SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tahmini Kayısı Rekoltesi 386 Bin Ton

0
Güncellendi - 2016-05-18 19:26:21
Tahmini Kayısı Rekoltesi 386 Bin Ton
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da bu yılki tahmini yaş kayısı rekoltesi 386 bin 250 ton olarak açıklandı. Rekoltenin, 30 bin tonunun yaş olarak tüketileceği, geriye kalan 356 bin ton kayısının da kurutmalığa ayrılacağının tahmin edildiği kaydedildi. Mart ve Nisan ayları içerisinde değişik tarihlerde meydana gelen don olayında, özellikle çukur yerler, taban araziler ve dere kenarlarında çiçek ve meyve döneminde kayısının hasar gördüğü ifade edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi yaptığı yazılı açıklamada, Malatya’da toplam 7 milyon 515 bin adet meyve veren kayısı ağacının bulunduğunu, 2016 yılı kayısı rekoltesinin 386.250 ton olarak tahmin edildiğini belirtti. Bu rekoltenin 30 bin tonunun yaş, geriye kalan 356 bin tonunun ise kurutmalığa ayrılacağının tahmin edildiğini kaydeden Ali Selvi, “Kurutmalığa ayrılacak bu kayısıdan yaklaşık olarak 89.000 ton kuru kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. İlimizde üretilen kayısının yaklaşık % 10'u yaş olarak değerlendirilirken % 90'ı kuru olarak değerlendirilmektedir” dedi.

En fazla kayısı üretimi Akçadağ’da

İlçeler bazında en fazla üretimin Akçadağ ve Battalgazi’de yapıldığını belirten Selvi, bu ilçeleri sırasıyla Yeşilyurt, Yazıhan, Darende, Hekimhan, Doğanşehir, Doğanyol, Pütürge, Kale, Arguvan, Kuluncak, Arapgir’in takip ettiğini ifade etti.

Malatya’da 40 bin ailenin kayısı üretimi ile geçimini sağladığını hatırlatan Ali Selvi “Ülkemizde ticari olarak kuru kayısı üretiminin % 90'ı dünya kuru kayısı üretiminin ise % 70'ine yakın kısmı İlimizde gerçekleşmektedir. Ayyrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir. Kuru kayısı ihracatından elde edilen yıllık ihracat geliri 300-350 milyon dolar seviyesinde olup, yaklaşık 40.000 aile geçimini kayısıdan sağlamaktadır.

İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan kayısının yıllık üretimi (rekoltesi) başta üreticilerimiz olmak üzere, ihracatçılarımız, kayısı üretiminde çalışan İlimiz tarım işçileri, çevre illerden gelerek ilimizde çalışan tarım işçileri ve Malatya ekonomisine olan dolaylı katkısı nedeniyle de Malatya halkının tamamını ilgilendirmektedir. Rekolte çalışmaları kayısının tomurcuklanmasından itibaren başlayıp, kayısı için tüm doğal risklerin sona erdiği Mayıs ayı sonuna kadar sürmektedir. Bu yıl özellikle Mart ve Nisan ayları içerisinde değişik tarihlerde meydana gelen zirai don nedeniyle rakım, topoğrafik yapı, ağaçların yaş ve bakım durumlarına göre değişkenlik göstermekle beraber özellikle çukur yerler, taban araziler ve dere kenarlarında kayısıların çiçek ve meyve döneminde hasara maruz kaldığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • halil şile (7 yıl önce)
    Amma atmış tarım müdürü akşama kadar masada oturarak tahmin yapmak ancak böyle olur
    0
    0
    Yanıtla
  • koçkan (7 yıl önce)
    süpekülasyon olabilir . eğer ürününüz para etsin istiyorsanız saATMAYACAKSINIZ . KENDİNİZE BİR YAN GELİR BULMADIKÇA KAYISININ PARASINI SİZ DEĞİL ŞİRE PAZARINDAKİLER YER BU REKOLTE RAKAMLARI SİZİ TEDİERGİN ETMESİN.PİYASAYA ANİ KAYISI ARZI YENİ MAHSÜLÜN FİYATINI DA ETKİLER SABIRLI OLUN VE SÖYLENENLERE ALDIRIŞ ETMEYİN ...SATTTMAYINNNN
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    kayısı doğru dürüst yok..algı operasyonu yapılıp fiyatı aşağı çekmeye çalışıyorlar.bizzat exper tanıdıktan duydum..yüksek yerlerde biraz var dedi gerisi yok..inanmayın..fiyatı düşürmeye çalışıyorlar...
    0
    0
    Yanıtla
  • sedat (7 yıl önce)
    Söz konusu tahmini rekolte gerçek dışıdır o kadar kayısı çıkmaz bu tahmini rekolte üreticimiz çiftçimiz yararına değildir sadece şire pazarındaki timsahları sevindirmeye yöneliktir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ (7 yıl önce)
    Rekolte tahmini neye göre yapıldı acaba; bilimsel olarak tahmin yapılması biraz zaman ve çaba ister.bence pazar olanaklarının daha iyi araştırılması ve kayısının hak ettiği fiyatı bulması en önemli çalışma olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • cemai (7 yıl önce)
    ben çifti olarak kaysı fiyatlarını aniamış değilim.çiftçiler örgütiü olmadıkça sürekli fiyat tedirginliği yaşıyacaktır.taban fiyat her yıl maliyet + emek tespit edilerek belirlenmelidir.rekoltenin az veya çok olması fiyatı etkilememelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • selahattin (7 yıl önce)
    kayısı rekoltesi o kadar çıkmaz çoğu yerde kayısı yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizamettin Opanoğlu (7 yıl önce)
    Bu rakkamlar nereden alınmış da hemen kestirmeden 385 bin ton yazılmış.Kayısı sarardıktan sonra yeşil yapraklar arasından kendini göstermeye başlar.Ve gerçek tahmin örnekleme usülü ile bu dönem ( haziran 15 den sonra) yapılırsa daha gerçekçi olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan44 (7 yıl önce)
    2016 yılı kayısı rekoltesinin 386.250 ton olarak tahmin edildiğini belirtti. Bu rekoltenin 30 bin tonunun yaş, geriye kalan 356 bin tonunun ise kurutmalığa ayrılacağının tahmin edildiğini kaydeden Ali Selvi, “Kurutmalığa ayrılacak bu kayısıdan yaklaşık olarak 89.000 ton kuru kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan44 (7 yıl önce)
    2015 yılı kayısı rekoltesi 301.329 ton yaş kayısı olarak tahmin edilmiştir. Bu rekoltenin 27.229 tonunun yaş kayısı olarak tüketileceği tahmin edilmektedir. Geriye kalan 274.100 tonu kurutmalığa ayrılacak kayısı miktarıdır. Kurutmalığa ayrılacak bu kayısıdan yaklaşık olarak 69.000 ton kuru kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (7 yıl önce)
    Bnce doğru bi araştrma değil daha az rekolte çiftçiden daha uygun fiyata alabilmek için rekolte yi yüksek gösteriyolar
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Onceki yillarda rekolte ne kadardi ki?
    0
    0
    Yanıtla