SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sulanabilir Alan Artacak"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:19:51
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, TBMM Genel Kurulu'nda "Dünya Su Günü" dolayısıyla yaptığı konuşmada, Malatya'daki sulama yatırımlarıyla ilgili de bilgi verdi. Öz, Malatya'da sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla halen 128 bin hektar olan sulanan tarım arazisi miktarının 200 bin hektara çıkacağını bildirdi.

Öz'ün konuşması şöyle:

"1992 yılında BM Çevre ve Kalkınma Konferansında kabul edilen “Dünya Su Günü”  gerek dünyada giderek artan temiz su sorununa dikkat çekmek, gerekse içilebilir ve kullanılabilir su kaynaklarının korunması ve artırılması konusunda somut adımlar atılmasını sağlamak açısından önemli bir anlam taşımaktadır. 

Suyun değeri kuyu kuruyunca anlaşılır derler. Biz AK Parti iktidarı olarak gerek içme gerekse kullanma suyunun sadece bu günümüzün ihtiyacını düşünerek değil önümüzdeki 50-100 yılın sonrasını planlayarak, bu çerçevede orman ve suya 65 milyar TL’den fazla yatırım gerçekleştirdik. 

Bu çerçevede seçim bölgem olan Malatya’da iktidarımız döneminde tamamlanan ve devam eden yatırımlar için 845,5 milyon TL harcanmıştır. 

Bu kapsamda önemli yatırımlardan Kapıkaya Turgut Özal Barajımız gövdesi tamamlanmış, su tutulmuş, sulama sisteminin kapalı sistem olarak yapımı devam etmekte olup, inşallah 2016 sulama mevsimine yetiştirilecektir. Yine Boztepe Recai Kutan Barajı gövdesi tamamlanmış, su tutulmaya başlanmıştır. Kapalı sistem kanalları yapımı hızlı bir şekilde yapılmakta ve önümüzdeki yıl tamamlanacaktır. 

Yoncalı Barajı gövdesi ve kanallarının yapımı işinin ihalesi yapılarak firma yapımına başlamış, orada yapılacak sulama tüneli ile birlikte çok geniş bir alan sulama imkânına kavuşacak ve 2018 yılı ortalarında yapımının tamamlanması beklenmektedir. 

Yine, planlama aşamasındaki Ali Ağa deresi üzerinde yapılacak barajın planlama ihalesi yapılmış ve firma çalışmalarına başlamıştır.  

Yine, Beylerderesinin üst kısmında Yeşilyurt İnekpınarı Barajı yapılması ile ilgili planlama raporu ihalesi yapılmış ve sözleşme aşamasındadır. Beylerderesi Göletinin de bu yıl içerisinde ihalesinin yapılması planlanmaktadır.  

Yine, Melet Deresi üzerinde yapılacak Melet Deresi Barajı ile Akçadağ Suçatı ve Sultansuyu Sulamalarına takviye olacaktır. 

Yine, Gölsu kapsamında Yaygın, Erkenek, Karacayır, Bıcır, Kurşunlu, Elmalı, Ayvalı, Budaklı ve Karadere Göletinin ihaleleri yapılmış ve bir çoğunda yapımında belirli bir aşamaya gelinmiştir.

Ayrıca, Gölsu kapsamında planlama ve ihale aşamasında olan; 

Hekimhan-Güzelyurt-Karamahmut

Akçadağ-Taşevler

Darende-Çınarlı

Doğanşehir-Söğüt

Darende-Yukarıulupınar

Darende-Ilıca

Hekimhan-Hasançelebi

Pütürge Mir Yaylası ve Kubbedağı, Kale… Göleti bulunmaktadır. 

Bu yatırımların tamamlanması ile halen 128.000 hektar olan sulanan tarım arazileri miktarı artmış olacak ve sulanan tarım alanı 200.000 hektara kadar çıkacaktır.

İktidarımız döneminde sadece ülkemiz dahilinde değil; bu çerçevede 80 km uzunluğundaki borularla, ülkemizden KKTC’ye sulama ve içme suyu aktarılmasını sağlayacak “Barış Suyu Projesi”nin Ada’da kalıcı barışa katkı sağlayacağına inanıyorum.

Afrika ülkelerinde 50 derece sıcakta bırakın kullanmayı, hortumdan akıtmayı, içecek bir damla suya hasret insanlar var. Bu açıdan iktidarımız döneminde faaliyetleri dünyanın dört bir yanında her alanda artan TİKA’nın AFRİKA kıtasında insanların temiz suya ulaşımını sağlamaları noktasındaki çabalarını da takdirle karşılıyorum. 

Sözlerime son verirken, su kaynaklarının sınırlı olduğu ve suların depolanmasında, intikal süresince de kayıp kaçak olmaması ve boş yere kullanılmaması amacıyla gerekli tedbirleri alma noktasında her birimin gerekli özeni göstermesi gerektiğini belirtirken, tüm milletime ve milletvekillerime su gibi aziz olun diyerek yüce heyetinizi tekrar saygıyla selamlıyorum." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız