SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Su Temiz Ama..'

A- A+ PAYLAŞ

1.5 yıl önce içmesuyunda görülen ve binlerce kişinin hastalanmasına neden olan kirlilik nedeniyle oldukça sıkıntılı günler yaşayan Malatya'da, bazı askeri birimlerde, içmesuyunun kirli olduğuna ilişkin tespit yapıldığı ve ikinci bir tahlil sonucuna kadar su kullanılmaması yolunda duyuru yapıldığı haberleri üzerine Valilik, Belediye ve Üniversitenin harekete geçtiği bildirildi. Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı (ABD) Başkanı Prof.Dr. Erkan Pehlivan,Sağlık Müdürü Dr. Sezai Demirel, MASKi Müdürü Oktay Özelçi, Halk Sağlığı Laboratuvarı Sorumlusu Mustafa Sinan, akşam saatlerinde "acil" bir basın toplantısında biraraya geldiler. Vali ve Prof.Dr. Pehlivan, açıklamalarda bulundu.

"ASKERİ BİRİMLERDE DUYURU YAPILMIŞ.."
Basın mensuplarının 18.25'de cep telefonlarına gönderilen mesajla haberdar edildikleri ve 18.30'da yapılacağı bildirilen basın toplantısında açıklamalar, 19.15'den itibaren yapıldı.

Vali Daşöz, şu açıklamayı yaptı:

"Askeri birimlerimizce şehir içme suyunda bazı kirlilik değerleri tespit edildiği, bu nedenle ikinci bir tahlil sonucuna kadar içme suyunun kullanılmaması konusunda askeri mıntıkalara duyuru yapıldığı öğrenilmiştir. Konuyla ilgili olarak yapılan çalışmaları aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür.

8.4.2007 tarihinde İl sağlık Müdürlüğünce şehir içme suyu şebekesinin kaynak yeri dahil 14 noktasında numuneleri alınmış ve İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuarında analiz edilmiştir. Halk sağlığı Laboratuarında analiz sonuçları, askeri birimlerce belirtilen hususları doğrulamamaktadır.

Ayrıca aynı sayıda numune bu konuda ulusal referans merkezimiz olan Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsüne tam kimyasal analiz için gönderilmiştir. Numuneler bu sabah ilgili enstitüye teslim edilmiştir. Ve kendileriyle de görüşmeler devam etmektedir. Sonuçlar henüz Valiliğimize intikal etmemiştir. Sonuçlar elde edilir edilmez kamuoyuyla paylaşılacaktır. Şu anda söyleyeceğim nokta budur."

"BİR TEHDİT SÖZ KONUSU DEĞİL.."
İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Pehlivan ise
şunları söyledi:

"Malatya'nın suyu bir kaynak suyudur. Birçok ilde daha doğrusu illerimizin çoğunluğunda böyle bir imkana sahip değiliz. Bizim coğrafi olarak dağlık bölge olması, hatta Anadolu'muzun nispeten rakımının yüksek olması, çok çeşitli teknolik hareketlere maruz kalması sebebiyle, doğal sularımız da mineral yönünden zengin olabilecek sulardır. Bu yönden çoğu yönden de avantajlı bile olduğumuzu söyleyebiliriz.

Bu zaman zaman bazı kimyasallar yönünden izin verilebilir sınırları aşabilecek rakamlarla da karşılaşabiliriz, ölçülerle de karşılaşabiliriz. Aynı zamanda su şebekemizin kendisinden de kaynaklanan, şebeke sistemlerinde de zamanla yıpranmayla birlikte bu tür bazı kimyasal göstergeler zaman zaman mevzi olarak farklı şekilde görülebilir, elde edebiliriz. Bu bizim suyumuzun halkımızın sağlığını tehdit edecek içerikler taşıdığı anlamına gelmez.

Malatya suyu bu haliyle zaman zaman eksikleri, zaman zaman bakteriyolojik ve kimyasal kirlenmelere maruz kalsa bile özellikle bu kimyasal kirlenmeler akut olarak etkide bulunmayan, ama uzun yıllar 30 yıl, 40 yıl gibi daha sonra etki edebilecek ve elimizde bu manaya gelebilecek rapor edilmiş bir bilgi de olmadığına göre kanaatimce halk sağlığını tehdit edici, akut bir şekilde tehdit edici bir durum söz konusu değildir.

Kimyasal yönden yapılan analiz sonucu, sayın Valimizin belirttiği gibi analizler sonucunda sularımızın gerekirse kimyasal yönden değişik işlemlere tabii tutulabileceği de, aklımızda bulundurmayız. Ama akut olarak yapılabilecek bir şey yoktur, zaten halk sağlığını tehdit edecek bir durumda söz konusu değildir."

"İZLENEN YÖNTEM.."
Daha sonra tekrar sözalan Vali Daşöz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Askeri birimlerimizin belirtmiş olduğu duyurudaki değerler itibariyle tabii bunlar laboratuar çok teknik ayrıntı çalışma gerektiren hususlar. Numunenin usulüne göre olarak alınıp alınmadığı, bu tetkikleri yapan laboratuarın akredite olup olmadığı ve belirli süre, periyot olarak şeylere uyulup çok değişik farklı noktalardan alınıp bunların hepsinin sonucuna göre bir değerlendirme yapılıp yapılmadığı konuları büyük önem taşıyor. İlimizde aslında bu anlamda tam akredite bir laboratuar da bulunmamaktadır. Belki değişik aletler, değişik ölçümler yapılmaktadır ama akredite laboratuar , özellikle kimyasallar ve onlar içinde önem arz eden belirli kategoriler için Türkiye'de belirli laboratuarların çalışmaları yapabilmesi mümkün. Bir de bazı tetkikler uzun zamanda alabilmektedir. Bu bakımdan şu andaki durum itibarıyla ulusal referans laboratuarımız olan bir laboratuarda yaptırılmasının en doğru yöntem olacağı yöndedir. Bu yöntem izleniyor. Bununla birlikte kendi halk sağlığı laboratuarımızda sözü edilen duyuruda belirtilen hususlarla ilgili olarak onlarda yerel anlamda bu analizleri yapabilecek durumdalar. Onlarda o analizleri yaptılar. Onların sonuçlarını da size dağıtacağız. 14, bir de artı bir değer var 15 adet analiz sonuçlarını sizlere vereceğiz. Bu sonuçlarla orada belirtilen hususlar doğrulanmamaktadır. Dolayısıyla şu anda bu noktadayız. Bu bakımdan bunun en gerçek anlamda sonuçlandırılması belirttiğimiz gibi Refik Saydam Enstitüsünden gelecek sonuçlarla kesinleşmiş olacak."

Vali, askerlerin neye dayanarak böyle bir önlem aldıkları yolundaki soru üzerine de, "Bizim daha önceden beri görüşmelerimiz var. Onların kendi kuyuları da var , başka türlü çalışmaları da var. Onların belirli bir tedbir olsun diye almış olduğu önlemlerde söz konusu. Ama onlarda şunu biliyorlar. Bunun bir akredite, bir laboratuar ürünü olmadığını biliyorlar. Dolayısıyla en uygun en sağlıklı yolun bu olduğunu onlarda teyit ediyor."yanıtını verdi.

Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'ne gönderilen numunelerin sonuçlarının Salı günü öğleden sonra alınması bekleniyor.

BELEDİYE BAŞKANI KONUŞMADI..
Basın toplantısı sırasında Belediye Başkanı Cemal Akın konuşmadı, Vali ve Prof.Dr. Pehlivan'ın açıklamalarını dinledi.

1.5 yıl önceki su kirlenmesi olayı sırasında Belediye Başkanı düzendiği basın toplantısında, kirlenmeyi yalanlamış, kendisi de su içmiş, binlerce kişinin hastanelere başvurması ve bu doğrultuda gelişen olaylar nedeniyle ciddi eleştirilere uğramıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız