SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şubat'ta da Gaz Zammı Yok"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:19:42
A- A+ PAYLAŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Şubat ayında da doğalgaza zam yapılmayacağını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ailenin en önemli fertlerinden olan çocukların enerji kullanımı ve tüketimi konusunda bilinçlendirilmesi ve ülke ekonomisini katkıda bulunması konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Verimliliği Derneği tarafından İl Genel Meclisi İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilen 'Enerji Çocuk Projesi'nin tanıtım toplantısına katıldı. Yıldız, yaptığı konuşmada, en büyük potansiyel olan çocukların, Türkiye'nin geleceğini olduğunu belirterek, "Ama aynı zamanda enerji için de bunu söyleyebiliriz. Sizler enerjinin de geleceğisiniz. Enerji Hanım'la alakalı projeler tamamlandı. Başarılı bir çalışmaydı. 4 milyar TL civarında bir yılda tasarrufu öngörüyoruz. 2013 yılında buna ulaşamadık ama kademe kademe bu rakamlara ulaşacağız. Hiçbir zaman için yaptığınız çalışmaları küçümsemeyin. Bir tane lamba söndürmemle ne olur demeyin. Sizin attığınız küçük ama anlamlı adımlar bizim için son derece önemli hale geliyor. 35 bin okulda bu eğitimlerin verildiğini düşünün, bundan önce de biz özellikle 2014 yılından 2023 yılına kadar Türkiye'nin tasarruf edeceği alanları tespit ediyoruz. Bugün, duygusal zekanın en yoğun olduğu 7-14 yaş grubuna hitap ediyoruz" dedi. Türkiye bütün varlıklarıyla beraber 3 katına çıktığını söyleyen Yıldız, bu hedefe ulaşırken bu yıl elektrikle alakalı tüketimi geçen yıla denk getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Yıldız, "Elektrik parası zamlanacak mı zamllanmayacak mı diye, doğalgaz parası zamlanacak mı zamlanmayacak mı' diye. '2013 yılının tamamında bu paralar artar' diye yazmaya başladılar. Artmadığını söyleyebilirim. Bunu nasıl sağlıyoruz, sulardan, ırmaklardan elde ettiğimiz elektrikle dengelemeye çalışıyoruz. Başka neyle dengelemeye çalışıyoruz? Güneş, yağmur, rüzgarla. 2013 yılında özellikle dünyadaki artan fiyatlara rağmen, petrol dediğiniz ham maddeye rağmen bugünlere zam yapmadan gelebildik. Sarf ve tasarruf yanı kökten geliyor. Biz onu doğdu yönde kullanırsak tasarruf, yanlış yönde kullanırsak israf oluyor. Biz israf etmezsek bugün bir çırpıda Atatürk ve Keban Barajı'nı yapmış sayılıyoruz bir yılda. O yüzden sizin her anlamlı küçük adımlarınız bizler için anlamlı adımlar" ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, konuşması sonrası öğrencilerin 'enerji verimliliği' konusundaki fikirlerini aldı. Öğrenciler, enerji verimliliğinin Türkiye ekonomisine yapacağı katkıya dikkati çekti.

"ŞUBAT AYINDA, DOĞALGAZA ZAM YOK"

Konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, 'doğalgaza bir zam olup olmayacağına' ilişkin, "İçine bulunduğunuz ayları, geçtiğimiz yılları dikkate alırsanız, her ay bir zam olma haberiyle karşılaşıyoruz. Herkes toto oynuyor. yüzde 5, yüzde 15 oluyor. Kimse vatandaşlarımızın ümitleriyle, beklentileriyle alakalı arkadaşlar basın malzemesi olarak bunu yapmasın. Günü geldiğinde tüm bilgileri paylaşıyoruz. 2013 yılındaki haberlerle sürekli zam olacak haberleriyle vatandaşı tedirgin ettiler. Her ay sonu bir sonraki aya doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağını açıklıyoruz. Şubat ayında da doğalgaza zam yapmayacağız. Özellikle de bunun altını çizeyim" diye konuştu.

Bakan Yıldız, "Yapılan eksik, maliyetlerimizin arttığı söyleniyor ama ülkemizin avantajları konu edilmiyor. Yerli kaynaklarıyla dengelemek istememizden kaynaklanıyor. Olmasını istiyor musunuz ki bu kadar üstünde duruyorsunuz. Direniyoruz ama temennim inşallah Türkiye'nin bölgenin ve dünyanın içinde bulunduğu durumun çok hızlı normalleşmesi. Artık gerçek gündemimizi yakalamamız" dedi.

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı İbrahim Çağlar, bu proje sayesinde Türkiye'nin bütçesine katkı sağlanacağını belirterek, "Sizlerin enerji verimliliği konusunda bilinçlenmenizi istiyoruz. En küçük ayrıntı gibi gözeken şeyler, televizyonu kapatmak gibi, ülkemize nasıl katkı sağlayacağını hepimiz biliyoruz" dedi. Enerji verimliliği proje ve öykü yarışmalarının yapılacağını anlatan Çağlar, gerekli desteğin verileceğini ifade etti. Enerji verimliliğini anlatan bir çadırın bütün illeri gezeceğine dikkati çeken Çağlar, bu projenin önümüzdeki sene hayata geçeceğine işaret etti. Çağlar, bunun yanı sıra enerji müzesinin de kurulacağını dile getirdi. Enerji Çocuk'un adının 'Naz' olduğunu belirten Çağlar, bu karakterin tüm okullarda dağıtılan broşürlerde yer alacağını ve enerji verimliliği konusunda gerekli uyarıların bu broşürlerle yapılacağını söyledi.

Öğretmenler tarafından seçilen çocuklara enerji verimliliği eğitimleri verilecek ve bu eğitimleri alan çocukların da bir sertifika ile 'Enerji Çocuk' olarak seçilmesi ve okullarındaki öğrencilere enerji verimliliği konusunda liderlik yapmaları sağlanacak. Yani her okulda bir sürü Enerji Çocuk olacak. Her okulda Enerji Verimliliği Kulübü kurulacak ve bu kulüplerin hazırlayacağı yıllık faaliyet planına göre yıl boyunca okullarda çeşitli aktivitelerde bulunulması sağlanacak. Bu kulüplerde yıl boyu enerji verimliliği adına farklı etkinliklerin düzenlenmesi ve her öğrencinin konuyla ilgili farkındalık yaratması sağlanacak. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız