SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Suriye'de Tampon Oluşturacak'

A- A+ PAYLAŞ

Independent'ın Orta Doğu Muhabiri Robert Fisk, Suriye'den yönelebilecek bir mülteci akınından kaygılanan Türkiye'nin Suriye topraklarında bir tampon bölge oluşturmayı planladığını yazıyor.
Fisk, Beşar Esad'ın Ankara'ya iki kez askerleri sokaklardan çekme, reform ve demokratik seçim sözü verdiğini ancak bu sözleri tutmadığını söylüyor.
Türkiye'nin iki kez Şam'a heyet gönderdiğini söyleyen Fisk, "Türklere göre Suriyeliler ikinci ziyarette dışişleri bakanına yalan söyledi. Kardeşi Mahir'in lejyonlarının Suriye sokaklarından çekileceğine söz verdi. Ancak yapmadı. İşkenceciler işlerini yapmaya devam etti" diyor.
Esad'ın sözlerini tutmamasına çok kızan Türk hükümetinin Suriyeli yüzlerce mültecinin Lübnan'a girişini gördüğünü söyleyen Fisk, Ankara'nın Körfez Savaşı sonrasında yaşanan kitlesel göçün tekrarından korktuğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor; Daha da ciddisi Türkiye'nin, Suriye'deki ayaklanmanın tam bir iç savaşa dönüşmesi halinde Suriye toprakları üzerinde bir "koruma bölgesi" oluşturma planları. Türkiye, 1991'de Saddam Hüseyin'in Kuveyt'in özgürleştirilmesinin ardından güçlerini Kürtlerin üzerine sürmesini ve yüzbinlerce Kürt'ün sınırlarından içeri girmesini kaygıyla hatırlıyor. Binlercesi donmuş dağlarda ölmüş, sadece Amerika'nın Kuzey Irak'ta güvenli bir bölge kurması Türklerin mültecileri geri çevirmesini sağlamıştı. Kuzey Irak'ta olduğu gibi, Kuzey Suriye'de de nüfusun bir bölümü Kürt. Çoğu kimse Esad'ın Kürtlere vatandaşlık vaadini tutacağına inanmıyor. Türk güçleri de ülkelerinin güneydoğusundaki dağlarda kendi Kürt gerillalarıyla savaşıyor. Daha fazla vatansız Kürt'ün sınırı geçmesini istemiyorlar. Esad Türklere kamuoyu önünde açıkça askerlerini çekeceğini söyleyeceğine söz vermiş gibi görünüyor. Bunu yapmaması Türk dışişleri bakanını özellikle öfkelendirdi"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız