SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Süneye Karşı Kınalı Keklik

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:04:09
Süneye Karşı Kınalı Keklik
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya'da inşaatı tamamlanan kınalı keklik üretim istasyonunda yılda üretilecek 10 bin kınalı kekliğin doğaya bırakılmasıyla süne zararlılarıyla mücadele edilmesi hedefleniyor. 
     
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdür Vekili Mehmet Fehmi Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün, kapatılan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü döneminde İnönü Üniversitesi yerleşkesine bir kınalı keklik istasyonu yaptırdığını söyledi. 
     
İstasyonun inşaatının tamamlandığını kaydeden Yüksel, ''İstasyonun ihalesi İl Özel İdaresi tarafından yapılmıştı. İnşaatın ufak tefek eksiklikleri kalmış, o eksiklikler tamamlanır tamamlanmaz İl Özel İdaresi müteahhit firmadan alarak bize teslim edecek. Biz teslim alır almaz da üretim istasyonuna anaçlarımızı Türkiye'nin çeşitli noktalarından getirerek üretime başlayacağız'' dedi. 
     
İstasyonun yıllık 10 bin keklik üretme kapasiteli olduğunu anlatan Yüksel, kekliklerin başta Malatya olmak üzere Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak ve Tunceli gibi bölge illerinde ve Türkiye'de ihtiyaç olan yerlerde doğaya bırakılacağını aktardı. 
     
Makineleşme ve teknolojinin gelişmesiyle insanoğlunun birçok yere müdahale ettiğini anlatan Yüksel, müdahaleler sonucu birçok yaban hayvanının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu vurguladı. 
     
Yüksel, tarım ilaçları, bilinçsiz avcılık, birçok yerin tarıma, makineleşmeye, yerleşime açılması sonucu yaşam alanlarının daraldığını belirterek, böylece kınalı keklik neslinin de tehlike altına girdiğini kaydetti. 
     
Kınalı kekliğin Türkiye'nin hemen hemen her yerinde bulunduğuna işaret eden Yüksel, şöyle konuştu: 
     
''Tarım dostu, çiftçi dostu bir hayvandır. Önceleri para harcanıp süne ile mücadele edilirdi. Uçakla ilaçlama yapılırdı. Bu ilaçlamadan birçok hayvan ve insan etkilenirdi. Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz buna müdahil olunca havadan ilaçlama kaldırıldı, yasaklandı. Şu anda Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe ve İl Müdürlükleri tarafından çiftçilere yerden ilaçlama yapmaları için ilaç veriliyor. Sadece etkili alan ilaçlanarak süne mücadelesi yapılmakta. Fakat biyolojik olarak kınalı keklik süneyi yediği için en güzel süne mücadelesinde kullanılan hayvandır.'' 
     
İnşaatı biten istasyon için 800 bin lira harcandığına değinen Yüksel, 300 bin lira daha harcayıp çevre düzenlemesini yapacaklarını ve 35 dönüm alanda kurulan istasyonda 15 güne kadar üretime başlayacaklarını söyledi. 
     
Yüksel, anaçların yumurtlama ve palazlanma döneminin de yaklaşık 4 ay süreceğini sözlerine ekledi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız