SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Su ve Tıbbi Atık Kararları

A- A+ PAYLAŞ

Mahalli Çevre Kurulu, Tıbbi Atık Bertarafı ile Hidro Elektrik Santralı (HES) Tesisi olan noktalarda dere yatağına bırakılacak su ile ilgili olarak aldığı kararları açıkladı.

Kurulun aldığı kararlar, Valilikçe şöyle açıklandı:

"I-TIBBİ ATIKLARIN TAŞINMASI, BERTARAFI VE BERTARAF ÜCRETİNİN BELİRLENMESİ İÇİN;
İlimiz; 2010 yılı “Tıbbi Atıkların Taşınması, Bertarafı ve Bertaraf Ücretinin Belirlenmesi” ile ilgili olarak 03.12.2009 tarih ve 751-4864 sayılı Valilik Oluru ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü başkanlığında, İl Sağlık Müdürlüğü, Tabipler Odası Başkanlığı, Diş Hekimleri Odası Başkanlığı, Eczacılar Odası Başkanlığı, İ.Ü. Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimliği, Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı, 200 yataklı Askeri Hastane Başhekimliği, Malatya Kızılay Kan Merkezi Müdürlüğü ve Malatya Belediye Başkanlığı elemanlarından komisyon oluşturulmuştur.

Söz konusu komisyon 17/12/2009 tarih ve saat 09:00’da İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nde toplanmıştır: Yapılan toplantıda, geçen yıl alınan kararlarda belirtilen;

1-Tıbbi atıkların toplanması, geçici depolanması, geri kazanılması, taşınması ve nihai bertaraflarının sağlanmasında “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” nde belirtilen esaslara uyulması,

2- Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nin 18. maddesi gereği; “En az 20 yatak kapasitesine sahip üniteler geçici atık deposu inşa etmekle, daha az yatağa sahip üniteler ise aynı işlevi görecek konteynır bulundurmakla yükümlüdür.” hükmü yer alır.Bu nedenle 18. Madde de belirtilen yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşlarının ilgili hükümleri yerine getirmesine,

3-Tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı ile ilgili yapılan işlemlerin Malatya Belediye Başkanlığınca denetlenmesi hususlarının devamına,

4-Toplanan Komisyonda alınan kararlar Mahalli Çevre Kurulunda değerlendirilerek 2010 yılı için uygulanacak Tıbbi Atık Taşıma ve Bertaraf Ücreti aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
-Kamuya ait Sağlık Kurum ve Kuruluşları: 85,00 Krş/kg
-Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşları: 90,00 Krş/kg
(Özel Hastaneler, Tıp Merkezleri, Dal Merkezleri, Poliklinikler)
-Muayehaneler, İlaç depoları, Eczaneler ,Sağlık Kabinleri, Radyoloji, Sintigrafi Görüntüleme Merkezi, Veteriner Hekim Pol.,Güzellik Merkezleri: 260,00 TL (Yıllık)
- Tıbbi Tahlil Laboratuvarları, Fizik Tedavi ve Reh. Merkezleri : 430,00 TL (Yıllık)-Ayrıca yüklenici firmanın tıbbi atıkları toplamak üzere, Devlet Hastanesi bulunan İlimize bağlı Darende, Hekimhan, Pütürge, Arapgir ilçelerine gidildiğinde sefer başına 200,00 TL+KDV, Doğanşehir İlçesine gidildiğinde 135,00 TL+KDV, Yazıhan İlçesine gidildiğinde 105,00 TL+KDV, Akçadağ İlçesine gidildiğinde 105,00 TL+KDV ücret almasına, ayrıca alınan tıbbi atık miktarına göre 80 Krş/ Kg ücretin talep edilmesine, * Fiyatlar kg. bazında toplananlar için KDV hariç olup, diğerleri KDV dahil fiyatlardır.

II- MALATYA’DA YAPILACAK HİDROELEKTRİK SANTRALLERİNDE MANSABA BIRAKILACAK SU MİKTARININ BELİRLENMESİ İÇİN;

İlimizde yapılmakta ve yapılacak olan Hidroelektrik Santrallerinde(HES), dere yatağının su alma yeri mansabında doğal hayatın idamesini sağlamak(Dere yatağına bırakılması gereken minimum su miktarı), bu kesimde su haklarını karşılayacak miktardaki suyu yatağa bırakmak ve dere yatağına bırakılacak suyun miktar ve zamanlamasını hesaplamak için Valilik Makamının 18.09.2009 tarih ve 3791 sayılı Olur’u İnönü Üniversitesi (Biyoloji Bölümü ile Sürgü Meslek Yüksek Okulu), İl Özel İdaresi, Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, DSİ 92. Şube Müdürlüğü ve İl Çevre Orman Müdürlüğü’nden oluşan bir komisyon kurulmuştur.

İlgili komisyon çalışmalarını tamamlamıştır. Yapılan çalışma sonucunda mansaba bırakılacak su miktarı konusunda İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Sürgü Meslek Yüksek Okulu tarafından ortaklaşa bir Araştırma Projesi hazırlanmıştır. İlgili proje sonuçlandırılana kadar mansaptan can suyu olarak bırakılması gereken su miktarı teessüs etmiş sular hariç Yağışlı Dönemde(Kasım-Nisan ayları arası) HES Projesinin yapılacağı yerdeki akarsuyun(m³/s) son 10(on) yıllık ortalama debisinin(Kasım-Nisan ayları arası akım verilerinin ortalamasının) %30’u, kurak dönemde(Mayıs-Ekim ayları arası) ise HES Projesinin yapılacağı yerdeki akarsuyun(m³/s) son 10(on) yıllık ortalama debisinin(Mayıs-Ekim ayları arası akım verilerinin ortalamasının) %50’sinin bırakılması gerekmektedir. HES Projesinin yapılacağı yerdeki akarsuda son 10(on) yıllık ortalama debinin(m³/s) (Kasım-Nisan ayları arası akım verilerinin ortalamasının) %30’undan, kurak dönemde(Mayıs-Ekim ayları) ise son 10(on) yıllık ortalama debinin(m³/s) (Mayıs-Ekim ayları arası Akım verilerinin ortalamasının) %50’sinden daha az akım olması halinde suyun tamamı doğal hayatın devamı için mansaba bırakılması gerekmektedir. HES kurulacak akarsularda HES öncesi ve Mansap sonrasında(mansaptan can suyu olarak bırakılması gereken ve teessüs etmiş sular için) Elektronik Limnograf kurup aylık verileri Malatya İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne ve DSİ 92. Şube Müdürlüğüne vermesi gerekmektedir. Faaliyetleri devam eden HES proje sahipleri bu durumu Noter Taahhütnamesi ile taahhüt etmesi, ÇED, Proje Tanıtım Dosyası hazırlayan veya hazırlayacak olanların ise bu durumu ilgili raporda taahhüt etmesi gerekmektedir. Ayrıca HES faaliyetinde bulunacak faaliyet sahipleri bu durumu26/06/2003 tarih ve 25150 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ek–1 de yer alan sözleşmenin 4.Maddesinin İkinci fıkrasında (18/08/2009 – 27323 S.R.G. Yön/7.mad) taahhüt edilmesine,."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız