SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Süt Kalitesinin Artması İçin..'

A- A+ PAYLAŞ

Elazığ Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile Malatya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde, sahaya çıkılarak keçilerin kan ve süt örneklerinin alınması üzerinde araştırma çalışması Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde başlatıldı.

Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Genetik Ana Bilim Dalı'nın yürüttüğü TÜBİTAK araştırma projesine Malatya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ile başlandığını dile getiren Doç. Dr. Gülcihan Şimşek ve Dr. Murad Gürses özellikle bu projenin ülke hayvancılığına destek amaçlı keçi sütü kalitesinin arttırılması için başlatılmış bir çalışma olduğunu ve bu kapsamda araştırmaya ilk olarak Malatya'da başlanılması konusunda öncülük eden birlik yetkililerine teşekkür ettiler.

"Araştırma, ülkemizde yetiştirilen keçi ırklarının moleküler karakterizasyonu ve keçilerde süt kalitesinin arttırılması için yapılan faydalı bir çalışmadır. Bu çalışmaya ilk olarak Malatya'da yetiştirilen Kıl Keçileri ile başlanmıştır"diyen Şimşek, diğer iller ile devam edileceğini belirtti.

Şimşek, "Bu iller ve ırklar ise Antalya, Burdur, Ankara, Van, Kilis, Adana, Kahramanmaraş ve Elazığ olup diğer ırklar ise Ankara, Kilis, Halep, Norduz, Honamlı, ve Saanen keçileridir. Burada amaç proje sonuçları doğrultusunda keçi ırklarında kappa-kazein geni polimorfizmlerinin belirlenmesi ve süt bileşimi üzerine etkilerinin ortaya konulması ve bu konuda üreticileri bilgilendirip uygun teke kullanımını sağlamaktır" dedi.

Malatya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği İhsan Akın da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türkiye yetiştirilen keçi ırklarının genetik yapılarının DNA düzeyinde belirlenmesi ve süt kalitesi ve veriminin arttırılması konularını içeren bir konu olup bu tür ve buna benzer konuların önemini dile getirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız