SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şükranlarımı Arz Ediyorum"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:56:15
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki Kapıkaya Turgut Özal Barajı ve Boztepe Recai Kutan Barajı, Ankara’da düzenlenen törende, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından canlı yayın aracılığıyla açıldı. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yaptırılan 112 tesisin toplu açılış töreni, Ankara Başkent Voleybol Salonu'nda yapıldı. Toplu açılış töreninde; Malatya'daki Kapıkaya Turgut Özal Barajı ile Boztepe Recai kutan Barajı'nın da resmi açılışı yapıldı. Törene; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve Malatya eski Milletvekili Recai Kutan ile birlikte katıldı.

Malatya'daki tören ise, Kapıkaya Turgut Özal Barajı önünde gerçekleştirildi. Törene; Vali Vasip Şahin, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AKP Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı ve  Öznur Çalık, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, DSİ Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy ile birlikte kalabalık bir topluluk katıldı.

Tören, Malatya’dan canlı yayın ile takip edildi. Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "112 tesisin hepsi büyük proje. Daha 300 tane daha büyük tesis var. Projelerin toplam tutarı 16 milyar TL. DSİ çalışanları destan yazıyorlar. Zamanla yarışıyorlar. DSİ bin 215 tane tesisi hizmete verdi. Bunun 232 tanesi baraj tesisi. 68 tane baraj kaldı. Bu barajlar bitmezse gözüm açık giderim" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve Malatya eski Milletvekili Recai Kutan ise, 1952 yılında DSİ’de çalışmaya başladığını ve meslek hayatının önemli bir bölümünü burada geçirdiğini hatırlattı. Kutan, Malatya'daki Boztepe Barajı’na kendi adının, Kapıkaya Barajı’na da Turgut Özal'ın adının verilmesine teşekkür ederek, bu durumun Başbakan Erdoğan'ın bir vefa örneği olduğunu vurguladı.

Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şu ifadeleri kaydetti: "Az önce değerli büyüğüm, ağabeyimiz Recai Kutan'ın ifade ettiği gibi, birine hakikaten ülkemizin dünyaya bakışında bir değişim sürecine imzasını koyan merhum Turgut Özal'ın adını verdik. Ve bir diğerine, yine Malatyalı ama farklı dönemlerde aynı zamanda da DSİ camiası içerisinde on yıllarca çalışmış, İmar İskan Bakanlığı, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapmış olan Recai Kutan beyin ismini verdik. Kardeşlerim, marifet iltifata tabidir ve iltifatsız marifet zayidir. Biz olaya böyle bakıyoruz. Ve hayırla yad edilmelerini istiyoruz. Hani Ziya Paşa'nın bir sözü var ya; 'Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri.'"

Açılış töreni için Malatya’ya yapılan bağlantıda, Başbakan Erdoğan Milletvekili Mücahit Fındıklı'ya, "Mücahit bey duyuyor musun bizi" diyerek Malatya'ya bağlandı. Fındıklı da, "Evet Sayın Başbakanım duyuyoruz" şeklinde cevap vermesi üzerine, Başbakan Erdoğan, "Oradan da mikrofonu Öznur hanıma verelim. Pozitif ayrımcılık yapalım" dedi. Mikrofonu alan Milletvekili Çalık ise, "Sayın Başbakanım bütün Malatya adına size saygılarımızı, hürmetlerimizi sunuyoruz. Büyükşehir Malatya’dan size minnet duygularımızı ifade ediyoruz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan da, "Şimdi mikrofon sizde, söz sizde ve bütün bu tesisler Malatyamıza, ülkemize hayırlı olsun diyoruz" ifadelerini kullandı.

Vali Vasip Şahin ise, "Sayın Başbakanım, Malatya halkı adına hem bugünkü tesisler için ve hem de yeni büyükşehir olan ilimiz adına şükranlarımızı, saygılarımızı arz ediyorum. Turgut Özal Barajı, Recai Kutan Barajı, Derme ve Çerkezyazısı Sulaması Tesisleri, Turgut Özal Tabiat Parkı, Orduzu Şehir Ormanı, Pütürge Tepehan Ormaniçi Dinlenme Yeri ve 7 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonunu da hizmete açmış buluyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile, protokol tören alanındaki butonların başına geçti, ardından resmi açılış gerçekleştirildi.

Bu arada, resmi açılışı yapılan Kapıkaya Turgut Özal Barajı'nın 20 Ocak 1998 yılında temeli atılırken, baraj için şimdiye kadar 183 milyon TL ödenek harcandı. Boztepe Recai Kutan Barajı'nın ise temeli 2 Eylül 1997 yılında atılırken, bu baraj için de şimdiye kadar 85 milyon TL ödenek harcandı. Temeli 18 Eylül 1992 yılında atılan Derme ve Çerkezyazısı Sulama Tesisleri için ise bugüne kadar 330 milyon TL ödenek harcandı.

ANKARA'DAKİ TÖREN..

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Şuanda Türkiye'nin en yüksek barajı Yusufeli Barajı olacaktır. Ve dünyada ilk 5'e girecek olan bir baraj. 270 metre yükseklikteki Yusufeli Barajı sizin affınıza sığınarak söylüyorum, bunun ismi müsaadenizle Recep Tayyip Erdoğan Barajı olsun" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yapımını tamamladığı 112 dev tesisin açılışı gerçekleştirildi. Voleybol Federasyonu'nun Spor Salonu'nda gerçekleştirilen törende salonun ortasındaki fidanlardan oluşturulmuş olan ve üzerinde ay ve yıldız yer alan Türkiye haritası dikkat çekti. Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, toplu açılış törenlerini 2003 yılından bu yana sürdürdüklerini belirterek, 10.10.10 ve 11.11.11 tarihlerinde de yine toplu açılışlar yaptıklarını söyledi. Bugüne kadar yapılan hizmetlerden bazılarının başlıklarını sayan Bakan Veysel Eroğlu, "Sayın Başbakanım baraj diyince kolay değil. Barajları yapmak zor. Bunu bir de çalışanlara, müteahhitlere sormak gerekir diye düşünüyorum" diyerek, en yüksek baraj olma özelliğini taşıyan Ermenek Barajı'nı yaptıklarını kaydetti.

Bakan Eroğlu, Yusufeli Barajı'nın adının Başbakan Erdoğan'a verilmesini isteyerek, "Şuanda Türkiye'nin en yüksek barajı Yusufeli Barajı olacaktır. Ve dünyada ilk 5'e girecek olan bir baraj. 270 metre yükseklikteki Yusufeli Barajı sizin affınıza sığınarak söylüyorum, bunun ismi müsaadenizle Recep Tayyip Erdoğan Barajı olsun" diye konuştu.

Hidroelektrik Santraller hakkında da bilgi veren Bakan Veysel Eroğlu, Türkiye'nin dünyada tarım konusunda söz sahibi olmak istiyorsa sulamaların bitirilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Eroğlu, "Biz sulamaları tamamen kapalı sistem, modern sulama sistemine dönüştürüyoruz ki, su da yüzde 40'a varan bir tasarruf sağlıyoruz" diyerek, Başbakan Erdoğan'ın hafta sonu Konya'da 6 tane tesisin açılışını yapacağını belirtti. Eroğlu su konusunda ise, "Susuz hiçbir şehir, hiçbir ev bırakmayacağız Allah aşkına. Sayın Başbakanım Kıbrıs'a su götürme projesinin mimarı da sizsiniz" diyerek, ayrıca Türkiye'deki orman varlığının arttığını kaydetti. "Ben bu nedenle orman teşkilatımla gurur duyuyorum" diyen Eroğlu, "2012 yılı sonunda 2 milyon 300 bin hektar arazide çalışma yapalım diye karar aldık ve her yıl hedefler aşıldı 2 milyon 420 bin hektarla hedefleri aştık. Yani Avrupa'daki bir devletin yüzey alanına sahip bir alanı ağaçlandırdık ve 2 milyon adet fidanı toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

BOZTEPE BARAJI'NIN ADI RECAİ KUTAN BARAJI OLARAK DEĞİŞECEK

Törende Bakan Veysel Eroğlu'nun ardından bir konuşma yapan eski Enerji Bakanlarından Recai Kutan da, Başbakan Erdoğan'ın isteği üzerine konuşma yapmak üzere kürsüye geldiğini belirterek, 112 dev tesisin içinde gurur duyulacak büyük barajların bulunduğunu söyleyerek, "Bu neticeyi gördükten sonra Cenabı Allah'a hamdü sena ediyorum" diye konuştu.

Geçmişteki bir baraj yapımından da örnekler veren Recai Kutan, geçmişte yapılan barajların yabancı mühendis ve müteahhitlerin eliyle yapıldığını anlatarak, şimdi ise durumun değiştiğini belirtti. Kutan bu 112 tesis için, "Türkiye'de hem ekonomik bakımdan, hem sosyal bakımdan, hem de siyasi bakımdan fevkalade büyük değişiklikler meydana gelecektir" şeklinde konuştu.

Recai Kutan, açılışı yapılacak barajlardan iki tanesinin kendisinin memleketi olan Malatya'da olduğunu söyleyerek, "Sayın Başbakanımız kendisine has vefalığı zarafetiyle talimat vermişler; 'Bu iki baraja iki tane Malatyalının adını verelim' diye. Barajlardan Kapıkaya Barajı'nın adı benim rahmetli arkadaşım Turgut Özal. Boztepe Barajı'nın adı da bendenizin adı 'Recai Kutan' olması hususunda talimatta bulunmuşlar. Özellikle bunun için de muhterem Başbakanımıza ve Orman ve Su İşleri'nden sorumlu Bakanımız Veysel Eroğlu kardeşimize de huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyorum" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız