SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tahrir Meydanı'nda Tarihi Protesto

A- A+ PAYLAŞ

Mısır’ın başkenti Kahire’de, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde yapılan gösteriye katılanların sayısının artık iki milyon kişiyi geçtiği bildiriliyor.

Ülkede internet bağlantısının tekrar sağlandığı haberlerinin yanı sıra, özellikle Tahrir Meydanı'nda cep telefonlarının çalışmadığı haberleri de geliyor.

Mısır Devlet Televizyonu halkı evden çıkmamaları uyarırken, hükümetin bölgede tüm yolları kapattığı ve her türlü toplu taşıma aracını faaliyet dışı bıraktığı bildiriliyor.

Mısır Silahlı Kuvvetleri, göstericilere karşı güç kullanmayacağını açıkladı.

İskenderiye'de düzenlenen gösteride de bir milyon protestocuya ulaşıldığı bildiriliyor.

Göstericiler iki milyonu buldu!
Mısır Ordusu'na dayandırılarak verilen haberlerde, Kahire'de toplanan göstericilerin sayısının 2 milyon kişiyi bulduğu söyleniyor.
İskenderiye kentindeki gösterileri takip eden bir muhabir de bu kentte de bir milyon kişinin toplandığını bildiriyor.

El Cezire televizyonu, kent merkezinde toplanan protestocu sayısının artık bir milyon kişinin çok daha üzerine çıktığını belirtirken, göstericilerin "Defol Mübarek" diye sloganlar attıklarını ve Cumhurbaşkanı’nı asılmış gösteren veya fotoğrafında "kafan düşecek" yazılı afişler taşıdıklarını bildirdi. Çok sayıda gösterici de geceyi protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı’nda geçirdi. Helikopterler başkent üzerinde düzenli uçarken, silahlı kuvvetler de kent merkezine girişleri kontrol ediyor.Mısır’da halk ayaklanmasının birinci haftasında Cumharbaşkanı Hüsnü Mübarek artık tamamen köşeye sıkıştı. Muhalefetin ana aktörleri olan 6 Nisan Hareketi, Müslüman Kardeşler ve Nobel ödüllü diplomat Muhammed El Baradey, Mübarek’e cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıyarak ültimatom verdi. AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mübarek’e “halkının meşru şikayetlerine cevap ver” çağrısı yaparken Beyaz Saray da “yumuşak bir geçiş dönemini” tercih ettiklerini söyleyerek ilk kez Mısırlı liderin görevi bırakmasına atıfta bulundu.Ancak Mübarek’i asıl zor durumda bırakan bugün yeniden canlanması beklenen milyonluk yürüyüşler oldu. Organizatörler “Bir milyon adam yürüyüşü” adıyla İskenderiye, El Mannsur ve Kahire’da 1 milyon kişiyi bir araya getirmeyi deneyecek. Analistlere göre yürüyüşün başarılı olması halinde Mübarek’in düşmesi kaçınılmaz görülüyor. Nitekim “Bir milyon adam yürüyüşü” haberlerinin yayılmasının ardından Mübarek rejimi sıkı önlemler aldı. Gösterilerin merkezi haline gelen Tahrir Meydanı’nın çevresine beton bloklar yerleştirildi, demiryolları kapatıldı. Halkı yatıştırmak için cuma günü hükümeti lağveden Mübarek dün de yeni kabine üyelerini atadı. Ancak anahtar bakanlıkların değişmediği yeni kabine kimseyi memnun etmedi.

Protestolar ekonomiyi vurdu AFP haber ajansı, bir haftadır süren protesto gösterilerinin Mısır ekonomosine ciddi zarar verdiğini duyurdu: "Bankalarda para yok. Pazar gününden beri kapalı olan bankaların ATM'lerinde de para bulmak oldukça zorlaştı ve nadir olarak içinde hala para bulunan ATM'ler çıksa da, onlar da sınırlı miktarda para verebiliyor. Benzin çok zor bulunuyor. Turizm uçup giddi. Başkan Hüsnü Mübarek'i devirmek için yapılan gösteriler ikinci haftasına girerken, Mısırlılar ekonomik sıkıntıyı hissetmeye başladılar"

Ordu tutuklamalara başladı

Mısır'dan son gelen haberlere göre, askerler göstericilerin arasında bulunan "sabotajcı ve saldırgan"ları tutuklamaya başladı.

Asker de halktan yana El Cezire muhabiri Dan Nolan, Twitter sayfasında göstericilerin "Orduyla halk bir bütün" sloganlarına, kimi askerlerin "Bizler sizinleyiz" diyerek yanıt verdiğini bildiriyor. Nolan, başka bir sloganda da "Hey hey Hüsnü bu gece gidecek" diyen göstericilerin yeterli sayıya ulaşılması halinde Başkanlık Sarayı'na yürümeyi planladıkları haberini verdi. Göstericiler yürüyüşe geçerse, önlerinde bir çok barikat, tank ve engeli aşmaları gerekecek. Google maps yardımıyla oluşturulan bu harita, göstericilerin saraya yürüyüşünün rotasını gösterirken, yaklaşık 2 saat içerisinde meydandan saraya ulaşılabileceğini de sergiliyor.

"Şimdiye dek görülmemiş sayıda insan toplanıyor"

Tahrir Meydanı'ndan bildiren El Cezire muhabiri, toplanan göstericilerin, bugüne dek görülmemiş bir sayıya ulaştıklarını söylüyor: "Göstericilerin sayısı geçtiğimiz günlerde gördüğümüzün çok üzerinde. Görüştüğüm bir çok insan, tehlikeli olsa da protestoya katılacaklarını açıkladı" Meydanda bir insan zinciri oluşturan askerlerin, göstericilerin üzerlerini aradıktan sonra meydana girişlerine izin verdiği, tankların da meydanın civarına konuşlandırıldığı bildiriliyor.

Karşıt görüşlü protestocular arasında çatışma riski

CNN muhabiri Ben Wedeman, Mübarek'i destekleyenlerin "Hainlere hayır" sloganları attıklarını ve Mübarek'e karşı olanlarla birlikte Tahrir Meydanı'na gittiklerini bildiriyor. El Cezire de, Mübarek karşıtı göstericilerin, Tahrir Meydanı'ndaki buluşmanın ardından, Başkanlık Sarayı'na doğru yürüyüşe geçip, sarayı basmak istedikleri haberini verdi. Ancak ordunun tanklarını, Tahrir Meydanı'ndan, Başkanlık Sarayı'na çıkan stratejik noktalara yerleştirdiği ve barikatlar oluşturduğu da gelen haberler arasında.

Baradey'den Mübarek'e gözdağı Protestocuların ağzındaki isimlerden en önemlisi olan, Nobel Barış ödülü sahibi Muhammed El Baradey, Başkan Mübarek'in "canını kurtarmak istiyorsa" istifa edip, Mısır'ı terk etmesi gerektiğini söyledi.

"Ölmeye hazırız" Daily Telegraph muhabiri Colin Freeman, Mısır'da göstericilerin geçtiğimiz günlere göre tavır değiştirdiğini ve artık insanların tahammülsüzleştiğini söylüyor: "Cuma günü ve hafta sonu 'Mübarek gitmeli' diyen göstericiler, dün ve bugün 'Anlayamıyor musun, aptal' ve 'Ders artık bitti, aptal' diyorlar. İnsanlar ellerinde 'Mübarek, ölü ya da diri' yazan posterler taşıyorlar" "Aynı zamanda, Mübarek'in idam edilmesini isteyenlerin sayısı da artış gösteriyor. Bir çok gösterici, protestolara beyaz kefenler giyerek katılıyor ve amaçları uğruna ölümü göze aldıklarını sergiliyor" sözleriyle Tahrir Meydanı'ndaki durumu aktaran Colin Freeman, sözlerini şöyle bitiriyor: "Ancak söylemeliyim ki, burada gerçek bir parti atmosferi var. Ücretsiz çay ve kahve, seyyar satıcılar. Atmosfer oldukça neşeli, hala öfke var ancak bu Cuma günü hissedilenden çok farklı. Daha sakin, tabii ki bu durumun hızla değişmesi mümkün"

Müslüman Kardeşler'den net mesaj

Mısır’da Müslüman Kardeşler, muhalif grupların oluşturduğu koalisyonun Mısır hükümetine, demokrasiye geçiş konusundaki görüşmelere sadece Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in çekilmesi halinde başlayacaklarını söylediklerini bildirdi.

Müslüman Kardeşler grubunun üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, "Bizim öncelikli isteğimiz Mübarek’in gitmesi. Sadece bunun ardından ordu teşkilatıyla huzurlu bir iktidar değişiminin detayları konusunda diyalog başlatabiliriz" dedi.

Beltagi, muhalefetin, Müslüman Kardeşleri, Muhammed El Baradei’nin önderliğini yaptığı Değişim İçin Ulusal Birlik’i, siyasi partileri ve Kıptiler gibi belirli bir takım grupları kapsayan bir şemsiye grup altında toplamaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Dünyayla ilişkisi tamamen kesildi

Mısır’daki son faal internet servis sağlayıcısının da engellendiği, siyasi krizin ortasındaki bu ülkenin dünya ile ilişkisinin tamamen kesildiği bildirildi. İnternet gözleminde uzman Amerikan web sitesi Renesys’ten yapılan açıklamada, Mısır’daki son internet servis sağlayıcısı Noor şirketinin engellendiği belirtildi. -GOOGLE-TWITTER İŞBİRLİĞİ. Öte yandan, Amerikan internet grubu Google, Mısırlıların ülkedeki internet engellemesine takılmadan cep telefonu aracılığıyla Twitter üzerinden mesaj gönderebilmelerini sağlayacak bir sistem kurmak üzere, hafta sonunda Twitter ile işbirliği yaptığını açıkladı. Google yetkilileri, kurdukları sistemin çalıştığını ve açıkladıkları üç uluslararası telefon numarasına mesaj bırakılabileceğini, bu şekilde Twitter’a mesaj aktarılabileceğini söyledi. Sözkonusu Google yöneticileri, bu hizmetten yararlanmak için hiçbir internet bağlantısının gerekmediğini ve insanların aynı telefon numaralarını tuşlayarak ya da "twitter.com/speak2tweet" internet sitesine girerek, mesajları dinleyebileceklerini bildirdiler. Şirketi SayNow kısa süre önce Google tarafından satın alınan Ucval Sing ve Google’ın Ortadoğu ve Afrika ürün direktörü Abdülkerim Mardini, bu hizmetin Mısır’da insanların bu zor anda birbirleriyle temas içinde olmalarını sağlamasını umduklarını belirterek, "Oradaki herkesi düşünüyoruz" dediler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız