SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tacizi Meşrulaştırıcı Bir Uygulama"

0
Güncellendi - 2017-09-20 02:57:17
A- A+ PAYLAŞ

  • Büyükşehir Belediye Meclisinde pembe trambüs tartışması. CHP’li üyeler uygulamayı, korumaya yönelik olmadığı gibi kadınların toplumsal yaşamdan adım adım koparılması olarak değerlendirirken, AKP’li üyeler ise“Talepler doğrultusunda ve yararlı olacağı düşüncesiyle uygulamayı doğru bulduklarını ve başlattıklarını" söylediler

Okulların açılmasıyla birlikte uygulamasına başlanılan ve sadece kadınlara yönelik pembe trambüs projesi, Büyükşehir Belediye Meclisinin 2. Oturumunda gündeme geldi. Gündem maddeleri görüşülürken söz alan CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu, pembe trambüs uygulamasını eleştirdi ve şunları söyledi:

“Bir grup üniversiteli kız öğrenci, trambüsü kullanırken sıkıntılar yaşadıklarını sosyal medya da paylaştıkları kampanya ile duyurmuş, bunun üzerine bir bası toplantınızda 2 pembe trambüsü tahsis edeceğinizi açıkladınız. Ulaşımda ayrımcılık, kadınları korumaya yönelik olmadığı gibi kadınların toplumsal hayattan adım adım koparılmasının başlangıcı olarak okuyoruz pembe trambüsü.

Sayı Başkanım, ayrıca bu uygulama TCK’nın 12 Maddesindeki ayrımcılık suçu kapsamındadır. Yasaya göre “cinsiyet ayrımı yapan hizmetin icrası yasaktır” denilmektedir. Otobüslerde, dolmuşlarda trambüste kadınları bekleyen büyük tehditlerden bir tacizdir. Çözüm, kadınları gözeten kent ve ulaşım politikaları, kadınların kentin eşit parçası olarak görülmesidir. Sorun ancak kadının görünür olmasının doğallaşması, sıradanlaşması ile çözülebilir.

Aslında sokak, aile içinden daha güvenli bir yer olabilir çoğu kez. Çünkü sokağın gözleri vardır ve ortak yaşamı koruma duygusu ona zarar verebilecek unsurları engelleme potansiyelini birlikte getirir.

Bu nedenle kentsel alanda sokağın güvenliği, iyi aydınlatma ve “sokağın gözleri” dediğimiz sokak üzerindeki ortak mekanların bulunması ile doğrudan bağlantılıdır. Toplu taşıma araçlarının ise belli bir sistemle izlenmesi, bir ağ sistemi içinde kontrol altında olması sorunun çözümüne olanak tanıyabilir. Sayın Başkanım, bu uygulamanın olabileceğini düşünerek geçen yıl İnönü Üniversitesi ve İl Emniyet Müdürlüğüne giderek ‘üniversite hattında size intikal eden bir taciz olayı var mı?’ İki kurumda ‘Bize herhangi bir taciz olayı gelmedi’ dediler. Sayın Başkanım bu uygulama pembe trambüsü kullanmayan kadınlar üzerinde tacizi meşrulaştırıcı bir rol oynayacaktır.

Tartışılır başlıkların önüne geçmeliyiz. Baskı gruplarına direnç göstermeliyiz. Malatya’nın adını daha büyük projelerle Türkiye gündemine getirmeliyiz. Hep beraber bunun için çaba harcamalıyız.

Şayet pembe trambüs uygulamanız kesi ise, bir önerimiz olacak. Japonya da trenlerde ve metrolarda sadece kadınların kullanabildiği kompartımanlar bulunuyor. Trambüsün bir kısmına isteyen kız öğrencilerin binmesini sağlayalım.” Diyerek Japonya örneğinin Malatya’da da uygulamasını önerdi.

Meclis Başkan Vekili Şahin Özer; Konu daha önce de görüşüldü. Talepler doğrultusunda ve yararlı olacağı düşüncesi ile uygulamaya konulmuştur” ifadeleriyle CHP Grup sözcüsü Kuşçu’yu yanıtladı.

malatyahaber.com- malatyayorum.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • adem (6 yıl önce)
    yani diyorlar ki biz müslümanız ama en pislik erkekler bizden çıkıyor biz otobüsleri ayıralım
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan (6 yıl önce)
    Çok gereksiz bir uygulama akıl ve mantık dışı . malatya otobüste taciz olayları ile sükse yapmış bir il değil..
    0
    0
    Yanıtla
  • caner (6 yıl önce)
    Adı bayanbüs olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam (6 yıl önce)
    O kadar çok yazılacak şey var ki ! Eğitimin farkındalığının, öneminin toplum olarak nerden nereye geldiğimizin resmidir. Malesef bu ve buna benzer uygulamaları her alanda görmekteyiz. Ayrıştırmayla sonuca ulaşamazsınız. Onun için diyorum ki EĞİTİM! EĞITİM! EĞİTİM!... Malatya'nın bir 50 yıl öncesine bir de şimdi ki resmine bakın. 50 yıl önce ki bayanlar neden böyle bir istek de bulunmamış? Gerçekten geldiğimiz şu durum hiç de PEMBE TRAMBÜS gibi SEVİMLİ değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Bu CHP liler gerçekten çok garipler.Bu konu üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışıyorlar ama konuyu anlayıp anlamadıklarınıda çözemiyoruz.Konu çok kolay anlaşılabilecek bir konu.Birde biz anlatalım.Belki anlarlar.Erkekler ayrı kadınlar ayrı seyahat etmeyecek.İsteyen birlikte seyahat edebilir.Buna engel yok.Fakat isteyen bayanlar ayrı seyahat edecek.Yani kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapılıyor.Hepsi bu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut (6 yıl önce)
    Başlığı sanki chp sözcüsü atmış admin değil kimse zorla bindirilmiyor tutmassa zaten kaldırılır arz talep dengesi trambüsede karşı olanlar vardı talep olmasa zaten atıl olur.isterizki memlekete metro gelsin .vesselam
    0
    0
    Yanıtla
  • aytalalam (6 yıl önce)
    bu uygulamayı doğru bulmuyorum. Fatma hanım çok doğru ifade etmiş. tacizi önlemenin yolu bu şekil bayanların kulağına çok hoş gelecek ancak aslında gerçek uygulamada bunun böyle olmadığı anlaşılacak. büyükşehir belediyesi belki iyi niyet düşünmüş olabilir ancak bu uygulama yetersiz olacaktır. Avrupalı gibi düşünmek ve çözümler geliştirmek gerekiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • TUĞCAN (6 yıl önce)
    MALATYA' NIN ADINI KİRLETİYORSUNUZ
    0
    0
    Yanıtla
  • fatma polat (6 yıl önce)
    Bir kadın olarak bu uygulamayı çok yanlış buluyorum. Bunun yerine tacizi yapanları en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlamalı ve gençleri eğitmeli.kadınları ayrıştırarak bu sorun çözülmez.Toplum diğer trambüslere binen kadınlara tacizi hak görecek o zaman, insanlıktan nasibini almamışlara gün doğacak. Acilen bu uygulamadan vazgeçilmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent YAŞAR (6 yıl önce)
    Bunun anlamı şu Malatyada sapık çok, kızları onlardan koruyoruz.Cezmi kartaya el atacak babayiğit çıkaramadı MALATYA'mız.Lafa geldimi herkes aslan cezmi kartayı gören kedi oluyor nedense uyuşturucu gasp adam yaralama öldürme merkezi oldu, siyasilerden çıt yok ama onların daha önemli işleri var.Pütürgede BAL yemek gibi
    0
    0
    Yanıtla