SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Suriye'den Kaçış

A- A+ PAYLAŞ

 

Suriyeli muhaliflerin internetten yaptığı çağrının ardından 200 kadar Suriyeli geceyi Türkiye sınırında geçirdi. Haftasonu toplam 40 Suriyelinin de Türkiye’ye kaçtığı açıklandı

Suriye’nin Türkiye sınırına sadece 20 kilometre uzaklıktaki kasabası Cisr eş Şuğur’u “misilleme” korkusu sardı. Önceki gün Suriye Devlet Televizyonu’nun kasaba çevresinde kurulan pusuda 120 Suriyeli polisin öldürüldüğünü duyurmasının ardından bölgede üç gündür devam eden gerilimi artırdı. İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim El Şar, polislerin ölümünden “silah çeteleri” sorumlu tutarken, bu grubun bölgedeki bir askeri depodan 5 ton dinamit çaldığını da öne sürdü. Bunun ardından hükümete bağlı El Vatan gazetesinde “bölgede bir güvenlik operasyonu başlatılacağı” duyuruldu.

Gazetecilere izin yok

Bölgeye yabancı gazetecilerin girmesine izin verilmediğinden sağlıklı bilgi alınamazken, muhaliflerin sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta kurduğu “Suriye Devrimi 2011” isimli grupta Cisr eş Şuğur’da yaşayanlara “Türkiye’ye kaçın” çağrısı yapıldı. Sitede, “Pazartesi gecesi 10 helikopter sivillere ateş açtı. Büyük bir askeri saldırı bekliyoruz. Mümkün olan en kısa sürede Türkiye’ye kaçın” ifadesi kullanıldı. Çağrının ardından yaklaşık 200 kişilik bir grup Türkiye sınırına gelerek geceyi burada geçirdi. Geceyi sınırdaki ormanlık alanda kurdukları çadırda geçiren Suriyelilerin henüz Türkiye’ye bir sığınma talebinde bulunmadığı belirtildi.

Sınırı geçerken öldürüldü

AFP’ye konuşan bir Türk diplomat da haftasonu 41 kişinin Türkiye sınırını geçtiğini bunlardan 20’sinin yaralı olduğunu ve tedavi altına alındığını söyledi. Diplomat sınırı geçerken Suriye tarafından açılan ateşte ağır yaralanan bir Suriyelinin de hayatını kaybettiğini belirtti. Hatay’ın Yayladağ ilçesine kurulan Kızılay kampında 200 kadar Suriyeli mülteci kalıyor. 40 kadar Suriyeli de Türkiye’de tedavi altına alındı.

Tampon gündemdeydi

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Independent’ın Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, geçen hafta Suriye’den yönelebilecek bir mülteci akınından kaygılanan Türkiye’nin Suriye topraklarında bir tampon bölge oluşturmayı planladığını yazmıştı. Fisk Türkiye’nin benzer bir sıkıntıyı Körfez Savaşı’nda Iraklı mültecilerin sınıra yığılmasıyla yaşadığını hatırlatarak, “Türkiye bu kez önlem alabilir” demişti.

‘Polisleri Esad’ın askerleri öldürdü’

Suriye yönetimi, Cisr Eş Şuğur kasabasında öldürülen 120 polis için “Karşılığını vereceğiz” tehdidi savururken, Suriyeli muhalifler farklı bir iddia ortaya attı. Eylemcilerden Mustafa Osso, “Göstericilerin elinde herhangi bir silah yok. Öldürülen polislerin, muhalif eylemcilere ateş etmeyi reddeden, görevlerini bırakıp Türkiye’ye kaçmaya çalışırken güvenlik güçleri tarafından öldürüldüklerini sanıyoruz” dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “ülkeyi yönetmek için meşruiyetini kaybettiğini” söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner ise Golan Tepeleri’ndeki ateşkes hattını geçmeye yönelik girişimleri “Suriye hükümetinin kışkırtması ve dikkatleri kendi ülkesindeki gelişmelerden başka tarafa çekme çabasının bir ürünü olarak değerlendirdiklerini” söyledi.

İsyanın sembolü Emine kaçırıldı

Suriye’de yazdığı blogla, isyanın sembolü haline gelen Emine Araf’ın kaçırıldığı açıklandı. Suriye’de “Şam’da eşcinsel bir kız” (A Gay Girl in Damascus) başlıklı blog sayfasıyla reform yanlısı gösterilerde yaşananları dünyaya duyuran Emine Araf, önceki gece silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Hem Suriye hem de ABD vatandaşı olan Araf, isyanın başından bu yana yaşananları blogunda duyuruyordu. Araf, ayrıca dünyanın birçok yayın organına da haber olmuştu. 35 yaşındaki Araf’ın kuzeni Rania İsmail, önceki gece blogda şunları yazdı: “Emine, 20’li yaşlarda silahlı üç kişi tarafından kaçırıldı. Bir tanığa göre, Emine, bu adamlardan birisine vurmayı başardı ve arkadaşına babasını bulmasını söyledi. Adamlardan biri Emine’nin ağzını kapattı ve zorla camında Esad yazılı çıkartma bulunan kırmızı bir Dacia Logan’a sokuldu” dedi.

Eski subaydan çağrı

Öte yandan El Cezire televizyonunda, Suriye ordusundan ayrıldığını söyleyen bir subayın görüntüleri yayımlandı. Üsteğmen Adürrezak Muhammed Tlas olarak tanıtılan kişi, “Orduya halkı, İsrail’e karşı korumak amacıyla katıldım. Ama katliamlara şahit oldum. Ordu, çalmak ve Esad ailesini korumak için mi var? Bütün onurlu subaylara, vicdanlarını kullanmaları çağrısında bulunuyorum” dedi.

Suriye’den kaçıp Türkiye’ye sığındılar

Suriye’deki olaylardan kaçan 122 kişi Hatay’dan giriş yaparak Türkiye’ye sığındı.

Gece geç saatlerde Altınözü ilçesine bağlı Karbeyaz beldesi sınırına gelen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 122 Suriye'li burada bir süre bekledikten sonra Türkiye tarafına geçti.

Suriyeliler, daha sonra minibüslerle Türk Kızılayı tarafından nisan ayı sonunda Suriye'deki olaylardan kaçıp Türkiye'ye sığınanlar için Yayladağı ilçesinde kurulan çadır kente yerleştirildi.

Bu arada, Suriye'nin Türkiye sınırına yakın yerlerde çok sayıda Suriyelinin beklediği ve olası bir karışıklıkta bu kişilerin de Türkiye tarafına geçebilecekleri öğrenildi.

Türk askerlerinin de Suriye sınırı boyunca önlemlerini artırdığı kaydedildi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Erdoğan, Ak Parti Genel Merkezi'nde bakanlıkların yeniden yapılandırılmasına ilişkin basın toplantısında gazetecilerin Suriye’deki gelişmelerle ilgili sorusu üzerine, “Bizim kapıları kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil. Endişe ve kaygıyla izliyoruz. Gelen istihbaratlar çok farklı istihbaratlar. Çok farklı haberler geliyor” dedi.

“Dileriz ki Suriye sivillere karşı takındığı tavrı daha müsamahalı hale getirsin” diyen Erdoğan, “Dileriz bir an önce reformları gerçekleştirsin. Bir an önce bu reformlar karşılık bulsun” ifadesini kullandı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız