SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tahrik Sondajı...

A- A+ PAYLAŞ
 
Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye’nin uyarılarına rağmen Akdeniz’de petrol aramaya başlarken, Türkiye resti çekti. Rumların tavrını provokasyon olarak nitelendiren Başbakan Tayyip Erdoğan, “Bizim de yapacaklarımız var” dedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız da, TPAO’nun savaş gemileri refakatinde çalışmalara başlayacağını açıkladı.
 
GÜNEY Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye ve KKTC’nin tüm itirazlarını hiçe sayarak Akdeniz’de petrol aramalarına ‘teknik arızalı’ da olsa başlarken, Türkiye’den de karşı hamle geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan “Bizim de yapacaklarımız var resti” çekti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, Norveçli bir firma ile çalışma başlattıklarını açıkladı.
 
Heronların gözetiminde
 
Kıbrıs Rum yönetimi, tek taraflı parsellediği Kıbrıs adasının güneyinde doğalgaz çıkarma işlemine başladı. “Teknik arıza oldu” açıklamalarının ardından, sondaj çalışmaları yürüten Amerikan Noble Energy şirketine ait platform haftasonu deniz tabanına sabitlediği duyuruldu.Rum Ticaret Bakanlığı’nın Enerji Direktörü Solon Kassinis, sondaj platformunun 1650 metrelik deniz tabanına ulaşarak 80 metre de tabandan toprağı deldiğini açıkladı. Rum radyosu, İsrail Heronları’nın havadan, donanmasının da denizden bölgeyi koruma altına aldığını ileri sürdü.
 
Bu hafta için de mümkün Amerika’ya gitmeden önce Rum tarafının Doğu Akdeniz’de petrol arama çalışmalarının başladığı yöndeki haberlere ilişkin bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, “Biz de şu anda KKTC ile adımı atmış veziyetteyiz, çok kısa bir süre içerisinde, bu hafta içerisinde olması da mümkündür, münhasır ekonomik bölgemiz içerisinde bu çalışmaları başlatacağız” dedi.
 
Gerekirse havadan takip
 
“Münhasır ekonomik bölge olarak ilan ettikleri bölgeye yönelik de bizim farklı yaklaşım tarzlarımız var” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuyla ilgili de askeri noktada gerek fırkateynler, hücum botlarımızla gerekse bu noktada hava kuvvetlerimizin bölgede sürekli buraları takip etmek suretiyle. Bu münhasır ekonomik bölge tartışmalıdır, bu bölgede böyle bir adımı atmalarının doğru olmadığını daha önce de iletmiştik.”
 
Kıta sahanlığı
 
Rumların sondaj kararını uluslararası hukuka aykırı, provokasyon olarak nitelendiren Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, KKTC ile kıta sahanlığı anlaşması imzalayarak, TPAO’nun orada fiili durum oluşturacağını anlattı. Sismik aramayı adını vermediği bir Norveç firmasıyla yapacaklarını söyleyen Yıldız, sismik aramanın ardından petrol arama platformlarının kurulacağını açıkladı. Çalışmaların önümüzdeki hafta bile başlayabileceğini söyleyen Yıldız, sismik arama gemilerine, Türk donanmasının eşlik edebileceğini kaydetti.
 
Donanmalar karşı karşıya
 
RUMLARIN ‘Afrodit’ adı verdiği bölge aynı zamanda uluslararası sular içinde yer alıyor. Türk savaş gemilerinin de sondaj çalışmalarını takip ettiği biliniyor. İsrail’in gizli servisi Mossad’a yakınlığıyla bilinen Depka internet sitesi de, İsrail donanması ile insansız hava araçlarının Türk donanmasını yakından takip ettiğini yazdı. Site, Yunanistan, Türkiye ve İsrail ordularının son gelişmeler nedeniyle alarmda olduğunu da ileri sürdü. Rum medyası ise, 2 Türk fırkateyninin bölgede bulunduğunu belirtiyor.
 
Kıbrıs’ın 200 kilometre güneyinde
 
Amerikan Noble Energy şirketinin, İsrail’in Delek şirketiyle birlikte Rumlar’dan kiraladığı deniz parseli, Kıbrıs adasının yaklaşık 200 kilometre güneyinde yer alıyor. Bölge aynı zamanda İsrail’in dev doğalgaz rezervleri bulduğu 
ve halen doğalgaz çıkardığı Leviathan bölgesine de bitişik.
 
Türkiye neden itiraz ediyor
 
TÜRKİYE, Rumlar’ın Akdeniz’de petrol aramasına iki noktada itiraz ediyor. Rumların Kıbrıslı Türkler’in onayı olmadan atım atamayacağını belirten Ankara, bölgede en uzun kıyıya sahip Türkiye’nin de hakları bulunduğunu belirtiyor.
 
Türkiye’nin tehditlerinden korkmuyoruz
 
YUNANİSTAN Savunma Bakanı Panos Beglitis, Doğu Akdeniz’deki gerginliğin daha da tırmanabileceğini söyleyerek “Türkiye Doğu Akdeniz’de bir tek kendisinin olduğunu zannediyor. Türkiye’nin tehditlerinden korkmuyoruz” dedi. “Vima FM” radyosuna verdiği demeçte, Yunanistan’ın Türkiye stratejisini futbol maçındaki taktiğe benzeten Bakan, “Sahamız uluslararası hukuka saygı sahasıdır” dedi.
 
Rumların 2014 hedefi
 
NOBLE Energy şirketinden yapılan açıklamalarda sondaj çalışmalarının uzun bir süreç olacağı vurgulanıyor. İki aydan uzun sürmesi beklenen ilk sondajda süreç şöyle işleyecek:
 
Sismik veriler doğalgaz yataklarının deniz tabanının 2 bin metre altında olduğunu gösteriyor. Deniz tabanından 2 bin 300 metre altına kazılacak. 
İsrail’in Delek şirketi devreye girecek. Sondajı yapan Amerikan Noble ve Delek şirketi, doğalgazın Rum kesimine deniz altından döşenecek borularla en erken 2014’te ulaşmasını hedefliyor.
Sondaj yapılan parsele bitişik İsrail’in doğalgaz çıkardığı Leviathan bölgesinden Rum kesimine boru hattı döşenmesi de gündemde. 
Afrodit bölgesinden çıkacak doğalgazın miktarı ve kalitesi uygunsa, bu hatta bağlanacak.
 
AB’den Rumlara ‘Ertele’ baskısı
 
AVRUPA Birliği, ‘sondaj krizi’ nedeniyle hem Rumlara, hem de Türklere ‘itidal’ çağrısı yaparken, Rumlara sondaj çalışmalarını ‘ertelemesi’ yönünde baskı uygulamaya başladı. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Stefan Füle, Rum lider Dimitris Hiristofyas’ı bizzat telefonla arayarak ‘sondajın ertelenmesi’ni istedi. AB Dönem Başkanı Polonya’nın da, Rumlardan ve AB Komisyonu’ndan kapsamlı bilgi aldığı ve doğalgaz aranmasına ara verilmesini Rum Yönetimine ilettiği öğrenildi. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Maja Kocijancics de, “Taraflar itidallı davranıp, sürecin başarıyla tamamlanması için elinden geleni yapmalıdır” açıklamasını yaptı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız