SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Suyun 4’te 3’ü Kayıp!

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:51:07
Suyun 4’te 3’ü Kayıp!
A- A+ PAYLAŞ
Yazıhan ilçe merkezi, 2 belde, 15 köy ve 22 mezranın içmesuyu ihtiyacının karşılanması için 2006 yılında projelendirilen ve 2009’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Karasu İçmesuyu’nda akıtılan suyun dörtte 3’ünün kayıp olduğu, sık sık arızalanan şebekenin onarımı için bugüne kadar 2 milyon liralık harcama yapıldığı bildirildi.
 
Yazıhan Sulama Birliği tarafından işletilen tesisin elektrik borcunun 1.5 milyon lirayı aştığı belirtilirken, sorunlar Vali Ulvi Saran’ın da dikkatini çekti ve özellikle şebekedeki suyun kayıp oranının yüksekliği valinin tepkisine yol açtı.
 
Yazıhan Karasu Grup İçmesuyu ile ilgili sorunların çözümü ilin Vali başkanlığında, ilçe yöneticilerinin de katıldığı 1 saat süreli bir toplantı yapıldığı belirtilirken, Valinin “Suyun yüzde 75’i nasıl olurda kaybolur. Önce bunun bulunması gerekir.” diyerek kaybın saptanmasını istedi.
 
Suyun ancak dörtte birinin ücretlendirilmesinin ilk önce kaçak su kullanıldığı olasılığını akla getirirken, köy muhtarları buna karşı çıktılar ve kaçak su kullanılmadığını öne sürdüler.
 
İçmesuyu şebekesine dahil olan Mısırdere’li köylüler, “Arızalar meydana geldiğinde köyde bir şelale oluşuyor. Arızalara 3-4 günden önce müdahale edilemiyor.” diye konuştular.
 
Projeye aykırı bazı imalatlar yapılması ve standartlara uygun malzemelerin kullanılmaması iddialarıyla sık sık gündeme gelen Karasu projesi, başkanlığını Yazıhan’ın AKP’li Belediye Başkanı Ali Kaya’nın yürüttüğü Karasu İçme Suyu Birliği tarafından işletiliyor. Birliğin hizmete girdiği 2009 yılından 2011 yılı sonuna kadar 1 milyon 500 bin TL’lik  elektrik borcu duruyor. Toplam 1.5 milyon lira borcun 675 bin lirası Aksa şirketi, 825 bin lirası ise Tedaş’a ait. İlçe yöneticileri bu borcun nasıl oluştuğu konusunda tatmin edici bilgileri Vali Saran’a izah edemediler.
 
Yazıhan ilçesi ile bağlı belde, köy ve mezraların içme suyu sorununu çözmek amacıyla 2006 yılında projelendirilen ve KÖYDES kapsamında Köylere hizmet Götürme Birliği tarafından yapılan 6.5 milyon  yaklaşık maliyetle çıkılan ve yüzde 50’den fazla bir kırımla ihale edilen proje o dönemde Vali Halil İbrahim Daşöz ile dönemin DYP İl başkanı Mehmet Özden’i de karşı karşıya getirmişti. 
 
Karasu projesine bu güne kadar 6 milyon lira civarında harcama yapıldığı resmi rakamlarca açıklanmıştı. İlçe yöneticilerine göre ise, projenin sağlıklı hale getirilmesi için en azından 5 milyon daha harcanması gerektiğini belirttiler.  
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız