SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tabelalar Yabancı Dilden Kurtarılmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir, "Tabelaların çoğunluğu ya İngilizce yazılmış ya da İngilizce kelimeler öne çıkarılmış. Kendinizi bir an yabancı bir ülkede zannetmeniz işten bile değil" dedi.

26 Eylül 1932'de toplanan Birinci Dil Kurultayı'nın yıldönümünün "Dil Bayramı" olarak kutlanması nedeniyle açıklama yapan ADD Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir, "Muhteşem dilimizi yabancı dil ve kelimelerin kıskacından ve yozlaşmış kültürlerin gereği olan sokağın argo dilinin etkisinden kurtarmak için gerekenin yapılması önemli bir zorunluluktur. Gerçeği görebilmek için uzaklara gitmeye, çokça ansiklopedi ve kitaplar karıştırmaya ihtiyaç yok. Herkes bulunduğu yerde etrafına şöyle bir baksa yeterli. Özellikle şehirlerin yaya kalabalığının yoğun olduğu semtlerindeki işyerlerinin tabelaları, anlattıklarımın kanıtlarını ortaya koyuyor. Tabelaların çoğunluğu ya İngilizce yazılmış ya da İngilizce kelimeler öne çıkarılmış. Kendinizi bir an yabancı bir ülkede zannetmeniz işten bile değil" ifadelerini kullandı.
"Yol haritası ortaya konulalı epey zaman olmuştur. Ama, birçok değerimizi olduğu gibi Türkçe dilimizi de politikacılarımızın siyasi hırslarına kurban vermişiz" diyen Tunçdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Dil devriminin 78. yılını kutladığımız bir dönemde, ulusal varlığımıza, birliğimize, dirliğimize yönelen saldırı ve tehditler artarak sürmektedir. Elbette ki hassasiyetimizi sadece Türkçe üzerine yoğunlaştırmayacağız. Amaç, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ne ulaşmaktır. Bunun için laik cumhuriyetin temel değerleri için de gayret göstermeyi göz ardı etmeyeceğiz. Bu gayretler içinde Türkçe dili için de gereken zaten yapılmış olacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız