SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sulama Döneminde Olacak İş mi?

0
Güncellendi - 2019-06-06 02:42:47
Sulama Döneminde Olacak İş mi?
A- A+ PAYLAŞ

DERME SULAMA'NIN AKSA'YA BORCU VARMIŞ, ELEKTRİĞİ KESTİLER!.. Malatya’da tarım sektöründe sulama mevsiminin başlaması ile birlikte, “sulama birliklerinin elektrik dağıtım şirketine olan borcu nedeniyle sulama sitemlerini çalıştıran motopompların elektriğinin kesilmesi” sorunu bir kez daha gündeme geldi.

Önceki yıllarda da yaşanan ve Malatya’da tarımsal üretimde olumsuz sonuçlar doğmasına neden olan elektrik borcu sorunu, çiftçi-Derme Sulama Birliği ve AKSA Elektrik üçgeninde yaşanıyor.

Buna göre, çiftçi, sulama suyunu yöneten Derme Sulama Birliği’ne borcunu ödeyemeyince, Derme Sulama Birliği AKSA Elektrik A.Ş.’ne ödeme yapamıyor; AKSA Elektrik ise biriken borçlar nedeniyle Derme Sulama Birliği’nin sulama sistemine verdiği elektriği kesiyor.

Güncel durum

Hemen her yıl tekrarlanan sorun, sulama mevsiminin başlaması ile bir kez daha gündeme geldi.

Özellikle Eskimalatya bölgesinde (Hanımınçiftliği- Alibaba arası) bulunan ve meyve bahçelerinden oluşan yaklaşık 1000 dönümlük araziyi susuz bırakacağı belirtilen elektrik kesintisinin 400 bin TL büyüklüğündeki borç nedeniyle işleme konulduğu öğrenildi.

AKSA Elektrik A.Ş. çiftçilerin biriken elektrik borcu nedeniyle Derme Sulama Birliği’nin motopomplarına verdiği elektriği kestikten sonra icra işlemi de başlattığı belirtildi.

Konuyla ilgili olarak sorularımızı cevaplandıran Derme Sulama Birliği yöneticileri, bayram öncesi başlatılan icra işleminin zaten sıkıntılı bir süreç yaşayan çiftçiyi çok zor durumda bıraktığını belirtirken, AKSA Elektrik yöneticileri, icra işlemine konu olan borçların 2018 yılına ait olduğunu vurgulayarak, “Bu borç geçmişten kalan bir borç. Defalarca uyarılarımıza rağmen 2018 yılı için bir kuruş ödemediler. Sonuçta bizim de devlete taahhütlerimiz var. Alacağımızı tahsil edemezsek borcumuzu nasıl ödeyeceğiz” şeklinde savunma yaptı.

AKP Milletvekili Tüfenkçi devreye girdi

Bayram tatili süresince susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Eskimalatyalı çiftçilerin AKP Malatya Milletvekili Bülent Tütfenkçi ile görüştükleri ve sorunun çözümü için yardım talep ettiği öğrenildi. Sorunu ilişkin konuştuğumuz AKP Malatya Milletvekili Tüfenkçi, Malatya çiftçisini mağdur edilmesine izin vermeyeceklerini belirterek “10 Günlük tatil süresince çiftçilerimizin mağdur olmaması için Müdürlük ve genel müdürlük düzeyinde girişimlerim sürüyor. En geç arife gününe kadar soran çözüm bulacağımızı ümit ediyorum” dedi.

Taraflar ne diyor?

Yaklaşık 400 bin lira sulama suyu borcu nedeniyle motorları AKSA şirketince mühürlenen çiftçiler sulama işletmecisi olan Derme Sulama Birliği’nden soruna çözüm bulmasını istediler. Konuya ilişkin bilgi veren Derme Sulama Birliği Başkanı Faik Şireci, “Göreve geldiğimiz tarihte Birliğimizin (çiftçilerimizin) AKSA’ya geçmişten kalan 1 milyon lira borcu vardı. Bunun 700 bin lirasını iyi niyet göstergesi olarak ödedik. Kalan 300 bin lirayı ise en kısa sürede ödeyeceğimizi beyan ettik. Aradan geçen süre içinde borcumuz 350-370 bin liraya yükseldi. Borcumuzu hasat dönemi başlar başlamaz peyderpey ödeyeceğiz. Başlatılan bu mühürleme olayı zaten zor durumda olan çiftçilerimizi daha da zor duruma düşürecektir” ifadelerini kullandı.

AKSA Perakende Satış Müdürü Mustafa Gel ise “Mühürleme olayı yeni değil. Geçen yıl içerisinde defalarca uyarılarımıza rağmen bir kuruş ödemediler. Borç nedeniyle motopomplar zaten mühürlüydü. Sulama sezonu başlayınca fark ettiler. Bizler de ticari bir kuruluşuz nihayetinde. Alacağımızı tahsil edemezsek devlete olan taahhütlerimizi yerine getiremeyiz” şeklindeki sözleri ile mühürleme işlemini savundu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Harun (4 yıl önce)
    Aksanın perakende satış Müdürü ne anlar kaysıdan ne anlar çiftçinin halinden suç yine Malatyalı olan siyasilerin ak partiye üye değilsin deyipte referans olamam diyen siyasiye sormak lazım bu şirkete Malatyalı bir yönetici gelmediği sürece bu şirkette olan 10 yıldır çözülmeyen problemler devam eder yatırım yapmaz Malatya’ya
    0
    0
    Yanıtla
  • Küllümağaralı (4 yıl önce)
    2018 yılı için 30 dönüm yoncaya benden 3500 lira su parası 860 lirada elektrik parası alan sulama birliği paraları ne yapmış acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • Mağdur köylü vatandaşım (4 yıl önce)
    Değerli arkadaşlar sn haber sitesi yöneticileri; bakın bu elektrik dağıtım şirketi AKSA yöneticileri kendi alacakları olan çiftçi vatandaşın ödemelerinde biraz gecikme olduğunda anında ekipleri gelip ev tüketimi ise konutun enerjisini keserler , tarımsal sulama ise onuda anında mühürleyip giderler , vatandaşı yaz günü yiyecekleri ve zarar gören tarımsal ürünleri dahil yaşatılan mağduriyetler hiç düşünülmeden yaptırım uygulanır, diğer taraftan vatandaşın alması gereken hizmetler , enerji düşük gelir AKSA umursamaz, sokak lambaları yanmaz hırsılıklara imkan sağlanır umursanmaz , o zaman vatandaşta nerede bu devletin adaleti diye bas bas bağırır sesleri duyulmaz. Herkes görevini lütfen hakkıyla yapmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kocaözülü (4 yıl önce)
    Bu sulama birlikleri her yerde aynı sorun bizim mahalledede sondajlar elektrik borcu yüzünden kapalı vatandaştan toplanan paraların hesabını vermesi gerek birliklerin,sulama mevsiminin ortasinde borçtan dolayı elektrikler kesiliyor mağdur oluyor çıftçi.Yönetim topu bir önceki döneme atmakla sorumluluktan kurtulacağını zannediyor.Birliklerin çok sıkı denetlenmesi gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faik Şireci- Derme Sulama Birliği Başkanı (4 yıl önce)
    Haberde yazan borç miktari 2018 e ait olup önceki yönetimle bir ilgisi bulunmamaktadir.
    0
    0
    Yanıtla
  • başkan....bu sene 4 su gelecek...çatın %60 ı dolu...heslere verirseniz mahkemeye veririz sizi ve yönetiminizi..
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhammed (4 yıl önce)
    Olan çiftciye olacak yine
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğru (4 yıl önce)
    Çiftçi sulama yaptığı tarlasının dönümünü doğru beyan etmiyor zamanında su parasını ödemiyor doğru olmadığı için doğru hizmet alamıyor başkan ne yapsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tansiyon (4 yıl önce)
    Faik Şireci doğru söylüyor. Bu borç önceki dönemin borcu. Kadir rumuzlu arkadaş doğru söylemiyor. Hodri meydan gazeticeler araştırsınlar. Kim yalan söylüyorsa müfteridir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    6 haziran 2018de göreve gelen başkan borcun önceki dönemden geldiğini belirtiyor, Aksa müdürü borcun 2018 yılına ait olduğunu söylüyor 2017 yılında zaten su yoktu kimseye doğru dürüst su verilmedi. Mayıs 2018 de baslayan sulama sezonundan bahsediyorsaniz 1 ay icerisinde 1 milyon tllik elektirik tüketimi mümkün mü? Başkasını karalayarak nereye varacaksınız? Suçu önceki döneme atıp bu kadar kolay kurtulabilir mi insan? Önceki dönemde işciler maaş alıyordu. 8 10 aydır içerde maaşımız duruyor bu maaşlarda mı önceki dönemden kaldı?
    0
    0
    Yanıtla
  • ucuzlasın (4 yıl önce)
    elektrik çok pahalı
    0
    0
    Yanıtla