SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Suriye'nin S-200 Füzesi KKTC'ye Düştü

0
Güncellendi - 2019-07-02 02:31:14
Suriye'nin S-200 Füzesi KKTC'ye Düştü
A- A+ PAYLAŞ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde gece yarısına doğru büyük bir patlama ile infilak eden füzenin bir kısmı ise Dikmen'de bulunan bir evin bahçesine düştü.

KKTC'de başkent Lefkoşa ve Girne arasındaki Taşkent köyüne 200 metre uzaklıktaki bir alana 00.30’da bir cismin düşmesi sonrası patlama meydana geldi. Şiddetli patlamanın ardından çıkan yangın kısa sürede söndürüldü. Patlamanın meydana geldiği bölge polis tarafından güvenlik kordonuna alındı. Olay yeri havadan görüntülendi. Askeri birimler bölgede güvenlik alanını genişleterek arazideki parçaları arama çalışmalarını sürdürürken, patlayan bir cismin parçasının da Dikmen köyü bölgesine düştüğü tespit edildi.

Yaşanılan olayla ilgili olarak Dikmen’deki bahçesine parçanın düştüğü evin sahibi Hakan Yüce, yaşadıklarını İHA’ya anlattı. Yüce, patlamanın gece geç saatlerde meydana geldiğini ifade ederek, “Büyük bir gürültü hissettik. Ev baya sarsıldı. Sonra dışarı çıktık. Neyin düştüğüne baktık sonra o cismi fark ettik. Polisi aradık. Polis geldi. Evi boşalttık” dedi. Yüce, olayın 00.30 sıralarında meydana geldiğini kaydetti.

SURİYE ORDU KAYNAKLARI: S-200 FÜZESİ..

Suriye ordu kaynakları, KKTC'de Taşkent köyüne düşen cismin "S 200" füzesi olduğunu iddia etti.

Suriye ordu kaynakları, S 200 füzesinin kalıntısı olduğunu öne sürdüğü cismin, patladıktan sonra, yüksek derecede zehir yaydığı uyarısında bulundu. Syrian Military Capabilitys adıyla sosyal medya üzerinden yayın yapan Suriye ordu kaynakları, KKTC'nin Taşkent köyüne düşen cismin, Suriye'den İsrail savaş uçaklarına fırlattığı füzenin kalıntısı olduğunu öne sürdü.

Suriye ordu kaynakları, S 200 füzesinin kalıntısı olduğunu öne sürdüğü cismin, patladıktan sonra, yüksek derecede zehir yaydığı uyarısında bulundu.

RESMİ AÇIKLAMA

KKTC Başbakan Ersin Tatar, S-200 füzenin Taşkent köyü bölgesine düştüğünü doğruladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)Başbakan Özel Tatar ve Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay özel gündem ile toplamasının ardından açıklamalarda bulundu. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı ve GKK Komutanı da toplantıda hazır bulundu.

KKTC Başbakan Ersin Tatar, akşam geç saatlerde S-200 füzesinin bir parçasının KKTC Taşkent- Güngör arasındaki bölgeye düştüğünü ve bölgede ciddi bir tahribat meydana geldiğini anımsattı.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Komutanı ile bölgede incelemelerde bulunduklarını ve elde edilen sonuçların Kolordu üzerinden Ankara Genel Kurmay Başkanlığı’na iletildiğini ve orada yapılan detaylı incelemede “İsrail ve Suriye arasındaki çatışma ve Suriye’nin füze sisteminin ateşlenmesi ile bir füzenin kaza sonucu raydan çıkarak buraya kadar intikal ettiğinin” saptandığını anlatan Başbakan Ersin Tatar, bölgeye düşen füzenin herhangi bir zehirli gaz veya kimyasal madde yaymasının söz konusu olmadığını da açıkladı.

Tatar, “Halkımız rahat olsun. Bunun bir kaza sonucu olabileceği anımsanarak, yakın zamanda tekrarlanacağı veya bölgenin risk altında olabileceği düşünülmesin” dedi. Başbakan Ersin Tatar, zehirli bir gaz mevcut olmadığını ve bölgenin risk altında olmadığını vurguladı.

Abartılmaması gerektiğini söyleyen Başbakan "Tekrarı olacağını düşünmüyorum" dedi.

KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Dün akşam İsrail tarafından yapılan yoğun çatışmalar sonucu Suriye’nin attığı bir füzenin kaza sonucu buraya düştüğü anlaşılmaktadır. Rusya'da S-200 olarak tanımlanan NATO da SA5 mobil olarak kontrolsüz olarak Taşkent köyü yakınlarına düşmüştür.

Elde edinilen bilgilerin birbiri ile örtüştüğünü ve panik yapmayı gerektirecek bir durum olmadığını belirten Özersay , “Genelkurmay Başkanı ile yaptığım görüşmede de panik yapacak bir durum olmadığını istisnai bir durum olduğunu da teyit etmiştir” dedi.

KİMYASAL RİSK YOK..

KKTC’nin Taşkent köyü yakınına düşen Rus yapımı S-200 füzesinin etrafında incelemelerde bulunan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, kimyasal risk tespit edilmediğini açıkladı.

KKTC’nin Taşkent köyü yakınlarına dün gece geç saatlerde füze düştü. Olayla ilgili Türkiye’den gelen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, Rus yapımı S-200 füzesinin düştüğü bölgelerde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerde herhangi bir kimyasal risk tespit edilmediği açıklandı.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığından yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen AFAD ekibi, bölgede kimyasal ölçüm cihazlarıyla incelemeler yapılmış olup herhangi bir kimyasal risk olmadığı tespit edilmiştir” denildi.

BM'DEN GEÇMİŞ OLSUN DİLEĞİ..

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı arayarak Taşkent’teki patlamayla ilgili geçmiş olsun dileklerini iletti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı arayarak Taşkent’teki patlamayla ilgili geçmiş olsun dileklerini iletti. Spehar ayrıca Kıbrıs Rum yönetiminin olayın incelenmesi için ihtiyaç olması halinde katkıda bulunmaya hazır olduğu mesajını da Cumhurbaşkanı Akıncı’ya iletti. Cumhurbaşkanı Akıncı, Spehar’a ve Rum Yönetimi’nin konuyla ilgili gösterdiği hassasiyete teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Akıncı, askeri ve sivil makamların olay anından itibaren gerekli incelemeleri yoğun bir şekilde sürdürdüğünü belirterek, Türkiye Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte yürütülen çalışmalar ilerledikçe durumun netleştiğini ifade etti.

Sabahın ilk saatlerinde olay yerinde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bölgedeki çatışmaların doğrudan tarafı olmadığımız durumlarda bile coğrafi konumumuz nedeniyle böylesi bir durumla yüz yüze geldik. Yaşanan olay, bölgedeki çatışmaların bir an önce sona ererek barış ve istikrar ortamının tesis edilmesi için adımlar atılmasının ivediliğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Gerek adamızda gerekse bölgemizde kalıcı barış için uğraş vermenin ne kadar önemli olduğu herkes tarafından anlaşılmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Lefkoşa, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız