SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sürekli Stres Hafızayı Yıpratıyor...

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:57:56
Sürekli Stres Hafızayı Yıpratıyor...
A- A+ PAYLAŞ

 

Sürekli stres altında olmanın hafızayı kötü etkilediği belirtildi.
 

Sciencedaily’nin haberine ve Neuron isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre kronik stres kişilerin hafızasını olumsuz yönde etkiliyor. Stres hormonları, beynin PFC-prefrontal korteksi(alın korteksi) olarak bilinen ve hafızayı kontrol gibi işlevleri olan bölümünü etkiliyor.
 
New York Eyalet Üniversitesi’nden Dr. Zhen Yan, “Kronik stresin PFC’nin kontrolü altında olan bölümleri etkilediği biliniyordu. Ancak stres sebebiyle bu süreçlerin sekteye uğradığını ve düşünme yetisinin sınırlandığını gösteren çok az kanıt bulunuyor,” dedi.
 
Dr. Yan ve ekip arkadaşları sürekli stresin bebek farelerin glutamat reseptörleri üzerinde negatif bir etkiye sahip olup olmadığını ölçümledi. Glutamat, PFC’nin işlevini yerine getirmesinde önemli bir rol oynuyor. İncelemeler sonucunda, sürekli stres altında iken PFC tarafından düzenlenen işlevlerde azalma ve aksaklık kaydedildi. Araştırmacılar daha da ileri giderek stres ve azalan glutamat reseptörleri arasındaki bağı sağlayan moleküler mekanizmaları inceledi. Bu mekanizmalar bloke edildiğinde ise strese bağlı glutamat ve hafıza işlevlerindeki düşüş engellenmiş oldu.
 
Bu araştırma sayesinde strese bağlı olarak bilişsel hastalıkların ve hafıza kaybının tetiklendiği görülmüş oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız