SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sultansuyu'ndan Uzak Durun da!

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:12:01
Sultansuyu'ndan Uzak Durun da!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması çalışmaları kapsamında AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi; hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren kurumlar ile istişare toplantısı yaparak talep ve önerileri dinledi. Bu arada, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi için, Sultansuyu Tarım İşletmesi arazisinin bir bölümünün de alımının gündeme getirilmesi, daha önce Sultansuyu'ndaki işletmenin önce daraltılacağı, kapasitesinin düşürüleceği, sonra da toptan "yok edileceği" iddiaları gözönünde tutulduğunda, ilginç bulundu.

Sümerpark’taki bir lokantada düzenlenen istişare toplantısına; Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı İhsan Akın, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ergül Günaydın, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Kırma, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ile birlikte kalabalık bir topluluk katıldı.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, “Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nin Malatya’da kurulmasını istiyoruz. Yaklaşık 1 yıldan beri bu proje üzerinde çalışıyoruz. Milletvekilimiz Öznur Çalık, bu proje için bizi tarım Bakanımız ile Ankara’da buluşturarak öncülük etti. Sultansuyu tarım İşletmesinde 35 bin dönüm yer var. Burada 15 bin dönümlük alanının Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi için yer istiyoruz. Malatya’da hayvancılığın gelişmesi için Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi en az Organize Sanayi Bölgesi kadar çok önemlidir” diye konuştu.

Ticaret Borsası Başkanı Gürsey Özbey ise Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasını desteklediklerini ifade ederek, bu konuda yapılacak çalışmalara katılacaklarını kaydetti.

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “Malatya’da Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nin oluşması bilhassa yem ve girdi fiyatlarının ucuza mal edilmesi ve devletin bu konuda vermiş olduğu katkıların daha iyi kullanılmasında avantaj sağlayacaktır” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise şunları söyledi:

“Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nde yer seçimi çok önemli burada. Biz yer seçiminde alternatif olarak meralardan 3-4 tane yer tespiti yaptık. Bunu her ortamda gündeme getirdik. Müteşebbis heyetinde olması gereken kuruluşlarla da fikir alışverişinde bulunduk. Bizim önerdiğimiz yerlere şehir merkezine uzak diye fazla sıcak bakmadılar. En son olarak Sultansuyu Tarım İşletmesine ait arazi önerildi, ancak burasıyla ilgili karar kurum olarak bizi aşıyor.”

Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nin şehrin 20-30 yıl sonraki gelişmesine göre yerinin tespit edilmesi gerektiğini belirten AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, “Bir mesele ortaya atılınca Malatya kamuoyunun tamamının bu konuda, özellikle sektörün tamamının veya tamamına yakınını hem fikir olması gerekiyor siyasi açıdan. Şunun için; büyük işletmeler ilk defa AK Parti döneminde gündeme geldi ve ciddi anlamda teşvikler oldu. Biz dedik ki Malatya’daki atıl vaziyetteki meraları yem ihtiyaçlarını giderme noktasında bu işletmelere, kiraya verelim ve ciddi anlamda da bunun uygulaması Malatya’da hayata geçirildi. Ama siyasi açıdan en fazla dayak yediğimiz noktalardan biriside bu oldu. Bunu talep eden işletme ve kurumların hiç biri ‘Bu haklı bir uygulamaydı, haklı bir işlemdi’ diye çıkıp da beyanat verip, kamuoyu oluşturmadı. Ama bunu siyasi malzemeye dönüştürmekte çok kolay. Yine aynı şekilde büyükşehirde yem ihtiyaçlarını giderme hayvancılığın İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde hem fikiriz. Bunun talebinin nerede ve ne şekilde yapılması gerektiğinin sahibi de sizin olmanız, yani üreticilerin olması gerekir. Üreticiler ciddi anlamda buna sahip çıkması gerekir. Biz siyasi açıdan bütün milletvekillerimiz, bütün AK Parti teşkilatları olarak bu konuda hemfikiriz. Önemli olan kamuoyunda bu konuya sizin sahip çıkmanızdır” ifadelerini kullandı.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da şöyle konuştu:

“Bütün gerçekler göz önünde bulundurularak burada çalışma yapılmalı. Yer konusunda sadece Sultansuyu’na kilitlenmemek gerekir. Diğer alternatif yerlerinde iyi değerlendirilmesi gerekir. Çünkü şehirlerin gelişim alanları, yani buraları bir kent alanı, bir konut alanı düşünmemek lazım. Şehirlerin zamanla yataylaşmaya dönüşmesi kaçınılmaz. Türkiye’nin bu gelişmesi, ekonomisi göz önüne alındığında 10-15 yıl içerisinde artık şehirler konutların dikey olarak değil, yatay olarak planlanması gerekiyor. Tabi Sultansuyu arazisi bu amaçla çok iyi bir yer. Ama bence burası yem bitkisinin üretilmesi sahası olarak değerlendirilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Belirlenecek olan yer, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’ne uygun bir yer olmalı, alt yapı hizmetlerinin götürülebileceği bir nokta olmalı. Son yıllarda verilen desteklerle çok güzel yatırımcılar bu alanda yatırım yaptılar. Malatya Belediyesi olarak bu konuda bize düşen her türlü çalışmalara katılacağız, öncüsü ve takipçisi olacağız.”

Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nin Malatya için çok önemli bir proje olduğunu ve bununla ilgili olarak Ankara’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve bakanlık bürokratları ile görüşmeler yapıldığını aktaran Milletvekili Çalık, “Malatya’da Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmalı. Malatya gelişin bir il ve büyükşehir. Malatya’da şuanda 5 tane Organize sanayi Bölgesi bulunuyor. Hayvancılıkla ilgili Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasını istiyoruz. Bu konuda sivil toplum kuruluşları inisiyatifi elinde bulundurmalı. Bu konuda çeşitli alternatifler olabilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi için, seçilecek arazinin en az yüzde 75’inin hazine arazisi olmasını istiyor. Yer tespiti için sivil toplum kuruluşlarımız çalışmasını yapmalı. Seçilecek olan en az 10 bin dönümün üzerinde olmalı. Hep birlikte Malatya adına çok önemli bir adımı atacağız. Hemen en az 3 tane yer tespitini yapalım ve bakanlık müsteşarını Malatya’ya davet edelim ve ardından Ankara’da gerekli girişimleri sonuna kadar takip edeceğiz” açıklamasını yaptı.

SULTANSUYU'NDAN UZAK DURUN..

Bu arada, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi için bazı kişilerin, Sultansuyu Tarım İşletmesi arazisinin bir bölümünün alınmasını gündeme getirmeleri, yakın geçmişte bu işletmenin daraltılması, kapasitesinin düşürülmesi, ardından da tamamen yok edilmesine yönelik iddiaları hatırlattı ve bu iddiaların gerçekleşmesine yönelik bir adım olabileceği de öne sürüldü.

Türkiye'nin en önde gelen Arap atı yetiştirme merkezlerinden birine de sahip olan Sultansuyu'nun, atçılık ile ilgili iddialı konumu geriletilmiş, inekçilik bölümünün kapatılması girişimleri ise tepki üzerine durdurulmuştu. Sultansuyu Tarım İşletmesi'nin "verimli" arazisinin, bazı özel sektör gruplarına tahsis edileceğine ilişkin iddialara da, işletmenin "yok edilmesine yönelik" girişimler gerekçe gösterilmişti.

ARŞİV FOTO: Sultansuyu Tarım İşletmesi arazisinin bir bölümü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız