SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sudan'da Avf Yemin Etti

0
Güncellendi - 2019-04-12 02:13:26
Sudan'da Avf Yemin Etti
A- A+ PAYLAŞ

Sudan'da Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i darbeyle deviren Savunma Bakanı Avad bin Avf, Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin ederek göreve başladı.

Bin Avf, başkent Hartum'da düzenlenen ve devlet televizyonundan canlı yayınlanan törende, Sudan Yargıtay Başkanı Abdulmecid İdris huzurunda yemin ederek geçiş konseyinin başkanı oldu.

Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kemal Abdulmaruf da Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı unvanıyla yemin etti.

"Ömer El Beşir'i ve hükümet yetkililerini hapse attık"

Sudan’da ordunun yönetime el koyması sonrası devlet televizyonuna çıkan Savunma Bakanı Avad bin Avf, iki yıl boyunca ülkenin askeri konsey tarafından yönetileceğini söyleyerek, “Devlet Başkanı Ömer El Beşir’i ve bütün hükümet yetkililerini hapse attık” dedi.

Sudan’da ordunun yönetime el koyması sonrası devlet televizyonuna çıkan Savunma Bakanı Avad bin Avf, darbe bildirisini okudu. Bakan Avad bin Avf, “Hükümetle anlaşma yollarını çok denedik, yapamadık. Daha sonra halkın da isteği ve çoğunluğu ile müdahale ettik. Devlet Başkanı Ömer El Beşir’i ve bütün hükümet yetkililerini hapse attık” dedi.

Yapılan protestoları haklı bulduğunu söyleyen Bakan Avad bin Avf, “Sudan’ın çok eksikleri var, hükümet bize verdiği sözleri tutmadı” ifadesini kullandı.

Savunma Bakanı, 1 ay boyunca saat 22.00-04.00 arasında sokağa çıkama yasağı ilan ederek, “3 ay süreyle olağanüstü hal ilan ediyoruz. Anayasa askıya alındı, kanunları yeniden yapılandıracağız” ifadesini kullandı. Seçimlerin iptal edilebileceğine değinen Bakan İbni Ouf, “Geçiş döneminin 2 yıl sürmesini öngörüyoruz. Ülkeyi 2 yıl boyunca askeri konsey yönetecek. Sonra da yeni seçimler düzenlenerek yeni devlet başkanı seçilecek” diye konuştu.

Anayasanın askıya alındığını, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimlerinin de feshedildiğini belirten bin Avf, 2 yıllık bir geçiş döneminin başladığını kaydetmişti. Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiği ve Ömer el-Beşir'in görevi bırakmasının istendiği gösterilere sahne oluyordu.

Cumartesi günü yeniden alevlenen protestoların ardından Sudan ordusu önemli devlet kurumlarını kuşatmış, iktidardaki Ulusal Kongre Partisinden onlarca ismi gözaltına almıştı.

Sudan'da ordudan sokağa çıkma yasağı uyarısı

Sudan ordusundan yapılan yazılı açıklamada, halktan, güvenlik gerekçesiyle 22.00-04.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağına uymaları istendi.

Açıklamada, silahlı kuvvetler ile güvenlik komitesi, kamu güvenliği, vatandaşların can ve mal emniyetini sağlama görevlerini yerine getirene kadar bu karara uyulması gerektiği vurgulandı.

Savunma Bakanı Avad bin Avf, devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurmuştu.

Bin Avf, ayrıca ülkede 3 aylık OHAL ilan edildiğini söyleyerek, ülke genelinde bir ay boyunca 22.00-04.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıklamıştı.

Darbenin baş aktörü Avf

Darbeyle ülkenin fiili lideri haline gelen Sudan Savunma Bakanı ve Cumhurbaşkanı Başyardımcısı Korgeneral Ahmed Avad bin Avf, 1954'te doğdu.

Bin Avf, Darfur Savaşı'nda Sudan hükümeti ile Cancavit milisleri arasında irtibatı sağladığı gerekçesiyle ABD'nin Mayıs 2007'de açıkladığı yaptırım listesinde yer aldı. Savaş sırasında İstihbarat Teşkilatı Başkanı olan bin Avf, sivillere yönelik Cancavit saldırılarını koordine ettiği yönünde suçlandı.

Söz konusu saldırılarda, sivil bölgelere havadan bombalamalar yapılmış, köyler zorla boşaltılmış, çok sayıda ortadan kaybetme ve tecavüz vakaları meydana gelmişti.

İstihbarat teşkilatı başkanlığının ardından genelkurmay başkanlığı görevini üstlenen Avad bin Avf, Haziran 2010'da orduda yapılan ciddi değişiklikte görevden alındı. Daha sonra Sudan'ın Umman Büyükelçiği'ne atanan bin Avf, 2015'te savunma bakanı oldu.

General bin Avf, Şubat 2019'da Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in ülkedeki protestolar nedeniyle görevden aldığı Bakri Hassan Salih'in yerini alarak, cumhurbaşkanlığı birinci yardımcılığına getirildi.

TC DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI..

Dışişleri Bakanlığından Sudan'da ordunun yönetime el koymasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Afrika kıtasında kapsamlı ilişkilere ve köklü kardeşlik bağlarına sahip olduğumuz Sudan'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz." ifadesine yer verildi.

Sudan halkının ülkede huzur ve istikrarın bir an önce tesisini ve ekonomik güçlüklerin aşılmasını sağlayacak tedbirlerin alınmasını beklediği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu sürecin anayasal demokrasi ve ulusal uzlaşı çerçevesinde halkın beklentilerini karşılayacak, barışçı bir şekilde yürütülmesini temenni ediyoruz. Sudan'ın güvenlik ve istikrarının korunması tüm bölgenin istikrarı için elzemdir. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Sudan'da huzur, istikrar ve güvenliğin temin edilmesi için kardeş Sudan halkının yanında olmayı ve desteklemeyi sürdürecektir."

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurmuştu.

Hartum, iha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız