SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Süt Üreticisine Hijyenik Kova

0
Güncellendi - 2017-08-15 18:01:50
Süt Üreticisine Hijyenik Kova
A- A+ PAYLAŞ

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yayladaki küçük baş hayvan yetiştiricilerine hijyenik süt sağım kovası dağıtıldı. Litre ölçümlü hijyenik süt kovalarıyla, bundan böyle süt sağımı sırasında sütün içinde hayvan dışkısı, kıl, toprak ve yabancı maddelerin girmesi önlenmiş olacak.

Akın: Türkiye’de bir ilk

Beraberinde veteriner hekim ve ziraat mühendislerinden oluşan teknik bir ekiple Premzik Yaylasından başlayarak kova dağıtan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, küçükbaş havyan yetiştiricileri için Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek,  ağzında fiber süt süzeği olan kovaları dağıtmaya başladıklarını söyledi.

Akın, “Yaptırmış olduğumuz birinci kalite plastik kovalar, ölçümlü tutması, sağlamlığı ile birinci kalite bir ürün.  Tamamen hijyen olan kovamızla beraber, fiber süt süzeği,  özel olarak yapılmış önlük ve şapkayı üreticilerimize dağıtıyoruz. Yaylalarımızdaki bu eksiklikleri bildiğimiz için Birlik olarak yaklaşık 3 aylık bir çalışma sonrasında bu malzemeleri İstanbul'da yaptırma kararı aldık. Kovalar 12 litre ölçümlü, oluklu, tutması kolay ve çok sağlam.  Ayrıca üzerinde de birliğimizin logosu yer alan 2000 tane kova temin ettik. Bunları üreticilerimize dağıtacağız” dedi.

“Hijyenik süt sağımı gerçekleştiriyor”

Bu kovaların en önemli özelliğinin süt sağımı sırasında sağladığı hijyen olduğunu dikkat çeken Başkan Akın, “Sağım yapılırken sütün içerisine herhangi bir dışkı, kıl, toz ve yabancı maddeler geçmiyor. Bu süzekler normal süzekler gibi değil.  Bu süzekleri temizlerken sadece suyun önüne tutmanız yeterli olacak. Başka hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. Bunların kullanımını yaylalarımızdaki ve üretim yerlerindeki üreticilerimizin ayağına giderek bunları kendilerine tek tek anlatarak teslim edeceğiz.

Önemli olan, burada koyun sütü keçi sütü tüketmeyen, peyniri tüketmeyenlerin de bu aşamadan sonra tüketebilmesi adına et üretiminde yaptığımız çalışma gibi bu çalışmamızın da hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Süt kovalarının Türkiye’nin başka bir yerinde olmadığını ifade eden Akın, “Farklı tiplerde farklı kovalar vardır ama süzgecinden tasarımına bu kovalar bir ilk. Bizim teknik arkadaşlarımızın projesi ile hayata geçirildi. Gaziantep, Elazığ, Erzurum gibi illerde bu konuda araştırma yaptık.  Bu ürünler kırılmaz darbelere dayanıklı ve hijyen maddeden kaliteli plastikten yapıldığı için sağlık açısından da hiçbir sıkıntısı olmaz. Kullanımının rahat olması hijyen olması ve sağlam olmasına dikkat ederek bu ürünleri vatandaşımıza temin ettik. Yaylaya uygun meralara uygun olması açısından birinci kaliteden yapılmış bir kovamızdır” ifadelerini kaydetti.

Yetiştiriciler: Elektrik, tuvalet, yol ve su istiyoruz

Öte yandan küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan yaylacılar ise en önemli sorunlarının su, elektrik, yol gibi alt yapı eksiklikleri olduğunu belirtti. Bu sene aşırı sıcaklar nedeniyle ciddi su sorunu yaylalarda da yaşandığını belirten yetiştiriciler, “Devletimizin, yerel idarecilerimizin yolu, suyu, elektriği olmayan dağ başlarında hayvancılığımızın gelişmesi için çaba gösteren biz yetiştiricilere desteğini bekliyoruz.  Yem girdileri çok yüksek. Yoncanın tonunu 800 TL’den alıyoruz. Kimimizin tarlası yok, kimimizin tarlası var ama yem bitkisi üretmek için su yok.  Bu kadar yüksek girdi fiyatlarıyla hayvancılık yapmaya ve ayakta durmaya çalışıyoruz. Bu aşırı sıcaklarda yaylalarımızda gölgelik yok. Devlet bazı hibe programlarıyla yaylalarımıza gölgelik yapabilir.  Tuvalet ve banyo imkanı neredeyse hiç yok. Bütün bu konularda yaylalarımıza bunların yapılmasını istiyoruz” sözleriyle sorun ve taleplerini dile getirdiler.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız