak arazinin su kaynağının olması, Toprak analiz (tarla kapasitesi, solma noktası, toprağın birim hacim ağırlığı özelliklerini içeren) ve Sulama Suyu Analiz (tuzluluk ve alkalilik sınırı belirlenmiş) raporlarının olması gerekmektedir. Teklife konu arazilerin mülkiyeti veya kira sözleşmesi ile ilgili belgelerin ibrazı zorunludur. Toplam maliyeti, yönetmelikte belirlenen sınırı aşmamak kaydıyla, tek bir teklif içerisinde aynı kişiye ait 3 farklı parsel için başvuru yapılabilir. En büyük mano metrik yükseklik (hm) dikkate alınarak motor pompa hesabı yapılacak olup parsel sayısına bakılmaksızın her başvuru kapsamında tek motor pompa için hibe desteği verilecektir" şeklinde konuştu.

Panelin diğer ayağında Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği'nden Dr. Nüvit Soylu, sulamada çiftçi örgütlenmesi konusunda bilgiler verdi. Soylu, "Tarım, tarım için sulama, ülkede ve dünyada birçok sorunun giderilmesinde öncelikli konu olmakta, sulamanın gerçekleştirilmesi için yatırımlar kadar, işletme-yönetim sorunlarının da çözümü çok ama çok daha önemli olmaktadır" dedi.

Teşkilatlanma ve Desteklenme Genel Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Nevzat Erdoğan ise, "Kısıtlı su imkanlarının, modern sulama sistemiyle verimli şekilde değerlendirilmesi" konusunda sunum yaptı. Erdoğan, "Su dünyada canlıların yaşamı için vazgeçilmedir. Artan su sorunları ülkemizde de suyun akılcı, verimli ve planlı kullanımını zorunlu kılmaktadır. Bana göre basınçlı sulamanın en büyük faydası, kendinize, eşinize, işinize daha fazla zaman ayırmak, az su ve az enerjiyle 3-6 kat daha fazla alan sulamaktır" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız