SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Suikast Şüphesi

A- A+ PAYLAŞ

Avusturyalı aşırı sağcı lider Jörg Haider, kullandığı otomobilin kontrolünü kaybetmesi sonucu meydana gelen kazada öldü. Bir başka aracın Haider’in aracını sıkıştırdığı iddiası, suikast ihtimalini gündeme getirdi

Avusturyalı aşırı sağcı lider Jörg Haider (58), dün sabaha karşı kendisinin kullandığı Volkswagen Phaeton marka makam otomobiliyle kaza yaparak yaşamını yitirdi. Avusturya haber ajansı APA, polis yetkililerine dayanarak verdiği haberde, ülkenin güneyindeki Carinthia eyaletinin başkenti Klagenfurt yakınlarındaki Lambichl im Süden kasabasında meydana gelen kazada, Haider’in aracıyla başka bir arabayı sollarken direksiyon hâkimiyetini kaybettiğini ve yoldan çıkıp birkaç takla attığını bildirdi. Ajans, “Carinthia Valisi ve Avusturya’nın Geleceği İçin Birlik Partisi’nin (BZÖ) lideri Haider, göğsünden ve başından aldığı ciddi yaralar sonucu öldü” ifadesini kullandı. Haider’in kullandığı Phaeton’un hurdaya döndüğü kaydedildi. Haider’in ölümü üzerine ülke genelinde yas ilan edildi.
Avusturya’nın Carinthia eyaleti polis yetkilisi Friedrich Hrast ise bir görgü tanığının ifadesine dayanarak Haider’in başka bir araç tarafından sıkıştırıldığını ve bunun sonucu takla attığını söyledi. Görgü tanığının iddiası suikast şüphesini gündeme getirdi.

Bir toplantıdan döndüğü belirtilen Haider’in otomobilinde yalnız olduğu ve dün 90 yaşına basan annesinin doğum günü kutlamalarına katılmak için eve döndüğü bildirildi.
Kaza yerine gelen ambulans doktorlarının müdahalelerine karşın Haider’i kurtarmadıkları kaydedildi.

Çok süratli otomobil kullanan Haider, 1993’te BMW marka arabasıyla yaptığı kazayı küçük bir sıyrıkla atlatmış, ancak BMW büyük hasar görmüştü.

Dünyanın sonu
BZ֒nün Sözcüsü Stefan Petzner, liderleri Haider’in ölüm haberi üzerine “Bizim için dünyanın sonu” diye konuştu. Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, “İnsanlık trajedisi, derin üzüntü içerisindeyim” derken, Başbakan Alfred Gusenbauer, Haider’i iç politikayı değiştiren kişi olarak niteledi.

Nazi hayranıydı
Nazilerin işsizlikle mücadele yöntemleriyle çalışma hayatını örgütleme biçimini öven ve aşırı sağcı söylemleriyle çıkış yaparak Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) kuran Jörg Haider, katıldığı ilk seçimlerde büyük başarı sağlamıştı. Haider, evli ve 2 çocuk babasıydı.

1999 seçimlerinde yüzde 27 oy alan FPÖ lideri ırkçı tavırlarıyla başta AB ülkeleri olmak üzere tüm dünyanın şimşeklerini üzerine çekti. 1999’da hükümete katılan Haider, AB’nin baskıları sonucu hükümetten ayrılmak zorunda kaldı. Yahudi karşıtlığıyla da tanınan Haider, uzun zamandan beri sloganlarını yumuşatmıştı.

Camileri yasakladı
Hukuk mezunu olan Haider, 2002’de Bağdat’a giderek Saddam Hüseyin ile görüşmüştü. Haider şubat ayında, eyaletinde cami ve minare yapımını da yasaklamıştı. Avusturya Özgürlük Partisi’nden ayrıldıktan sona 2005’te BZ֒yü kuran Haider, 28 Eylül 2008 genel seçimlerinde yüzde 10.7 oranında oy alarak meclise 20 milletvekili sokmayı başarmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız