SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Suriye İyice Karıştı

A- A+ PAYLAŞ

Suriye'de hükümetin olayları bastırmak üzere Lazkiye kentine asker göndermesinin ardından çıkan çatışmalarda, aralarında sivillerin de bulunduğu 12 kişi öldü.

Ülkenin güneyindeki Dera kentinde geçen Cuma başlayan gösteriler önceki gün başkent Şam'a ve diğer kentlere sıçrarken, Lazkiye'de keskin nişancıların 4 kişiyi öldürmesi sonrasında askerler ve silahlı kişiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

Resmi kaynaklara göre son iki günde kentte çoğu asker 200'den fazla kişi yaralandı.

Devlet Başkanı Beşar Esad'ın basın danışmanı Butayna Şaban, önceki gün ve dünkü çatışmalarda aralarında asker ve sivillerin bulunduğu 10 kişinin öldüğünü, iki silahlı kişinin de öldürüldüğünü bildirdi.

Hıristiyanların, Sünnilerin ve Alevilerin yaşadığı kentteki olaylardan, etnik gerginliği kışkırtmakla suçladığı Filistinli mültecileri sorumlu tutan Şaban, bazı Filistinli grupların askerlere ve hükümet karşıtı göstericilere ateş açtığını savundu.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden bir yetkili ise, "Şam'da yaşayan Filistinlilerin Lazkiye'deki olaylara karışmadığını ve iddiaların resmi kaynaklarca netleştirilmesi gerektiğini" söyledi.

MEZHEP ÇATIŞMASI ENDİŞESİ

Anadolu Ajansı'na konuşan Lazkiye'deki bir görgü tanığı, "kentte Alevilerle Sünniler arasında bir mezhep çatışmasından endişe edildiğini" ifade etti.

Bu nedenle dün akşamdan itibaren kentin ileri gelen Alevi ve Sünni din adamlarının vatandaşlarla bire bir görüşerek "mezhepsel çatışmaya yönelik provokasyonlara karşı dikkatli olmaları çağrısı yaptıklarını" anlatan kaynak, "Özellikle Ceble'de birkaç gündür hükümet yanlısı ve karşıtı gruplar protesto gösterileri yapıyordu. Dün de ilçenin giriş-çıkışlarını asker kontrol ediyordu. Ama dün akşam iki grup birlikte gösteri yaptı" dedi.

İçişleri Bakanlığı da, başkent Şam başta olmak üzere bazı kentlerde yapılan yönetime destek gösterilerinin artık yapılmamasını tavsiye etti.

ESAD HALKA SESLENECEK

Esad'ın kısa bir süre içinde halka sesleneceğini söyleyen Butayna Şaban, hükümetin 1983'ten beri yürülükte olan olağanüstü hali kesinlikle kaldıracağını, ancak tarihin henüz belli olmadığını belirtti.

Devlet Başkanı Esad'ın reform sözü vermesine, bazı tutukluları serbest bırakmasına ve 48 yıllık olağanüstü hali kaldırmak üzere çalışmalara başlayacaklarını açıklamasına rağmen, ülkede hükümet karşıtı gösteriler dinmek bilmiyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız