SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Suyunuzu Bize Verin!"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:34:35
A- A+ PAYLAŞ

Turistlerin Nemrut Dağı'na daha rahat ulaşımını sağlamak ve nitelikli konaklama hizmeti sunmak amacıyla Malatya yönünden Nemrut Dağı güzergahı üzerinde yapılan tüm kamu hizmetlerine muhalefet etmeyi, sözkonusu çalışmaları mahkemeye taşıyarak hizmetlerin durdurulmasını sağlamayı bir gelenek haline getiren Adıyaman il yöneticilerinin, Adıyaman tarafında yapılan turist hizmetevi için Pütürge'nin içme suyu kaynaklarının Adıyaman'a yönlendirilmesi konusunda Malatya Valiliği'nden talepte bulunduğu öğrenildi.

Adıyaman, Malatya'nın "Nemrut Dağı ortak tarihsel mirasımızdır. Gelin Malatya ve Adıyaman olarak bu alanda ortaklaşa projeler geliştirelim" çağrısını bugüne kadar reddetmiş, hatta şimdi Adıyaman Belediye Başkanı olan dönemin AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, "Nemrut'a Malatya'dan gitmek Mescid-i Aksa'ya İsrail'den girmektir" şeklindeki sözleri ile Malatya İsrail'e benzetilmişti ve bu sözleriyle büyük tepkiye neden olmuştu.

Tüm bunlardan sonra, bir dönem Pütürge Kaymakamı olarak da görev yapan Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş tarafından Malatya Valiliği'ne yazılan bir yazı ile Adıyaman - Nemrut Dağı güzergahı üzerinde bir turist hizmetevi inşa edilerek hizmete hazır hale getirildiği, ancak su yokluğundan dolayı sözkonusu hizmetevini işletecek talipli bulmak konusunda sorun yaşandığı, bu nedenle Pütürge'nin Büyüköz Mahallesi (köyü) Yanören yaylasındaki su kaynağının Adıyaman'a yönlendirilmesi için müsaade istendi.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, turist hizmetevinin su ihtiyacının karşılanabilmesi için çeşitli lokasyonlarda sondaj çalışmaları yapıldığını, ancak bu arayışlardan bir sonuç alınamadığını belirterek, "Bu durum valiliğimizi alternatif su kaynakları bulunması konusunda mecbur bırakmıştır" dedi.

Adıyaman Valiliği, Malatya Valiliği'ne gönderdiği yazıda, alternatif su kaynağı olarak ise, Pütürge'nin Yanören yaylasındaki su kaynağına işaret ederek, bu suyun Adıyaman - Nemrut Dağı güzergahında inşa edilen turist hizmetevine yönlendirilmesi için müsaade istedi.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş imzalı yazıda Pütürge'deki suyun Adıyaman'a yönlendirilmesi talebi ve gerekçesi şöyle ifade edildi: 

"Malatya il sınırları içerisinde Nemrut Dağı Milli Parkı ve SİT Sınırı Etkileşim Geçiş Sahası sınırları içinde yer alan Yanören Köyü'ne giden kaynakta bulunan suyun yılın büyük kısmında fazla aktığı tespit edilmiştir. Bütün masrafları valiliğimizce karşılanmak üzere anılan kaynaktan 0.4 veya 0.5/ saniye litre suyun Nemrut Dağı Adıyaman tarafına inşa edilen hizmetevine çekilmesi talebimiz bulunmaktadır. Alınacak olan önlemlerle kaynaktan yararlananların ihtiyaçlarında herhangi bir azalma olmayacağı tahmin edilmektedir. Hayati derecede önemli olan su ihtiyacının anılan kaynaktan karşılanması için gerekli müsaadelerin verilmesi hususunda bilgi ve gereğini arz ederim".

Muhtar Çarbuğa: O su verilirse köylünün göç etmesi lazım

Öte yandan su kaynağının bulunduğu Yanören mezrasının bağlı bulunduğu Pütürge Büyüköz Mahallesi (Köyü) Muhtarı Mustafa Çarbuğa, köy halkının 3 ay boyunca bu yaylada kaldığını belirterek “Eğer bu su Adıyaman’a verilecekse, geçim kaynağını kaybedecek olan köy halkının göç etmesi lazım” dedi.

“Resmen dilencilik yaptım”

Muhtar Çarbuğa, Adıyaman Valiliğinin ‘yılın büyük kısmında fazla aktığını’ belirttiği suyun Büyüköz Köyü’ne (Mahallesine)  getirilmesi için Malatya’nın Büyükşehir olmasından önce İl Özel İdaresi’ne başvurduğunu ancak yapılan etüt çalışması sonucunda suyun yetersiz olduğu gerekçesiyle köye getirilmediğini ifade ederek şöyle konuştu: “Bunun üzerine ben İstanbul’a gittim ve iş adamlarından para topladım. Sadece Malatyalılar da değil, Karadeniz’den, Trakya’dan iş adamlarıyla görüştüm ve onların da desteği ile bu suyu köye getirdik. O dönem 500 bin TL masraf yaptık. İş makineleri getirttik, yeri geldi köylü, kazma-kürekle çalışarak bu suyu köye aldık. Büyüköz hariç, suyun kaynağının bulunduğu Yanören’de 45 hane var. Biz bu suyu, yılın 6 ayı köyde, 3 ay yaylada yararlanıyoruz. Eğer bu su olmazsa bizim vatandaşımızın göç etmesi lazım. Köylerimizi boşaltmamız lazım. Köy halkı buna razı olmaz” diyerek suyun verilmesine karşı olduklarını ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Abuzer kutlu (7 yıl önce)
    Pütürge belediye başkan ticaretmi yapıyor yoksa hizmetmi yapıyor halka onu düşünmesi lazım ben büyüköz mahallesine köylü kendi parasıyla kendi köyüne sahip cıkıyor belediye .ne hizmet yapıyor .net bişey köylünün yaptığınıda satmaya calışıyor helal olsun
    0
    0
    Yanıtla