SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Suni Gübre mi Patlatılıyor?

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:09:06
Suni Gübre mi Patlatılıyor?
A- A+ PAYLAŞ

Maden ocaklarının yanı sıra alt yapı ve bina inşaat temel kazılarında kullanılan patlayıcılarla ilgili bir iddia, bu konudaki tehdit ve tehlike için uyarıcı nitelik taşıyor. İddialara göre, Malatya'da bazı kullanıcılar, dinamitle yapmaları gereken işlerini, patlama gücünü artırmak için tarımsal amaçlı olması gereken ancak patlayıcı özelliği de bulunan amonyum nitrat içeren suni gübre kullanarak yapıyorlar.

Patlayıcı ihtiyaç ve kullanımı ile ilgili talep üzerine, bu konudaki işlemin Ankara'da masa başında hazırlanan "Çevresel Etki Değerlendirmesi- (ÇED)" raporları doğrultusunda, Çevre İl Müdürlüğü'nde görevli çevre mühendislerinin oluruyla yapılıyor. Aslında bu konuda uzman olan ve onay vermesi gerekenler maden mühendisleri. Ayrıca, bazı kullanıcılar,  ihtiyaçlarını suni gübreyi de patlayıcı olarak kullanarak karşılıyorlar. 

Maden ocakları ile yol, tünel, geçit vs. gib. alt yapı işleri ve bina temeli açmak için dinamitle birlikte kullanılan suni gübreyle güçlü bir patlayıcı elde edildiğini, bu durumun da çevre ve insan için tehdit oluşturduğunu öne sürenler, "Sorunun çözümü basit. Gerek kullanılması izne bağlı olan dinamit, gerekse de tarım dışında kullanımı yasak olan suni gübrenin yetkili bayilerdeki satış giriş ve çıkışları,  kayıt altında. Bu kayıtlar incelendiğinde, patlatmalarda suni gübre kullanıldığı da ortaya çıkacak. Ayrıca, patlayıcı kullanımı ile ilgili mevzuatta da gerçeğe uygun düzeltme yapılmalı. Yine, patlatmalar maden mühendislerinin onayı ve onların gözetiminde yapılmalı."diye konuşuyorlar.

ARŞİV FOTO: Bir patlatma anı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız