SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sürpriz Aday' Olabilir mi?

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:27:55
'Sürpriz Aday' Olabilir mi?
A- A+ PAYLAŞ

Aziz Yeniay, İstanbul Küçük Çekmece Belediye Başkanı. 

Yeniay Malatyalı. 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde AKP’den iki dönem üst üste Küçükçekmece Belediye Başkanı seçildi. 

Malatya ile ilişkileri de oldukça iyi. Sık sık Malatya’ya geliyor, bu nedenle Malatya’nın sorunlarına da vakıf. 

AKP çevrelerinde ‘Küçükçekmece’nin başarılı belediye başkanı’ olarak tanınıyor Aziz Yeniay. 

1995-2004 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 9 yıl kesintisiz şekilde İmar Komisyonu başkanlığı yapmış olması Yeniay’ı deneyim açısından farklı kılan önemli bir unsur olarak gösteriliyor. 

Yeniay bu sıfatla politik kulislerde zaman zaman İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığı için mücadele edecek isimler arasında anılıyor. 

Fakat, Aziz Yeniay bugüne kadar ne Küçükçekmece için ne de İBB için herhangi bir başvuru ya da girişimde bulundu.

Şimdilerde bu durum Aziz Yeniay’ın Malatya Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için denkleme girebilecek sürpriz isim olarak anılmasına yol açıyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile bazı sorunlar yaşadığı bilinen Aziz Yeniay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşme talebinde bulunduğunu, görüşmenin muhtemelen önümüzdeki hafta içinde gerçekleşeceğini söyledi. 

Aziz Yeniay’ın Başbakan Erdoğan’la görüşmesi ile ilintili olarak, Yeniay’ın da Malatya aday adayları içinde değerlendirmeye tabi olabileceği belirtiliyor. 

SİYASETTE 21 YIL 

Dün Habertürk televizyonunda Didem Arslan Yılmaz'a yaptığı açıklamada neden aday olmadığını anlatan Yeniay, partisi ile bir sorun yaşayıp yaşamadığı yönündeki soruya cevaben "Zaman zaman aile içinde bazı sorunlar yaşanabilir ama bir kırgınlık olmaz. Kendimiz için ne kadar çalışmışsak AK Parti'nin yeni adayı için bir kaç kat fazla çaba göstereceğiz." dedi.

Aziz Yeniay sözkonusu programda "Yerel yönetimlerde 21 yılı doldurdum. Uygun bir zamanda nokta koymak gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta siyaset bir meslek değil, ömür boyu yapılacak bir iş değil. 21 yıllık zaman sonrasında şimdi nokta koymanın doğru olduğunu düşündüm. Bizden sonraki nesillerin önünü açmak adına böyle bir irade koydum” şeklinde ilginç açıklamalar yaparken program sunucusu Didem Arslan Yılmaz’ın diğer sorularına ise şu şekilde cevap verdi: 

Bu kararınızın perde arkasında bir kırgınlık var mı? Bir kırgınlık var mı partiniz içinde?

Zaman zaman aile içinde bazı sorunlar yaşanabilir ama bir kırgınlık olmaz. Siyasi büyüklerimize bir irade beyanında bulunduk ve hoşgörü istedik. Ama partimizden ayrılmamız ya da bir kırgınlık sözkonusu olamaz. Kendimiz için ne kadar çalışımışsak AK Parti'nin yeni adayı için bir kaç kat fazla çaba gösterceğiz.

Peki siyaset devam edecekse bir Ankara'ya gitme arzunuz mu var?

Bu bir arzu değil. Ama tabi ki siyasetin içindeki insanların bazı hedefleri olacaktır. Ben sadece görevini ifa eden bir konumda oldum. Yani bu kararım bir talepte bulunup da talebi karşılanmayınca geri çekilmek olarak değerlendirilmemeli.

Başbakan'la görüştünüz mü?

Sayın Başbakan'dan hafta sonu için randevu talep ettim. Kendisinin yoğun programını biliyorsunuz. Muhtemelen hafta sonu bir görüşmemiz olacaktır.

İSTANBUL İÇİN ADI GEÇİYORDU

İnternethaber.com’da Aziz Yeniay’ın siyasi portresi ve neden yeniden aday olmadığı konusunda şu değerlendirme yayınlandı: 

“Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, adaylık başvurusu yapmadı. İki dönem belediye başkanlığı yapan Aziz Yeniay Küçükçekmece'yi "Küçük İstanbul" haline getirmişti. Kentsel dönüşümde de büyük başarı elde eden Yeniay'ın neden aday olmadığı merak konusu oldu. 

Aziz Yeniay, Küçükçekmece'de yaptığı başarılı işlerle kısa zamanda adını duyurdu. İkinci döneminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı geçen tek belediye başkanıydı. "Küçük İstanbul" Projesi onu Kadir Topbaş'la karşı karşıya getirdi. 

Yaptıklarıyla sık sık medyanın gündeminde yer alan Aziz Yeniay, "Küçükçekmece'nin hizmetkarıyım" diyerek ikinci kez aday olması bile Topbaş'ın ona karşı tavrını değiştirmedi. Çok çalışan, çok iş yapan ama medyada hiç görülmeyen bir Aziz Yeniay çıktı karşımıza ikinci döneminde.  

İstanbul adayları arasında adı geçerken Aziz Yeniay'ın yeniden aday olmaması en çok rakiplerini sevindirdi. Çünkü Aziz Yeniay Küçükçekmece'de markalaşmış bir isimdi. Kişisel oy da hesaba katıldığında Ak Parti'nin Küçükçekmecedeki oy oranının bu dönemde nasıl şekilleneceği merak ediliyor."

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI NE DEMİŞTİ?

AKP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, geçtiğimiz hafta twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada belediye başkan aday adayları için başvuru süresinin 1 Kasım Cuma akşamı sona ermesine karşın, bundan sonra “Uygun arkadaşlar için başvuruda bulunmalarını isteyeceklerini” duyurmuştu.

Prof. Dr. Şentop, "Yapacağımız değerlendirmeler sonucu, adaylığını uygun gördüğümüz arkadaşlarımız için, başvuruda bulunmalarını biz talep edeceğiz” şeklinde açıklama yapmıştı.

Yeniay ve aday adaylığı başvurusunda bulunmamalarına rağmen partinin değerlendirmesine göre "belediye başkanı adayı olabilecek" diğer bazı isimlerin, bu açıklama doğrultusunda, sonradan da aday olarak davet edebilecekleri yorumu yapılıyor.

AZİZ YENİAY KİMDİR?

Yeniay'ın, azizyeniay.com.tr adresli kişisel internet sitesinde, özgeçmişi ile ilgili şu bilgiler yeralıyor:

1963 Yılında Malatya'da doğdu. İlköğrenimini Malatya'da tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümünden 1986 yılında mezun oldu. Yine aynı Üniversitede "Yüksek Yapılar" alanında Yüksek Lisansını tamamladı.

Bir süre özel sektörde Mühendislik ve müteahhitlik hizmetleri yürüttü.

1992 yılı yerel ara seçimleriyle başlayan siyasi hayatı, sırasıyla;

1992 - 1994 Güngören Belediye Başkan Yardımcılığı,

1994 - 1999 Esenler Belediye Başkan Vekilliği ve Başkan Yardımcılığı,

1999 - 2004 Zeytinburnu Belediyesinde bir süre Belediye Başkan Vekilliği ve Başkan Yardımcılığı,

Bu görevlerle birlikte;

1995 - 2004 yılları arası 9 Yıl süreyle İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde İmar Komisyonu Başkanlığı ve ayrıca;

1995 - 2004 Yılları arası siyasi partilerde İl Yönetim Kurulu üyeliği,

2004 yılı ve 2009 yılı Yerel Seçimleri sonucunda Küçükçekmece Belediye Başkanlığı'na seçilen Aziz Yeniay, evli ve üç çocuk babasıdır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız