SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Süper Silahlar Geliyor

A- A+ PAYLAŞ

MKEK'nın Arge projeleri, milletvekillerini de heyecanlandırdı.

Makine Kimya Endüstrisi yerli silah üretimine ağırlık verdi. Gelecek yıl, Türk yapımı Mehmetçik-1 piyade tüfeğinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi beklenirken, üzerinde çalışılan çok daha stratejik silahlar da peyderpey kullanıma sunulacağı bildirildi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, MKEK'nın projelerini incelemeleri için Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısı için hazırladığı bir kitapçıkla milletvekillerinin görüşüne sundu.

Vekillerin dikkatle incelediği projeler arasında özellikle engelleri delerek geçecek ve hedeflenen noktada patlayacak 'nüfuz edici bomba' da bulunuyor.

ABD'nin, başta Afganistan olmak üzere kritik operasyonlarda kullandığı bombaların benzerini tamamen yerli imkanlarla yapmak için çalışma yürüten MKEK, TÜBİTAK ile birlikte basınçlı betonları delecek bomba hazırlıyor.

Sözleşmesi önceki yıl imzalanan proje çerçevesinde geliştirilmesi kararlaştırılan bombaya ilişkin bilgi notunda, çalışmanın takvime uygun şekilde yürütüldüğü belirtildi. Bilgilere göre, üretilecek bomba F-4/2020 uçaklarından atılabilecek. Güdümsüz bomba, basınçlı betonu delme kapasitesine sahip olacak.

Askeri kaynaklar, bu özelliğiyle, terör örgütü mensuplarının hava operasyonları sırasında gizlendikleri ve bombalardan etkilenmedikleri sığınakların da 'güvenli' olmaktan çıkacağının altını çiziyor. Henüz prototip çalışması yapılan bomba, bu sığınakları delerek hedeflenen noktada patlayacak. MKEK'nın, Kalekalıp'la birlikte üretimine başladığı yerli modern piyade tüfeğinin de 2011'den itibaren kullanılması bekleniyor.

UZUN MENZİLLİ ROKET YOLDA

MKEK'nın yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalıştığı bir başka proje de uzun menzilli mühimmat. Halen Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan Panter ve Fırtına silah sistemlerinde kullanılan 40 km ve üzeri menzile sahip 155 mm'lik mühimmat yerli imkanlarla tamamen özgün olarak üretiliyor. Beş aşamadan oluşan projenin dört aşaması tamamlandı.

MİLLİ TANK SİLAHLARI

MKEK, Türkiye'nin yerli tasarımla üzerinde çalıştığı ALTAY Milli Tank Projesi'nde de aktif rol alıyor. Tankın silah sistemlerinden bazıları MKEK tarafından üretilecek. AR-GE çalışmaları kapsamında Chaff Atıcı Sistemi Projesi, Duyarsız Patlayıcı Projesi, 35 mm Parçacıklı Mühimmat Geliştirme Projesi, Çok Maksatlı Tapa Projesi, 155 mm Akıllı Mühimmat Projesi gibi yerli tasarım projelerin tamamlanması için çalışılıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız