SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Süper Lig Kulüpleri Cami Güvercini Gibi!.."

A- A+ PAYLAŞ

Karagümrük Spor Kulübü'nın Malatyalı  Başkanı ve aynı zamanda 2. Lig ve 3. Ligler Kulüpler Birliği Başkanı olan Cengiz Günaydın, çarpıcı açıklamalar yaptı. Günaydın, meclisin yasayla alt lig kulüplerine tanıdığı parayı alamadıklarını belirtirken, "Süper Lig kulüpleri cami güvercini gibi. Ne verirseniz yiyorlar ama doymuyorlar" dedi.

İstanbul’un en eski kulüplerinden birisi olan Spor Toto 2. Ligdeki Karagümrük’ün başkanlığını yapan ve aynı zamanda 2. Lig ve 3. Lig Kulüpler Birliği Başkanı olan Cengiz Günaydın, İHA’ya önemli açıklamalarda bulundu. Bu sezon iyi bir Karagümrük izleteceklerini söyleyen Günaydın, “Hedefi olan, şampiyonluğa oynayan bir Karagümrük. Zor bir gruptayız. Ama biz de mevcut kadromuzu koruduk. 3, 4 net takviye yaparak yukarıyı zorlamak istiyoruz. Hakkımızda hayırlısı olsun. Ama iyi bir Karagümrük izleyeceğimizin sözünü verebilirim. İnşallah Karagümrük eski günlerine dönecek. Eski dönemlerde nüfus yoğunluğu, nüfus yapısı, saha durumu ve imkanlar çok farklıydı. Karagümrük Stadı, amatörlerin Wembley’yiydi. Rahmetli Osman hocamız, yiğit namıyla anılır, Lağım Osman, o dönemde çok iyi oyuncular yetiştiriyordu. Biz de onun yolunda ilerlemek istiyoruz. İmkanlar çerçevesinde altyapıdan oyuncu yetiştirmek istiyoruz ama bizim zorluğumuz, yeteri kadar nüfus yoğunluğunun olmaması. Küçük çocuk bulmakta zorlanıyoruz. İnşallah sezon içerisinde, önümüzdeki senelerde bizler de o yolda ilerleyeceğiz Allah’ın izniyle” ifadelerini kullandı.

“Yasayla verilen hakkımızı alamıyoruz”

Bu sezon yayın haklarıyla ilgili olarak girişimlerinin olacağını söyleyen Cengiz Günaydın, “Biz, yasayla bize verilen hakkı alamıyoruz. 2. Lig ve 3. Lig Kulüpler Birliği olarak, isim hakkı olarak meclisimizin yasayla bize verdiği hakkı alamıyoruz. Bu hakkı 12 yıldır alamıyoruz. Bu hakkı Süper Lig kulüpleri alıyor. Biz alt lig kulüpleri olarak ve buna amatör kulüpler de dahil, naklen yayından gelir elde edemiyoruz. 0 Lira alıyoruz. Bizim en büyük destekçimiz şu anda çatısı altında bulunduğumuz Türkiye Futbol Federasyonu. Bu anlamda Başkanımız Sayın Yıldırım Demirören’e çok teşekkür ediyorum. Diğer destekçimiz ise Spor Toto Teşkilat Başkanlığı. Biz buradaki gelirlerle dönebiliyoruz. Arada inanılmaz bir uçurum var. Süper Lig’deki bir kulüp aldığı galibiyete 2 milyon Lira gelir elde ederken, 3. Lig’de bir kulübün sezon boyunca elde ettiği gelir 1 milyon 200 bin Lira. Yani 1 galibiyet kadar değeri hatırı yok. Bu geliri elde edebilmek için bundan sonraki süreçte Kulüpler Birliği olarak ciddi bir çaba sarf edeceğiz ve hakkımızı alana kadar da uğraşacağız” diye konuştu.

“100 yıllık kulüpler yok olma tehlikesi yaşıyor”

Yayın hakları geliri konusunda farklı bir imkan oluşturulabileceğini sözlerine ekleyen Günaydın, “Biz 90 kulüp olarak Türkiye’nin 45 şehrini temsil ediyoruz. Düşünün Türkiye’nin her hafta 45 noktasında her hafta maç oynanacak ve her hafta maçlara binlerce insan çekeceğiz. Bizim sosyal olarak bir ayrıcalığımız var. Bugün Cizre’de, Kırklareli’de, Ergene Velimeşe’de, Yomra’da maç oynanacak. Oradaki insanlar gidip bu maçları izliyor. Ama inanılmaz bir adaletsizlik var. Gelir dağılımında inanılmaz bir eşitsizlik var. Bir tarafta 3 milyar Dolar yayın ihalesi alan Kulüpler Birliği, diğer tarafta kendi yağıyla dahi kavrulamayan profesyonel kulüpler. Bunun dengesinin sağlanması lazım. Yukarıdan aşağıya doğru mutlaka aktarımların olması lazım. Sadece devletimizin ya da Türkiye Futbol Federasyonu’nun bize vereceği yardımlarla bu kulüpler dönmez. 100 yıllık tarihi olan kulüpler geliri olmadığı için amatör kümelere düştü. Bugün ülkede neredeyse 100 yıllık tarihi olan şirketler yok, ama 100 yıllık kulüpler amatöre düştü. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Bunun sebebi yukarıdan aşağıya gelir dağılımının adaletli şekilde dağılmaması. Bunun için de çaba sarf edeceğiz” açıklamasını yaptı.

“Dünya 5’ten büyük, Türkiye’de futbol da 4’ten büyük”

Süper Lig’in alt lig kulüplerine 1 lira dahi vermediğini belirten Cengiz Günaydın, “İngiltere Premier Lig’de alt lig kulüplerine yüzde 20 gelir veriliyor. Bizde 1 Lira verilmiyor. Ve bu meclis tarafından yasayla bize verilmiş bir hak. İsim hakkı geliri bizim tek kaynağımız ama 12 yıldır bu parayı alamıyoruz. Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’yle ilgili ‘Dünya 5’ten büyüktür’ sözü var. Çok doğru. Biz de diyoruz ki Türkiye’de futbol 4’ten büyüktür. 4 büyüklerden daha büyüktür. Biz 90 kulüp olarak 45 şehri temsil ediyoruz ve onlardan daha büyüğüz. Şu anda Süper Lig kulüpleri cami güvercini gibi, ne verirseniz yiyorlar ve doymuyorlar. Türkiye Futbol Federasyonu’nun naklen yayından aldığı gelir de yüzde 12’den yüzde 4’e düştü. Bu ne demek, bundan sonraki süreçte 2. Lig ve 3. Lig kulüplerine daha az para verilecek ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayız demek. Ben buradan Sayın Bakanımıza, Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, Sayın Cumhurbaşkanımız’ın Başbakan olduğu dönemde bizlere yasayla meclisin tanıdığı hakkın, bize ödenmesini istiyoruz” dedi.

“Paranın kontrolü Süper Lig A.Ş.’de”

İsim hakkı geliriyle ilgili olarak 2. Lig ve 3. Lig kulüplerinin muhatabının Türkiye Futbol Federasyonu olduğunu ifade eden Cengiz Günaydın, “Yasa, yetkiyi Türkiye Futbol Federasyonu’na verdi. Ama en son yapılan Süper Lig A.Ş.’yle işin şekli değişti. Şu anda paranın kontrolü de, paranın sahibi de Süper Lig A.Ş. oldu. Biz bu anlamda girişimde bulunduk. İnşallah bir sonuç alacağımızı ümit ediyorum ama zor görünüyor” diyerek sözlerini tamamladı.

İstanbul, iha

ARŞİV FOTO: Cengiz Günaydın, TFF Başkanı Yıldırım Demirören'e plaket verirken..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız