SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Süper Lig 18 Takımla

A- A+ PAYLAŞ
KAYNAK: İsmail ER-hurriyet.com.tr
 
Süper Lig ve Bank Asya 1.Lig’in yeni takvimini açıklayan Futbol Federasyonu Başkanı dünkü zirvede konuşmaları ve tavrıyla kafalardaki soru işaretlerine son verdi:Arkadaşlar Süper Lig’den 5-6, Bank Asya 1.Ligi’nden de 6-7 takım küme düşebilir. Başkanlar endişelerini dile getirdi. Süper Lig 18 takımla başlayacak diyorsunuz.Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın bu can alıcı soruya da yanıtı hazırdı.
 
FUTBOL Federasyonu’nun dün Bank Asya 1. Lig’e yer alan kulüplerin başkanlarıyla yaptığı toplantıda ilginç diyaloglar yaşandı. Ama bundan da önemlisi spor kamuoyunun günlerden bu yana merak ettiği sorular da yanıt buldu. Önce soruların cevaplarını verelim, sonra da detaylara geçelim.
 
Süper Lig 9 Eylül’de 18 takımla start alacak.
Bank Asya 1.Lig de 18 takımla başlayacak. 
Süper Lig’den 5-6 takımın düşmesi gündemde.
Bank Asya’dan da 6-7 takım küme düşebilir. 
 
Şimdi TFF’nin kulüp başkanlarıyla yaptığı görüşmenin ayrıntılarına geçelim. İstinye’deki federasyon binasında yapılan toplantı saat 13.00’te başladı. TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar önce kısa bir konuşma yaptı ve başkanlara toplantıya katılımlarından dolayı teşekkür etti. Türk futbolunun tarihindeki en kaotik ortamdan geçtiğinin altını çizen Aydınlar, bu dönemi hep birlikte en az zararla atlatmak için çaba sarfettiklerini söyledi. Ardından can alıcı konuya değindi. 
 
Heyecan, beklenti ve hayal kırıklığı
- Arkadaşlar, bu sezon Süper Lig ve Bank Asya 1.Lig kesinlikle 18 takımla oynanacak. 
Bu sözler Bank Asya 1.Lig kulüp başkanları arasında heyecan yarattı. Öyle ya, eğer Süper Lig’den 5-6 takım düşerse kendilerinin de bir üst lige çıkma ihtimali vardı. 
Ama bu beklenti az sonra hayal kırıklığına dönüştü.
- Arkadaşlar Süper Lig’den 5-6, Bank Asya 1.Ligi’nden de 6-7 takım küme düşebilir. 
Aydınlar bu konuda soruların hepsini yanıtsız bıraktı. 
- Kimler düşebilir, kimler çıkabilir size söyleyemem. 
 
Süper Lig’e hangi takımlar alınır
- Sadece kulüpler değil, teknik direktörler ve futbolcuların da kaderleri söz konusuydu. Başkanlar bu konuda endişelerinin giderilmesini istiyor ama Aydınlar soruşturma hakkında en küçük bir detay vermiyordu. 
- Başkan, lig 18 takımla başlayacak diyorsunuz. Eğer 5-6 takım düşerse Süper Lig’e hangi takımlar alınacak? 
- Bank Asya 1.Lig’den alacağız.
- Bank Asya 1.Lig’den de o kadar takım düşecek. O zaman ne olur?
- Bir alt ligden alırız. 
 
Başkan hukukçulardan görüş aldı
- Bu nokta herkesin kafasını karıştırdı. Çünkü federasyonun bir yada birkaç takımı küme düşürme hakkı vardı. Ama bir üst lige takım alma hakkı yoktu. Bir kulüp başkanı bunu söyle formüle etti;
- Ben hukukçulara sordum. Onlar kanundaki bir maddeyi hatırlattılar. Bir sezon içinde bir takım 2 ya da daha fazla maça çıkmazsa ve bu takım sayısı 3’ten fazlaysa otomatik olarak o takımlar küme düşer. Federasyon bu takımların yerine alt ligden takım alabilir. 
Ama kanun maddesini toplantı boyunca havada kaldı. Öyle ya, eğer federasyon bunu açıklamışsa vardı bir bildiği. 
 
Biz bu devlerle nasıl baş ederiz?
- Ardından sorular yağmur gibi gelmeye başladı.
- Diyelim ki Fenerbahçe, Beşiktaş küme düştü. Adamlar Süper Lig bütçesi ile gelecekler. Nasıl mücadele edeceğiz? Haksız rekabet değil mi bu?
- Ona göre ayarlayacağız. 
- Nasıl ayarlayacaksınız başkan? 10 yabancıyla gelecekler.
- Ayarlayacağız merak etmeyin. Mesela yabancı konusunda kararımız 3+1 olacak. 
Kulüp başkanlarının sıkıntısı sadece haksız rekabet değildi. En önemli konulardan biri de transferlerdi. 
- Adı şikeye karışmış futbolcu ve teknik direktörler olabilir diyorsunuz. Onların isimlerini verin bize.
- Hayır veremem. Bunu size söyleyemem. 
- Peki başkan biz ne yapacağız o zaman? Ben transferimi yaptım. 3 ay sonra siz çıkıp senin aldığın 3 oyuncu şikeye karışmış derseniz bu haksızlık olmaz mı?
- Vallahi ben voleybolda bir transfer yaparken ailesine kadar inceleyip öyle alıyordum oyuncuyu. Siz de öyle yapın. 
 
Niye 18 takım dedi?
- BANK Asya 1.Lig kulüpleri, federasyondan eğer küme düşme olursa Süper Lig’in eksik oynanmasını istediler. Bunu da, “Süper Lig bütçesi ile Bank Asya 1.Lig’e gelirlerse haksız rekabet olur” diye gerekçelendirdiler. Ve kendi geliştirdikleri formülü sundular. 
Bu formüle göre;
Süper Lig eksik takımla oynanacak, gelecek sezon da (eğer 3 takım küme düşürülürse) 6 takım Bank Asya 1. Lig’e çıksın. Böylece haksız rekabetin önüne geçeriz. 
Bu öneriye Mehmet Ali Aydınlar karşı çıktı. Küme düşme gerçekleşirse bile liglerin 18 takımla oynanacağını söyledi ve ekledi;
- Düşen olursa lig yükselme kriteri belirleriz. Bu kriterle 18 takıma tamamlarız.
 
Zirvede barış rüzgarları esti
- SÜPER Lig kulüplerinin başkan ve temsilcileriyle federasyonun yaptığı toplantıda barış rüzgarları esti. Önce G.Saray, daha sonra Trabzonspor ve Fenerbahçe, Futbol Federasyonu ile ilgili yaptıkları açıklamaların talihsiz olduğunu bildirdiler. 3 kulüp de o dönemin duyguları ve şartları içinde yapılan o açıklamalardan üzüntü duyduklarını Mehmet Ali Aydınlar’a ilettiler.
 
Süper Lig’e hangi takımlar gelecek?
- LİGE yükselme kriteri nasıl belirlenecek. Bu konuda da öneriler geldi. En çarpıcı öneri şuydu;
- Şikeden dolayı küme düşen takımların yerine play-off oynayan takımlar Süper Lig’e çıksın. Eğer bu öneri kabul edilirse, Ç. Rize, Tavşanlı Linyit, G.Antep BŞB. gibi takımlar Süper Lig’e gelecekler.
 
Demirören: Yargıyı bekleyin
- TOPLANTIDA iki kulüp öne çıktı... Bu kulüplerden ilki Fenerbahçe olurken, sarı lacivertli yöneticiler Nihat Özdemir ve Ali Koç şike operasyonuyla F.Bahçe’ye yargısız infaz gerçekleştirildiğini söylediler. İkili “Bu infazla birlikte, hem F.Bahçe camiası hem de Türk toplumu büyük bir gerginliğe sokuldu” dedi. Toplantıda konuşan Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören de federasyonun “15-20 gün içerisinde net kararı veririz” yaklaşımına karşı çıkarak, “Biz yargının vereceği kararı beklemeye hazırız. Sizler de buna uymalısınız” dedi.
 
Kasımpaşa Süper Lig’e hazırlanıyor
- TOPLANTIDAN ayrılan başkanlar ilginç bir dedikoduyu dillendiriyordu. Bunu Hürriyet ile de paylaştılar:
- Tüyo gelmiş tüyo. Kasımpaşa Başkanı, “Süper Lig’e hazırlanıyorum” diyormuş. 
Cezalar seneye 
kalır mı??
- BİR kulüp başkanı ilginç bir noktanın altını çizdi.
 
Cezaları seneye kalabilir
- Nasıl olacak bu?
- Etik Kurulu kararını geç verirse, lig başlayacak. O zaman federasyon cezaları bu sezon sonuna bırakabilir. 
- Böyle mi söylediler?
- Hayır benim hissiyatım bu.
 
Bu başkan küme düşürür
- BAŞKANLAR, Mehmet Ali Aydınlar’dan oldukça etkilenmişe benziyorlar. 
- Aydınlar kimseye benzemiyor. Ne Ulusoy’a ne Özgener’e. 
- Farkı ne?
- Ben işimi kaybederim, bana rahat vermezler gibi bir derdi yok. Son derece kararlı.
- Yani küme düşürür mü bazı takımları?
- Çok düzgün bir adam. Ve son derece kararlı. Bence şike yapan olmuşsa hiç düşünmez canını yakar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız