SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Su Uzun Vadede Sorun Olacak..''

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nde Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Türkiye'nin Su Kaynakları ve AB Su Çerçeve Yönergesi Kapsamında Hidropolitik Değerlendirmesi" konulu bir konferans veren DSİ Emekli Genel Müdürü Özden Bilen, Türkiye ile Irak arasında uzun vadede su problemini yaşanacağını belirtti.

İnönü Üniversitesi Su Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen ve DSİ eski Genel Müdürlerinden Özden Bilen’in konuşmacı olarak katıldığı konferansı Rektör yardımcısı Prof.Dr. Aslan Aksoy, Öğretim üyeleri ve öğrenciler dinlediler.

Bilen, “Malatya özelinde, nüfusa paralel olarak artan içme suyu gereksinimi artıkça sulama suyu konusunda sıkıntılar baş göstermeye başladı. Bu problemi çözmek için Çat Barajı projesi düşünüldü. Çat Baraj Tüneli Urfa’dan sonra Türkiye’nin en uzun tüneli.” diyerek başladığı konuşmasında bu konuda bilgiler verdi.

Daha sonra su ile ilgili genel değerlendirme yapan Bilen, "Irak'ta federatif bir devlet yapısı oluşturulmuştur. Federatif devlet yapılarındaki su yönetimiyle üniter devlet yönetimindeki su yönetimi birbirinden çok farklı yönetim şekilleridir. Federatif devlet yapısında su konusunda içsel ihtilafların dışa yansıması, yani Türkiye'ye yansıması problemi uzun vadede ortaya çıkabilecek bir problemdir. İçsel sorunların dışsallaşması riski bulunmaktadır. Dolayısıyla o bakımdan önem taşıdığı kanaatindeyim" dedi.

Türkiye, Suriye ve Irak arasında daha önce üçlü olarak yapılan görüşmelerin Irak'taki savaş nedeniyle kesildiğini söyleyen Bilen, "Türkiye, Irak ve Suriye arasında daha önce üçlü görüşmeler yapılmaktaydı. Fakat Ortadoğu'daki bilinen gelişmeler nedeniyle dolayı bu görüşmeler kesildi. Türkiye komşularına karşı, adil ve hakça davranmıştır. Ben önemli bir problemin çıkacağını düşünmüyorum. Ama bu hiçbir problem çıkmayacak anlamına da gelmez" diye konuştu.

Küresel ısınma tartışmalarında su kaynaklarının azalacağı konusunda yapılan değerlendirmeler yerine suların kirlenmesinin de konuşulması gerektiğine işaret eden Bilen, "Küresel ısınmanın su kaynakları üzerinde bir etkisi olduğu ifade edilmektedir. Fakat benim önemle vurgulamak istediğim nokta; su sorunları, miktarsal su sorunları yanında özellikle kirlilik üzerinde eğilmemiz gerekmektedir. Yani sadece miktarsal su sorunları değil, suların kirlenmesi miktarsal kullanımı da düşürecek" ifadelerini kaydetti.

Kuraklık tartışmalarıyla ilgili olarak da değerlendirmede bulunan Bilen, "Çok büyük bir kuraklıkla mı karşılaşacağız, yoksa bu kuraklık normal koşullarda doğal bir olgu mu? Mesela Türkiye 1973 yılında da bir kuraklık yaşamıştır, 2001 yılında da yaşamıştır. Bunu atlatıcı dönemsel bir olgu olarak değerlendirebiliriz belki. Dolayısıyla atlatabiliriz, yalnız önlemleri almamız lazım" şeklinde konuştu.

Bu arada, eski genel müdürün konuşmacı olduğu "Su" konulu konferansa DSİ'den katılım olmazken, konferansın sonlarına doğru DSİ İl Müdürü Mehmet Albostan'ın salona geldiği gözlendi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız