SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Suikast Tartışmasında Yeni İddia!

A- A+ PAYLAŞ

Ahmet Özal, Turgut Özal suikastiyle bağlantısı olan ikinci ismin Erol Simavi olduğunu öne sürdü.

Babası 8. Cumhurbaşkanı Özal'a 1988 yılında düzenlenen suikastin arkasında dönemin MGK Genel Sekreteri Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu'nun olduğunu iddia ederek gündem yaratan Ahmet Özal, suikastle bağlantısı olan ikinci ismin Hürriyet Gazetesi'nin eski sahibi Erol Simavi olduğunu öne sürdü. Bir gazeteye açıklamalarda bulunan 1988 yılında gerçekleşen suikastın arkasında Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu'nun bulunduğunu söylemişti.

GAZETEYİ SATTI GİTTİ

Yirmibeşoğlu'nun savcıya konunun üzerine fazla gitme dediğini de aktaran Ahmet Özal, babasına yapılan suikaste ilişkin ikinci önemli ismin Hürriyet Gazetesi'nin eski sahibi Erol Simavi olduğunu iddia etti. Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Özal "Simavi ismi birkez babam tarafından zikredildi. Zaten dikkat edilirse Erol Simavi o olaydan sonra gazeteyi sattı gitti. Kendisi bıraktı gitti" diye konuştu.

İSİMLERİ İSVİÇRE İSTİHBARATI VERDİ

Suikaste ilişkilerin çok farklı bir yerden İsviçre'den geldiğini anlatan Ahmet Özal, İsviçre bankalarını da dikkat çekerek isimlerin MİT'e İsviçre İstihbarat Örgütü tarafından ulaştırıldığını söyledi. Özal şunları söyledi: "Bunlar İsviçre İstihbarat örgütünden gelen isimlerdi. O dönemde İsviçre İstihbaratı bilgiyi MİT'e verdi. İsviçre istihbaratı zannedersem banka hesaplarını araştırmış. Bu gizli arşivleri açıklanırsa tüm isimler çıkar ortaya" Emniyet ve istihbarat MİT arşivlerinin açılmasını isteyen Özal "Emniyet ve İstihbarat arşivlerini kimse açmıyor. Ben yıllardır söylüyorum. Ben şahsen hiç kimseyi suçlamıyorum. Arşivlerin açılması halinde kim varsa ortaya çıksın istiyorum" şeklinde konuştu.

ÖZÜR DİLEMEDİM

Emekli Orgeneral Yirmibeşoğlu'nun açıklamaları hakkında da konuşan Özal "Yirmibeşoğlu beni aradı. Ben özür dilemedim. Bana Sabri Yirmibeşoğlu 'Babanızın en sevdiği insandım' dedi. Ben şunu söyledim. 'Yanlış anlaşılmalar olmasın diye bildiğimi söyledim. Ben kimseyi de suçlamıyorum dedim' Başka bir şey söylemedi kapattı telefonu" diye konuştu.

Hürriyet'i sattı İsviçre'ye yerleşti

İddiaların hedefindeki isim Erol Simavi İstanbul'da doğdu. Beykoz Ortaokulu'nda ve Işık Lisesi'nde okuyan Simavi, Hürriyet'in kuruluşundan itibaren çeşitli görevlerde bulundu. Daha sonra gazetenin başına geçti. Gazete sahipleri Sendikası Başkanlığı ve Gazeteciler Cemiyeti İkinci başkanlığı yapan Erol Simavi 1988 yılındaki Özal suikastini Çetin Emeç cinayeti sonrasında medya patronluğuna veda etti. Hürriyet'i Aydın Doğan'a sattıktan sonra apar topar İsviçre'ye yerleşen Erol Simavi için Reha Muhtar 16 Şubat 2010 tarihli Vatan'daki köşesinde şu soruları sormuştu:

1) Erol Simavi, niçin aradan geçen 20 yıl içinde bir kez olsun aileyi arayıp, başsağlığı bile dilemedi?.. Bu normal bir davranış mı?..

2) Erol Simavi, Emeç suikastından bir süre sonra neden Hürriyet'i apar topar satıp, tamamen İsviçre'ye yerleşti?..

3) Simavi'nin Hürriyet'i satışıyla, Çetin Emeç suikastı arasında bir bağlantı var mı?.. Simavi kendisine yönelik bir saldırı olacağından mı korktu?..

4) Turgut Özal'a yapılan suikast, Çetin Emeç suikastı ve Erol Simavi'nin apar topar Hürriyet'i satıp İsviçre'ye gidişi arasında bir bağlantı var mı?..

Özal bana değer verirdi

Emekli Orgeneral Sabri Yirmişbeşoğlu, iddiaları yalanladı. Yirmibeşoğlu, "Ortada yanlış bir anlaşılma var veya yanlış yazılmış. Ben suikastten sonra MGK Genel Sektereri oldum. Böyle bir şey mümkün değil. Hem iş hem de arkadaşlık anlamında aramız çok iyiydi. Suikastin arkasında olsam merhum Özal, benim MGK Genel Sekreteri olmam için kararnameye imza atmazdı. Aklım mantığım almıyor. Biz, merhum Özal'la nikah şahitliği yaptık. Bana, 'burada nihayet bizi karşı karşıya getirmeyi başardılar' dedi. Bana, her zaman 'senin konuşmalarından faydalanıyorum' derdi" dedi. Ahmet Özal'ı da telefonla aradığını dile getiren Yirmibeşoğlu, "Telefonla kendisine ulaştım. Aramız çok iyidir. Benden özür diledi. 'Yanlış anlamışlar' diye konuştu" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız