SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sünnet Uyarıları

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Karaman, "Sünnetin idrar yolu enfeksiyonu, AIDS gibi hastalıkları ve penis kanserlerini azalttığı bilimsel olarak da gösterilmiştir" dedi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Karaman, sünnet mevsiminin yaklaşmakta olduğunu belirterek, "Okulların tatile yaklaşması ve havaların ısınması ile sünnet olacak çocuklar ve aileleri hazırlıklara başladılar. Sünnetin idrar yolu enfeksiyonu, AIDS gibi hastalıkları ve penis kanserlerini azalttığı bilimsel olarak da gösterilmiştir. Ancak, uygun olmayan kişilerce ve steril olmayan şartlarda yapıldığında ciddi komplikasyonlar gelişebilmektedir. Özellikle toplu sünnet yapılan ortamlar, ev ve ofis şartlarında yapılan sünnet sonrası daha fazla sorun yaşanmaktadır. Sünnet sonrası idrar yapamama, kanama, yara yeri enfeksiyonu, yetersiz sünnet gibi kolay tedavi edilebilir komplikasyonların yanı sıra penisin glans denilen baş kısmında veya gövdesinde kısmi ya da tam kopma, üretra olarak adlandırılan idrar yolunda hasar, idrar yolunun uç kısmında darlık, erişkin yaşamda cinsel fonksiyon bozukluğu gibi çok ağır ve tedavisi oldukça güç komplikasyonlarda görülebilmektedir" şeklinde konuştu.

"Bazı olgularda ise sünnet işleminin kesinlikle yapılmaması gerekmektedir. Doğuştan sünnetli (peygamber sünnetli) olarak da adlandırılan hipospadias gibi penis ve idrar yolu bozukluklarında sünnet derisi tedavi için kullanılmaktadır" diyen Doç. Dr. Abdurrahman Karaman, "Kan pıhtılaşma bozukluğu olan olgular ise ancak hastane koşullarında sünnet olmalıdır. Hastane dışında yapılan sünnetlerde sadece bölgesel uyuşturma yapılması uyanık haldeki çocukta ciddi bir psikolojik travma da oluşturabilmektedir.

Uygun yatıştırıcı ve ağrı kontrolü sağlanması da en az cerrahi işlem kadar önemlidir. Sünnet işlemi ya da medikal ismi ile circumcision bir cerrahi girişim olup kesinlikle steril şartlarda, steril cerrahi malzeme kullanılarak ve çocuk hasta konusunda uzmanlaşmış cerrahlar tarafından yapılmalıdır" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız