SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sümerpark Adı Değişti!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisinin Haziran ayı olağan toplantısının ilk oturumu Meclis Başkanvekili Süleyman Erkuş başkanlığından toplanarak gündem maddelerini ve gündem dışı verilen önergeleri görüşerek karara bağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan ilk oturum, gündem dışı verilen önergelerin ayrı ayrı görüşülerek karar bağlanması ile sürdü.

PARKA GÜL ADI..
Gündem dışı olarak ilk önerge; bu ay içinde hizmete girecek olan Sümerpark alanına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Parkı olarak isimlendirilmesi önergesi oldu.

Konu ile ilgili söz alan MHP’li Meclis üyeleri “ Malatya’nın değerli insanlarının isimleri vermek dururken Sayın Cumhurbaşkanının isminin verilmesi hiç de doğru değil. Buraya Malatyalı değerli bir insanın ismi verilmesi veya isminin Sümerpark olarak kalması daha doğru olur.” ve “ Cumhurbaşkanı gibi bir asil makamın isminin verilmesi belki de o an için doğrudur da 10-15 yıl sonra bu ismin mantalitesi kalmıyor. Özellikle de genç kuşaklar açısından. Bu ismin verilmesi bize göre uygun değil” diye görüş belirttiler.

CHP'li üye Doğan Ağdaş da, parka tüm şehitlerin anısına Şehitler Parkı adının verilmesini önerdi.

AKP’liler de “ Geçtiğimiz aylarda Malatya heyeti olarak Cumhurbaşkanı makamına çıktığımızda çok iyi karşılandık. Bizlere ilgi ve alaka gösterdiler. Bu isim kabul edildiği takdirde Malatya kamuoyu da büyük takdir ve kabul görecektir” iddialarında bulundular.

Yapılan oylama sonucu çoğunluğu oluşturan AKP'li üyelerin oylarıyla Sümerpark’a, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül isminin verilmesi oy çokluğu ile kabul edildi.

MHP'li üye Recep Ülkü, belediye meclisinin AKP'li üyelerinin tamamen siyasi gerekçelerle parka Abdullah Gül adı verildiğini, Kayserili olan Gül'ün adının Malatya'da bu denli büyük bir parka verilmesini uygun görmediklerini, Malatyalı Turgut Özal adına Kayseri'de herhangi bir yer bulunup bulunmadığını merak ettiklerini söyledi. Buranın adının Sümerpark kalması ya da CHP'li üyenin teklifi gibi Şehitler Parkı olmasının uygun olacağını belirten Ülkü, Gül adının iptali için mahkemeye gideceklerini kaydetti.

DİĞER KONULAR..
Gündem dışı verilen önergelerin ikincisi Kaldırım işgaliyesi adı altında alınan ücretin yüksekliğinden dolayı eleştirilere neden olduğu, bunun için fiyatların aşağıya çekilmesi önergesi oldu. Meclis üyelerinin bir çoğunun konu hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığından Plan-Bütçe komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi.

3. Madde ise tapunun Çamurlu köyü’nde bulunan 9968 m2’lik alanın (Çöşnük Mahallesi Halı sahasının arka kısmına düşen alan) Belediye hizmet alanı olarak değerlendirilmesi önergesi oldu.

Madde ile ilgili söz alan MHP’li üye Latif Yıldırım; “Bildiğim kadarı ile bu alan daha önce de meclisimize gelmişti ve biz bu alanı Belediye Sosyal tesisleri olarak ayırmıştık. Bu konunun aydınlığa kavuşması ayrıca Sosyal tesis ile Hizmet alanı arasında ki farkı izah eder misiniz?" diye soru yöneltti.

Başkanın söz vermesi üzerine Emlak İşleri Müdürü bu alanın Doğu garajı olarak değerlendirilebileceğini söyledikten sonra konu İmar Komisyonuna havale edildi.

Karagöz Köyü (Beydağı Mahallesi TOKİ Konutları) yol açma için kamulaştırılma yapılması da oy çokluğu ile kabul edildi.

TARTIŞILAN TEKLİF
Gündem dışı olarak verilen önergelerin sonuncusu da 50 otobüs durağı, 15 raket(Totem) ve 99 adet bilboardın 10 yıl süreyle kiraya verilmesi önergesi idi. Konu ile ilgili olarak Emlak İşleri Müdürünün bilgilendirilmesinden sonra söz alan AKP’li üye Selahattin Aşan; "10 yıllık kiraya verilme konusu ayaküstü alınacak bir karar değildir. Çünkü Belediyenin 10 yıllık gelirine ipotek koyuyoruz. Bunun daha iye anlaşılması için önümüzdeki aya ertelenmesini öneriyorum” dedi.

AKP’li Fahrettin Eserdi ise “Şimdiye kadar hep yıllık ihaleler ile kiraya verdik. İhaleyi alan da buraların sürenin kısa olmasından dolayı iyileştirmesini yapmadı. Görüntü kirliliği başta olmak üzere yıpranması, hep bu yüzden oldu. Bunların maliyeti de belediyemize yük oldu” dedi.

Bu sırada AKP’li üyeler arasında karşılıklı lehte ve aleyhte konuşmalar oldu ve bu konu için 5 kişilik bir komisyonun oluşturulması istendi.

Meclis Başkan Vekili Süleyman Erkuş'un sürekli uyarmasına rağmen karşılıklı konuşmalar devam etti.

Bu konuşmalardan bazıları; “Mevcut komisyonlara güvenmiyor muyuz ki yeni bir komisyon oluşturuluyor?”, "Önümüzdeki meclise ertelenmesi bir zaman kaybı. Malatya’nın geleceği açısından çok önemli, oraya-buraya gitmesi zaman kaybından başka bir şey değil”, “Nereye gideceği, nasıl gideceği ve kaça gideceği konusunda karar veriyormuşuz gibi bir izlenim yaratılıyor. Bunların hangisini biliyoruz?", “Komisyonu oluşturacak isimler çok önemli. Spor camiasından olursa bir şey değişmeyecek. Farklı isimlerden oluşturulacaksa da sağlıklı olmayacağı şimdiden kesin. Onun için mevcut komisyonlardan birine Plan-Bütçe komisyonuna havalesi daha sağlıklı olur” şeklinde oldu.

"BEN BU İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMADIM.."
Yapılan bu konuşmalardan sonuç çıkaramayan Meclis Başkanvekili Erkuş; “En iyisi bu maddeyi önümüzdeki toplantıya erteleyelim. Ben işin içinden çıkamadım. O zaman başkanımız da olur. Karar o toplantıda alınır” diyerek önergeyi oylamaya sundu ve önergenin 11 Haziran'da yapılacak oturumda görüşülmesi yönünde karar alındı.

Gündem dışı maddelerin görüşülmesinden sonra gündem maddelerine geçildi.

İMAR MADDELERİ..
Gündem dışı olarak yapılan görüşmelerden sonra %99’u İmar konularını içeren gündem maddelerine geçildi.

İlk olarak Belediye Zabıta Talimatnamesi hakkındaki komisyon raporu, eksik kısımlarının tamamlanması için ertelendi. Belediye de çalışan bazı personelin unvan değişikliği olmaksızın derecelerinin yükseltilmesi teklifi ise oylanarak kabul edildi.

Osmaniye’de vatani görevini yaparken şehit olan Jandarma Onbaşı Mustafa Baltacı’nın ismi İmar Komisyonu kararı doğrultusunda Özalper’de yapılan parka verilirken, Kuzey Irak Harekatı sırasında şehit düşen Jnd.Asb.Kd.Çvş. Hüseyin Doğan’ın isminin ise yine İmar Komisyonu raporu doğrultusunda uygun bir yere verilmesi de oy çokluğuyla onaylandı.

Gündemde yer alan İmar Konuları ise; Uçbağlar Mahallesi 3397 ada 13 ve 14 nolu parsellere İmar durumu verilmesi, Saray Mahallesi 46 ada 21-71 Vs. parsellerin (Mehmet Buyruk Caddesi Jandarmanın olduğu alan) çekme mesafelerinin düzenlenmesi, Hüseyin Bey Mahallesi 1835 ada 8 No’lu parselin trafo alanı olarak ayrılması, Uçbağlar Mahallesi 985 ada 460 no’lu parsel (Yıldıztepe mahallesi) de bulunan Düğün salonu-restoran alanının konut alanı olarak değiştirilmesi, Uçbağlar mahallesi 3430 ada 1 No’lu parsel, 5185 ada 4 ve 5 No’lu parsellerin (Hal binasının doğusu) sahibi tarafından istenen kullanım hakkının verilmesi, maddeleri komisyondan geldiği şekilde oylanarak kabul edildi.

Çilesiz Mahallesi 3474 ada 1 No’lu parselin çekme mesafelerinin mevcut yapılaşmaya uygun olarak 5 metreden 3 ve 2 metreye çekilmesi konusu oylanırken AKP’li bir üyenin “Bu alan neresi? Tam olarak söyler misiniz?” deyince “Besta Konaklarının olduğu alan” diye bir ses duyuldu. CHP’li üye Doğan Ağdaş söz alarak “Bu alan imarlı mı? Sanırım imarlı. İmarlı olan bir yere de imara aykırı işlem yapılıyorsa bunun sorumlusu yok mudur? Burada göz yumanlar kimlerdir? Belediye yönetimi niye bunu görmüyor?” diye konuştu. Yapılan konuşmalardan sonra yapılan oylamada çekme mesafesinin 5 metreden 3 ve 2’ye düşürülmesi yönündeki komisyon kararı reddedildi.

Daha sonra gündemde yer alan maddelerden bir kısmı görüşülürken aralarında TOKİ Konutlarının olduğu yere cami yapılması teklifinin de bulunduğu 4 madde ertelendi ve 20 madde de İmar komisyonuna havale edildikten sonra ikinci oturumun 11 Haziran Günü toplanması kararlaştırılarak meclis toplantısı sona erdi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız