SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tahliye Oluyorlar Ama Nasıl?!

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:54:58
Tahliye Oluyorlar Ama Nasıl?!
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye İslami Hareket – Malatyalılar Grubu Davası’nda hükümlü olarak 2007 yılından bu yana Malatya E Tipi Cezaevi’nde bulunan Zekeriya (Zeki) Şengöz'ün  (fotoğrafta) 27 Mayıs 2014 tarihinde, Fahri Memur'un ise yaklaşık 4 ay sonra tahliye olacağı öğrenildi.

Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur'un tahliyesinin, AKP iktidarı tarafından bu isimler için oluşturulacağı umudu yaratılan özel bir düzenleme ile değil, Çözüm Süreci kapsamında çıkarılan ve cezası 1 yıldan az kalan KCK hükümlülerinin salıverilmesini hedefleyen bir yasadan faydalanmalaları ile gerçekleşecek.

Denetimli Serbestlikten Yararlanacaklar 

Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur 2000 yılında ilk tutuklanmaları ve yargılanmaları sonucunda beraat etmelerinden sonra, 2007 yılında yeniden tutuklandı. Yargıtay’ın ikinci tutuklamayı getiren kararı 2008 yılında onaması ile Türkiye İslami Hareket – Malatyalılar Grubu Davası’nda 19 yıl hüküm giydi. 

Kesintisiz biçimde 8 yıldan bu yana Malatya E Tipi Cezaevi’nde yatan Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur, Çözüm Süreci’nin güçlendirilmesi, bu kapsamda KCK’lı tutuklu ve hükümlülerin salıverilmesinin altyapısını hazırlayan yasal bir düzenlemeden faydalanacak. 

Aldığı cezanın bitimine 1 yıldan az süre kaldığı için 27 Mayıs 2014 tarihinde cezaevinden çıkacak olan Zekeriya Şengöz ve kısa süre sonra tahliye edilecek olan Fahri Memur, cezalarının son 1 yılını denetimli serbestlik ile çekmiş olacaklar.

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba Şengöz ve Memur’un Mağduriyetini Türkiye Gündemine Taşımıştı 

Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur’un ‘adil olmayan yargılama’ nedeniyle yaşadığı mağduriyet ilk olarak Malatyahaber.com’da CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile yapılan söyleşide dile getirilmiş, Şengöz ve Memur’un mağduriyeti bu söyleşinin ardından Türkiye ve TBMM gündemine taşınmıştı. 

Geçtiğimiz hafta CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Veli Ağbaba, sözkonusu o söyleşide Şengöz ve Memur’un ‘örgüt yöneticisi ve suçlu’ olduğuna inanmadığını vurgulamış ve “Bu insanların haksızlığa uğradığına kalben inanıyorum. Adaletin tecelli etmesi için mutlaka haklarının, hukuklarının iade edilmesi gerekiyor. Çünkü bu insanların terör örgütü üyesi olmadığını herkes biliyor. Haksız yere yatıyorlar. Bir an önce mağduriyetleri giderilmelidir” diye konuşmuştu.  

Mağduriyeti Gidereceğiz Diyenler Tribünlere Oynadı 

Veli Ağbaba’nın bu söyleşişi ile mağduriyetleri Türkiye kamuoyunda yankı bulan Şengöz ve Memur’un uğradığı haksızlığın giderilmesi konusunda önemli bir kamu algısı ve konsensüs oluştu. 

O güne kadar bu mağduriyetin giderilmesi konusunda hiçbir girişimde bulunmayan, aralarında Şengöz’ün yakın arkadaşlarının da bulunduğu bazı AKP Malatya Milletvekilleri ile AKP’li yerel yöneticiler, AKP yörüngesindeki sivil toplum örgütü görünümünde kuruluş yöneticileri sıraya girerek, cezaevinde Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur’u ziyaret  ve mağduriyetin giderileceğine ilişkin nutuklar irad etme yarışına girdi. 

İki yıl öncesine kadar isimlerinin Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur ile yan yana anılmasından bir hayli ürken ve bugün halen AKP’de etkin pozisyonlarda politika yapan ya da AKP iktidarının bürokratı konumunda olan çok sayıda isim, Şengöz ve Memur ile fotoğraf vermenin mücadelesine girişti. 

Ancak tüm bunlar, tribünlere oynamaktan başka hareketler değildi. Çünkü iktidarıyla, muhalefetiyle kabul edilmiş bir mağduriyetin giderilmesi konusunda hiçbir adım atılmadı, tabiri caizse bu konuda hiç kimse 'kılını bile kıpırdatmadı'.

Çünkü 28 Şubat'ın gerçek iki mağduru dışında herkesin işi yolundaydı. Camiada, kimi yüksek siyaset (!) yapıyor, Türkiye'yi kurtarıyor, kimi 28 Şubat günlerinde bir kaç saatlik gözaltının tazminatı olarak ihaleciliğin meşalesini elinde tutuyor, kimi iktisadi dayanışmayla dünyalığını yapmanın mücadelesini veriyor, kimi de cemaat okullarının diskalifiye edilmesiyle açılan boşlukta kolejini parlatarak paralı öğrenci devşirmenin yollarını arıyordu. 

Eski Avukatı Faik Demez: Şengöz ve Memur’un Mağduriyetini Giderecek Hiçbir Adım Atılmadı 

Zekeriya Şengöz’ün bir dönem avukatlığını yapan Malatya Barosu mensubu Avukat Faik Demez, Şengöz ve Memur’un mağduriyetini giderecek hiçbir adım atılmadığını söyledi. 

malatyahaber.com’da iki yıl önce yayınlanan bir söyleşisinde Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur’un ‘Yargılamanın yenilenmesi’ yöntemi ile yeniden yargılanabileceğini ve mağduriyetlerinin kısmen de olsa önlenebileceğini belirten Avukat Faik Demez,  önce Zekeriya Şengöz ardından Fahri Memur'un tahliyeleri konusunda şu yorumu yaptı: “Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur 2013 yılında çıkarılan ve ceza süresi 1 yılın altına düşmüş hükümlü herkesin yararlanabileceği bir yasa kapsamında cezaevinden çıkacaklar. Kalan 1 yıllık cezalarını denetimli serbestlik yöntemi ile yerine getirecekler. Burada şunu vurgulamak istiyorum: Bugüne kadar Şengöz ve Memur’un mağduriyetini giderecek hiçbir adım atılmamıştır. Ceza infaz mevzuatı kapsamında aldıkları 19 yıllık cezanın yatmaları gereken süresini yatmış bulunuyorlar. Bu nedenle, bu andan sonra hiç kimse çıkıp bu konuda ‘Şunu yaptık bunu yaptık’ şeklinde iki yüzlü biçimde ahkâm kesme girişiminde bulunmasın” dedi. 

Niyazi DOĞAN 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız