SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sulama Birlikleri Tartışılıyor

A- A+ PAYLAŞ

Daha çok siyasi etkiyle oluşturulan sulama birlikleri tartışılıyor. Akçadağ Sulama Birliği toplantısında sert eleştiriler geldi, DSİ yetkilisi "Ankara baskısından" yakındı.

Akçadağ çiftçisi tarafından sulama birliklerine yönelik eleştirilerin artarak sürmesi üzerine birlik başkanlığınca alınan meclis toplantısında meclis delegeleri birlik yönetimini yaylım ateşine tuttu. Delegeler, birlik yönetimini “beceriksizlik ve yanlı” tutumları nedeniyle kıyasıya eleştirdikten sonra “Birliğin Feshi” kararının yaşama geçmesi için olağan üstü genel kurul kararının alınmasını istediler. Delegeler olağanüstü genel kurulun toplanması için imza toplamaya başladılar.

Akçadağ DSİ binasında gerçekleştirilen, meclisin doğal üyesi olan Ören Belediye Başkanı Aziz Bakır’ın yanı sıra meclis üyeleri ve delegelerin katılımı ile yapılan Akçadağ Sulama Birliği Meclis ve Birlik Başkanı Ali Kaygusuz’un başkanlığında meclis üyeleri Servet Öztürk, Murat Arı, Hüseyin Akgün’ün yanı sıra DSİ başmühendislerinden İlhami Tangören’den oluşturulan divandan sonra “dilek ve temenniler” başlıklı tek maddelik gündeme geçildi.

Polatdere, Ören, Yuvalı, Kömekavak, Sahilköy, Keremis ve Gölpınar gibi belde ve köylerin yanı sıra çok sayıda mezranın da yararlandığı ve toplam 84 bin dönümlük tarımsal sulama alanına sahip Akçadağ Sulama Birliği Meclisi, üyelerden gelen baskılar sonucu “Dilek ve Temennilerden” oluşan tek maddelik gündemle toplandı.

SUÇLAMA
DSİ Akçadağ Şube Şefliği binasının toplantı salonunda yapılan ve 87 Delegeden 64’ünün katıldığı toplantı zaman zaman hararetli konuşmalara ve atışmalara sahne oldu. Delegeler ağırlıklı olarak Sulama Birliğini beceriksizlikle ve yanlı davranmalarla suçladıktan sonra feshedilmesini istedi.

Delegelerin suçlamaları, dilek ve temennileri ve atışmaları özetle;

* “Birlik, beceriksiz bir tutum sergiledi. Beceriksizliğin faturası çiftçiye oldu. Bir taraftan ürün kaybı yaşarken diğer taraftan kapı komşusuna – kardeşine düşman oldu. Birlik, çiftçilerden özür dilemeli ve kendini feshetmelidir. DSİ’de görevini yapmalı. Ayrıca; Akçadağ Sulamasında 96 motopomp var diyorlar. Bunların kaçı yasal? Paraları alınıyor mu? 96 motopomp büyük bir rakam. Başta DSİ olmak üzere Birlik bunları bildiği halde üzerine neden gitmiyor?”

Bu suçlamaya DSİ Başmühendislerinden İlhami Tangören “ Fesih konusunda DSİ’nin hem siyasi hem de kanuni olarak karar vermesi mümkün değildir. Motopomp konusunda ise siyasilerin , Ankara’dakilerin baskısı var. Bizim burada Motopomp kurmasına izin vermediğimiz birileri gitti Ankara’dan aldı. Bizim bunlara herhangi bir yaptırımımız olabilir mi?” diye yanıtladı.

Başmühendisin bu bilgilendirmesinden sonra delegeler sulama’nın DSİ’deyken çok iyi işlediğini, fakat sulama birliklerine geçtiğinden sonra bazı bahçelere 3-4 kez su verildiği hatta fazla sudan çürüyen ağaçların görülmesine rağmen bazı bölgelerin sadece bir kez sulama suyu alabildiğini belirtti.

* Bir delege de “ Sadece sakaların değil, çiftçilerinde eğitilmesi gerekir. Sulaya sulaya çürüyen ağaçları hepimiz biliyoruz. Bir taraftan sulama suyu parasını dahi veremeyen zengin ve arkası güçlü çiftçi, diğer taraftan parasını verdiği halde bahçesini bulayamayan fakir çiftçi.”iddiasında bulundu.

Mecliste söz alan diğer üyeler özetle; “ Yönetim beceriksizlik göstermiştir. Yönetim çıkıp üyelerden özür dilemeli.” “Ören’de 4000 ağaç kurudu”.” Yönetimin beceriksizliği ve yanlı tutumu hepimizi sıkıntıya düşürdü.” “ Baraj, yapıldığı zaman bu kadar kayısı yoktu. Her taraf sebze ve meyve bahçesi, pancar ve buğday tarlaları idi. Baraj bunlar için yapıldı. Ama şimdi sadece kayısı var. Su yetmiyor diyorlar. Yönetimin bu konuda büyük zafiyetleri var.” “Sakaların Meslek içi eğitimden geçmesi gerekir”, “ Sulama Birlikleri bir kambura dönüştü. Bu kamburu yükleyen siyasilerdir. DSİ yetkisini teslim ettikten sonra hiç denetim yapmadı.” “DSİ’den aldığımız bu emaneti değerlendiremedik, gelin bu emaneti sahibine geri verelim. Çünkü birliklere inanmıyoruz artık.” suçlamalarını, eleştirilerini, iddialarını yönelttiler.

Karşılıklı konuşmaların saatlerce sürdüğü meclis toplantısı, birliğin feshi için olağanüstü genel kurula gidilmesi ve bunun için gerekli imzanın toplanması kararlaştırılarak sona erdi.

Derme ve Battalgazi Sulama Birliklerinde de buna benzer tartışmalar yaşanıyor.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız