SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Suriye 23 Yıl Önce de Türk Uçağını Vurmuştu...

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:08:15
Suriye 23 Yıl Önce de Türk Uçağını Vurmuştu...
A- A+ PAYLAŞ
 
Türk savaş jetini vurarak düşüren Suriye, 23 yıl önce de Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne ait bir uçağı vurmuştu.
Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçağının Suriye karasularına düşmesi, akıllara 1989 yılında Suriye ile yaşanan krizi getirdi.
 
UÇAK SURİYE TARAFINDAN VURULMUŞTU
21 Ekim 1989'da meydana gelen olayda, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne ait BN-2A-3 Islander tipi çift motorlu uçak, Suriye sınırında kadastro çalışmaları yapmak üzere kalktıktan sonra Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait 2 Mig-21 savaş uçağı tarafından ateş açılarak düşürülmüştü.
 
5 ŞEHİT
Olayda Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde görevli pilotlar Talat Gencer, Faik Aytan ile teknisyenler Yusuf Gören, Selahattin Çelik ile Fikri Köşker şehit olmuştu.
 
ÖNCE İHLAL SONRA TAZMİNAT
Olay sonrasında Suriye yetkilileri, uçağın 20 km. sınırı ihlal ettiğini iddia etmiş ancak bir yıl sonra Türkiye'ye ailelere verilmek üzere ve düşürülen uçak için 3 milyon 430 bin dolar tazminat ödemişti.
 
KEŞİF UÇAĞI
Suriye karasularında düşen RF-4E Phantom uçağı Malatya Erhaç 7'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda konuşlu 173'üncü Filo'ya aitti. F-4E Phantom II uçağından geliştirilen bu model, İngilizce'de "reconnaissance" yani keşif anlamını taşıyan kelimenin baş harfi R'yi taşıyor. Burun bölümün-de makineli top yerine özel kameralar bulunuyor.
 
Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine 1974'te giren F-4E Phantom'ların kaza sayısı 56'ya yükseldi. Kazalarda 58 pilot ve silah sistem subayı şehit oldu.
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız