SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Su Temiz, Salgın Yok"

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:48:11
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da son zamanlarda artan ishal vakalarının herhangi bir salgından kaynaklanmadığı, hava sıcaklıklarının yükselmesine paralel olarak mevsimsel düzeyde seyrettiği bildirildi.

Özellikle Temmuz ayında hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte başta çocuklar olmak üzere ishal şikayetiyle hastanelere yapılan başvurulardaki artışın yarattığı ‘salgın’  endişeleriyle ilgili olarak Yeni Malatya Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan İl Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, herhangi bir salgın durumunun söz konusu olmadığını söyledi. Bu yılın Temmuz ayında görülen ishal vakası sayısının 2014 yılının Temmuz ayındaki rakamların bile altında olduğunu kaydeden Şener, “Geçtiğimiz hafta Malatya’daki hastanelerin başhekimleri ve sağlık kuruluşlarının yöneticileriyle toplantı yaptık. Bütün vaka sayılarını aldık. Durum değerlendirmesi yaptık.  Ortaya çıkan rakamlara bakıldığında salgın kesinlikle söz konusu değil. Bu vakalara salgın diyebilmek için il nüfusuna göre belli bir oranda olması gerekiyor.  Ama Malatya’da böyle bir durum söz konusu değil. Hatta bu yıl Temmuz ayında ortaya çıkan vaka sayısı, 2014 yılının Temmuz ayına göre daha düşük.   İshal şikayetlerindeki artış, mevsimsel düzeyde” dedi.

“İçmesularımız son derece temiz”

Su analizlerinin düzenli olarak yapıldığını ve klor bakiyesinin yeterli düzeyde olduğunu kaydeden Şener,  “Normalde yönetmelik gereği Bakanlığın istediği ayda 40 adet numunedir ama biz özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında mevsimsel ishal şikayetlerindeki artış nedeniyle numune sayısını 100’e çıkarıyoruz. İçmesuları düzenli olarak analiz ediliyor. Sularımızda hiçbir sıkıntı yok.  Malatya’da 2005 yılında içmesuyuna bağlı olarak yaşanan ishal salgınından sonra vatandaşlarımız hemen endişeye kapılıyor ama bu endişeler yersiz. İçmesuyumuz temiz” diye konuştu.

İshal vakalarındaki artışın mevsim normallerinde olduğu vurgulayan Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte gıdaların daha çabuk bozulduğunu hatırlatan Şener,  “Bekletilmiş besinlerin tüketilmesi, sebze ve meyvelerin iyi yıkanmadan yenilmesi, konserve veya hazır gıdaların tüketilmesi gibi nedenlere bağlı olarak ishal şikayetleri de doğal olarak artıyor. Bütün bunların önüne geçmek için beslenme ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız