SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Şüpheli'' Bölgenin Şebeke Raporu!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki salgının bazı bölgelerdeki içmesuyu şebekesine kanalizasyon suyu karışımıyla ortaya çıktığı şüphesi üzerine, suyu "mikroplu" çıkan 2 çeşmenin bulunduğu bölgedeki şebeke İller Bankası yetkililerince kontrol edildi ve rapor verildi.

Malatya'da binlerce kişinin bir salgın hastalıktan etkilenmesi ve bunun aylardır kirlenme olduğuna dair saptamalar bulunan içme suyu kaynaklı olduğu yolundaki açıklamaların ardından, Sağlık Bakanlığı Hıfzısıhha Enstitüsü'ne gönderilen 4 numuneden 2'sinde suya kanalizasyon karıştığı saptanmıştı. Bu 2 kirli numunenin İskender Mahallesi'ndeki Münevver Çeşmesi, Zafer Mahallesi'ndeki Badıllı Camii çeşmelerinden alındığı belirtilirken, bu iki çeşmenin bulunduğu bölgede kazı yapılarak, şebekenin durumunun incelenmesi kararlaştırılmıştı.

Belediye Başkanı Cemal Akın'ın, kirlenmenin kaynağını bulmak için kazı yapılacağını açıklamasından bir gün sonra İller Bankası elemanları gözetiminde söz konusu çeşmelerin bulunduğu bölgelerde kazıların yapıldığı bildirildi.

Kazılarda, bu bölgedeki şebekede bir sorun bulunmadığının belirlendiği bir tutanakla ilgili makamlara bildirildi.

İller Bankası 12. Bölge Müdürlüğü'nden İnşaat Mühendisleri Sermin İçaçan ve Baki Yalın'ın imzalarını taşıyan, 30 Kasım 2005 tarihli tutanakta şöyle deniyor:

"Belediye Başkanlığı Bölge Müdürlüğümüzden Malatya (merkez) içme suyuna pis su karıştığı gerekçesiyle bazı sokaklarda içme suyu şebeke hatlarının üzerlerini açarak, tesis’in durumunun mahallinde değerlendirilmesini (şifai olarak) talep etmiştir.

Bölgemiz teknik kontrollüğü altında yaptırılan Malatya (Merkez) içme suyu inşaatı, 1990 yılında ihale edilmiş 1997 yapımı tamamlanarak, Malatya Belediyesine teslim edilmiştir. İhale kapsamında ferşiyatları gerçekleştirilen PVC ve ACB boruların işletme basıncı 8 atmosfer olup, tabii zeminden itibaren 1 metre derinlikte olacak şekilde döşenmiştir.

Malatya (merkez) kanalizasyon inşaatına, 1985 yılında kollektör hatları, kısmende şebeke hatlarının yapımı ile başlanmış, 1990 yılında tesis tamamlanarak Belediyeye teslim edilmiştir. 1999 yılında ihale edilen batı kolektör ve şebeke hatlarının yapımı ise devam etmektedir. Kanalizasyon hatları, tabii zeminden itibaren 2,00- 2,50 metre derinlikte döşenmiştir.

Malatya Belediyesi’nce, Zafer Mahallesi Gündoğdu Sokak ve İskender Mahallesi’ndeki şebeke hatlarının üzerleri açtırılmış, tarafımızdan da açılan noktalarda hatların sağlam olduğu görülmüştür.

Bu nedenle; içme suyu şebeke hatları ile kanalizasyon hatlarının arasında yaklaşık 1,50 metre kot farkı olması, ayrıca içmesuyunda işletme basıncının 8 atmosfer kanalizasyon şebekesinin ise kendi cazibesi ile çalıştığı için bir birine karışması teknik açıdan mümkün değildir. 30.11.2005"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız