SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Suyumuz Hafif Sert Ama.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:02:22
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen törenler ilgi görürken, 10 bin kişinin katılımı ile Şehitler için Mevlid-i şerif okutuldu.

Malatya Valiliği, Malatya Belediyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Malatya Ticaret borsası ile İl Bilim, Sanayi ve teknoloji İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Ahilik haftası etkinliği, Belediye yanındaki alanda Şed Kuşatma Töreni, Yılın Ahisi ödülü ve şehitler için Mevlid-i Şerif’in okutularak yaklaşık 10 bin kişiye ikram yapılması ile sona erdi.

Törenlere Vali Vasip Şahin, AKP  Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz, Cemal Akın ve Öznur Çalık, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Belediye başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Adli Yargı Komisyon Başkanı Orhan Erdim, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü İbrahim Azcan, AKP  İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, MESOB Başkanı Şevket Keskin, ESKKK Başkanı Ali Evren,  esnaf odaları başkanları ile kalabalık bir topluluk katıldı. Malatya’ya TSO’nun organizesi ile Malatya’ya gelen Türk Dili Konuşan  ve 25 ülkeden 40 yabancı iş adamı da  etkinliğe katıldı. 

Tören Mehteran takımının gösterisi ile başladı. 

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, terör saldırıları sonucunda şehitlerin verildiği bir ortamda Ahilik Haftasını kutladıklarını, ancak yaşanan şehitler nedeniyle bir çok etkinliği iptal ettiklerini ifade ederek, esnaf ve sanatkar camiası olarak Ahilik Kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını ve kimseyi aldatmama ve kandırmama gibi önemli bir özelliği esnaf camiasının sahip olduğunu kaydetti. 

Keskin, Ahilik Kültürünü sadece esnaf ve sanatkarın bir yaşam biçimi değil, bütün toplumun bir yaşam biçimi olması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Keskin, şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını ve terör olaylarını esnaf camiası olarak kınadıklarını ifade ederek, “Terör insanlık ve adamlık dışı. Bu terör olaylarını artık sona erdirilmesinin herkesin fark etmesi lazım. Öyle, yada böyle bu terör belasından kurtulmamız lazım. ” dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e esnaf ve sanatkarın sorunlarını her zaman yüksek sesle kırmadan ve dökmeden gündeme getirdiği için teşekkür eden Keskin, esnaf ve sanatkarı kesiminin bin 300’lü yıllarda ilk kez kadına ticaret özgürlüğü tanıyarak, kadınları iş hayatına katarak Bacıyan-ı Rum teşkilatını kurduğunu kaydetti.

Keskin, “Teknoloji ve dünya konjektörüne göre AVM’lere karşı değiliz. Özelikle şubelerine karşıyız. Her sokak başında, her cadde başında 4 tane manav nerede görürse, 2 tane kasabı nerede görürse, orada bir etüt fizibilite yapan para hırsından doymayan insanların açtığı şubelere karşıyız. Esnaf ve sanatkar kesiminin hükümete en büyük desteği vermesine karşın, esnaf ve sanatkar kesimi bir üvey evlat olarak kenara atılmıştır. Haksız rekabete önleyelim, bir planlama getirelim, üçüncü olarak ta hükümetten Organize Sanayi Bölgesi’ne verdiği destekleri esnaf ve sanatkara da verilsin” dedi.

Keskin, Malatya’nı kurumları, sivil toplum kuruluşları ve siyasetçileri ile birlik ve beraberlik içinde olduğunu kaydetti. 

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, terör olaylarına tepki göstererek,  “Ahilik ülkenin bütünlüğü için bir harç demek, bir beton demek. İşte bu anlamda ülkemizin her zamankinden daha fazla kardeşliğe, beraberliği, birliğe ihtiyaç duyduğu şu günlerde Ahiliğin ne denli önem arz ettiğini bir kere daha ifade etmek istiyorum” dedi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, “Gerçekten bizleri var eden değerlerimizden bir tanesi de Ahilik geleneğimizdir. Bu güzel geleneği sürdürmek, gönümüze taşımak, gelecek nesillere aktarmak bu tür etkinliklerle mümkün. Ahiliğin temelini anlamak çok önemli. Bunun ana fikrini anlamamız önemli. Bunun felsefesini anlamak çok önemli ve bunu anlatmak çok önemli” diye konuştu. Çakır, bugün tüketicilerin korunması için bir çok yasal düzenleme yapılmasına karşın, bu kriterlerin yüzyıllar öncesinde Ahilik kültürü ile başlatıldığına dikkat çekti.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’de “Bin yıllık bir birlikteliğin, bin yılık bir kardeşliğin arasına nifak sokulmak isteniyor. Emellerine ulaşamayacakları gibide, bu oyunlarının bozulduğuna kendileri de şahit olacaktır” dedi.

Malatya’ya ve Malatyalılara yönelik övgülerde bulunan Palandöken, “Ülkemizde çok partili hayatın temelini atan rahmetli İnönü. Yine ülkemizin gelişmesinin önünün açılmasını sağlayan Allah Rahmet eylesin Turgut Özal. Demekki, Malatya, Malatyalılar, ülkenin kuruluşun da, ülkenin gelişmesinde önemli hamleleri yapan insanların yetiştirildiği ocak. Plakamız 44, insanımızda dört dörtlük mert. Suyumuz hafif sert ama, insanımızda mert, mert. Malatyalı karar verdi mi sözünden dönmez” dedi.

Palandöken, Malatya’da tüm kurumların bir birleriyle dayanışma içerisinde olduğunu görmekten mutlu olduğunu ifade ederek, Malatya’da Ahilik ruhunun yaşatılmaya çalışıldığını kaydetti. Keskin, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile oda başkanlarına teşekkür etti.

AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ise, Malatya’da,  Ahilik Haftası kutlamalarının merkezi olan Kırşehir’den daha görkemli olarak kutlandığını belirterek, “Kırşehir’de bile bu kadar düzenli ve tertipli bir Ahilik Haftası  düzenlenmiyor diyebiliriz. Bu tertip ve düzeni sağlayan başta MESOB Başkanı Şevket Keskin olmak üzere, destek veren sivil toplum kuruluşlarına, belediye başkanımıza ve valimize teşekkür ediyorum” dedi.

Ahilik Haftası kapsamında bazı etkinliklerin iptal edilerek yerine Şehitler için Mevlid-i Şerif okutulmasının çok anlamlı olduğunu belirten Fındıklı, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini bölmek, parçalamak, vatandaşları arasına nifak sokmak, onları birbirine düşürmek, gençlerin kanı üzerinde siyaset yapmak, burada bir netice almak için çaba sarf eden bütün bedbahtlara şunu söylemek isterim, bütün çabanız nafile olacak. Kürtler adına siyaset yaptıklarını iddia edenler, parlamentoda onları temsil ettiğini iddia edenler de, kendi üzerindeki vesayete ve silah vesayetine karşı çıkmadıkları müddetçe  siyasi temsiliyetleri tartışılır hale gelecek, siyasi ahlakları tartışılır hale gelecektir” şeklinde konuştu.

Ahilik Kültürünü bugünde yaşatılmakta olduğunu belirten Vali Vasip Şahin’de, Ahiliğin bir tür okul olduğunu belirterek, “Aslında toplumla, halkla, yönetin sınıfı entellüktüel sınıfı veya askeriyeye, ilmiyeyi ve mülkiyeyi buluşturan bir platformdur esnaflık. Biz yönetenler olarak o şehrin nabzını, beklentilerini, duyarlılıklarını öncelikle esnaflardan fark ederiz, onlardan öğreniriz” şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Malatya’da yılın ahisi olarak 72 yıllık ayakkabı tamircisi Mehmet Mustafa Alpay’a ahi elbisesi giydirilip, plaketi verilirken, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e ise Ahi kaftanı giydirilerek, saat hediye edildi.

Törende Şed Kuşatma gösterisi yapıldı. 

Tören, şehitler için okutulan Mevlid-i Şerif ve ardından yaklaşık 10 bin kişiye etli pilav ve kuru fasulye ile üzüm ikramının ardından sonra erdi.

Törene katılan protokol üyeleri Düzenleme Komitesi’ne teşekkür ettiler. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız