SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tahsilatlar Gişeden.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:40:58
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi’nin toplu taşıma işini yürüten MOTAŞ A.Ş.’deki yolsuzluk, usulsüzlük, zimmet ve izi bulunamayan kayıp paralarla ilgili olarak yargıya taşınan iddialara ilişkin Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişleri’nin MOTAŞ’ın hesaplarına yönelik incelemesi devam ederken, otobüslerdeki akıllı bilet sistemi üzerinden yolsuzluk yapıldığına yönelik görüntü destekli bir başka iddia da Malatya kamuoyunda şok etkisi yapmıştı.

İMZASIZ AÇIKLAMA..

Malatya Belediyesi personeli M.Ç. tarafından MOTAŞ’daki yolsuzluk, usulsüzlük, zimmet ve kayıp paralara dair iddiaları içeren ve Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan 13 sayfalık suç duyurusu dosyasına da giren akıllı bilet sisteminde yolsuzluk yapıldığını iddia eden görüntülerle ilgili olarak MOTAŞ Genel Müdürlüğü mail adresinden medya kuruluşlarına imzasız bir açıklama gönderildi. 

Belediye Personeli M.Ç.’nin Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişleri’nin MOTAŞ A.Ş. hesaplarına el koyarak inceleme yapmasına yol açan ağır suçlamalarına cevap verilmezken, otobüslerdeki akıllı kart sistemi aracılığı ile yolsuzluk yapıldığı yolundaki iddialara cevap olduğu öne sürülen MOTAŞ A.Ş. açıklaması şöyle: 

“Son günlerde MOTAŞ'la hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili MOTAŞ Genel Müdürü Hasan Alıcı açıklamalarda bulundu.

Söz konusu iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Genel Müdür Alıcı, "Bütün işlemlerimiz kayıt altında ve denetime açıktır" dedi.

Alıcı, 2011 yılının Ocak Ayı itibariyle Akıllı Bilet Sistemi'ne geçtiklerini anlatarak sistemin büyük avantajlara sahip olduğunu ve tüm işlemlerin kontrol edilebilir hale geldiğini belirtti.

Akıllı Bilet Sistemi'nin çalışma şeklini anlatan Alıcı, şunları kaydetti:

"Bizim otobüslerimizde araç takip sistemimiz, LCD'lerimiz, kameralarımız ve ön kapıda, şoför yanında araç göğsüne  monte edilmiş iki tane cihazımız mevcuttur. Bunlardan biri bizim SKP  dediğimiz şoför kontrol paneli cihazımız. Bu sürücü kontrol paneli:

1.Sürücü hat seçme kartı aracılığı ile hangi hatta çalışılacağı şoför tarafından belirlenir,

2.Her sefer başlangıcında şoför hattını seçmek için  SKP' ye kartını okutur,

3.SKP üzerinde yer alan hat listesine göre seçilen güzergâhın numarasını ve adını valitadöre gönderir, aynı zamanda güzergah adını güzergah panellerine gönderir,

4.Ayrıca otobüse binen her vatandaşın validatöre okuttuğu kartın, kart tipi bilgisi şoförü bilgilendirmek amacıyla ekrana yansıtır,

5.Bu işlemler dışında SKP cihazının hiçbir fonksiyonu kalmaz,

6.Hatta SKP'nin enerjisi kesilse dahi validatör çalışmasına devam eder ve kart okuma işlevi ile verilerin aktarımı görevini yerine getirir.

İkinci cihaz ise araç üstündeki diğer sistemlerle (Yolcu Bilgilendirme Sistemi, Kamera Sistemi, Güzergah Paneli, Araç Takip Sistemi) ve belediyede bulunan Server'la haberleşen validatör cihazımızdır. Bütün işlemleri ve haberleşmeyi validatör sağlar.  Bu cihaza okutulan her kartın raporu Malatya Belediye'mizdeki Server'ımızda mevcuttur. Server'da bulunan bu verileri şirketimizdeki bilgisayarlardan rapor haline getirerek, şehrimizin ulaşım istatistiklerini çıkarmaktayız. 

İstenilen her türde rapor alınmaktadır. Hatta ID'sini sisteme girdiğimiz bir kartın hangi bayiden, hangi gişeden dolum yaptığı, hangi araçlara binmiş olduğuna kadar hepsini raporlama yapmamız mümkündür.

Validatörün çalışma mantığı ise şöyledir:

1.Sürücü tarafından hat seçme işleminin ardından devreye girer,

2.Devreye girdikten sonra validatör sisteme bu aracın hangi şoför tarafından hangi zamanda kullanıldığı bilgisini gönderir, 

3.Validatörün devreye girmesiyle eş zamanlı olarak girilen hattın üzerindeki durakların listesi yolcu bilgilendirme sistemine (LCD Monitöre) aktarır,

4.Validatöre okutulan tüm kartların hangi tarifeden işlem göreceği validatörde yer alır 

5.Validatöre okutulan kartların bütün kayıtları validatör tarafından GPRS aracılığı ile

Server’a gönderir,

6.Ayrıca validatör üzerinde bulunan GPS Mouse aracılığı ile konum bilgisi verilerini alarak Araç Takip Sistemine gönderir,

Görüldüğü gibi bu cihazdan para tahsil edilmez. Sadece bu cihazlarda biniş sayıları ve türleri takip edilir ve kart kontörleri düşülür."

Genel Müdür Alıcı, MOTAŞ'ın tüm akıllı bilet tahsilat işlemlerinin gişelerde yapıldığının altını çizerek, "Günlük satışlar ile dış bayilere yapılan satışlardan (Dış bayilerden peşin ücret alınır) elde edilen para, aynı gün içerisinde şirketimizin banka hesabına yatırılır. Bankaya yatırılan paranın hangi satış türü olduğu kalem kalem belirtilir ve banka dekontlarına böyle işlenir. Daha sonra bu dekontlar da ayrıca Muhasebe Müdürlüğümüzce kayıt altına alınır. Dolayısıyla tahsilatlar görüldüğü gibi validatörden değil, gişeden sağlanmaktadır. Nitekim, validatörden tahsilat olmuş olsa sadece kullanılan kontör ücretleri kullanılabilecek olup, böylesi bir uygulamanın olması imkan dahilinde değildir. Örneğin bir karta 50 TL yüklenip, bu miktarın kullanımı 1-2 ay zarfında olduğunda; 50 TL'nin tahsili için o kadar zaman beklemek gerekecektir ki öyle bir uygulama söz konusu değildir. Vatandaş, yüklediği kontörleri dilediği zaman kullanabilir. Şirketimiz ise günlük olarak satışını yaptığı kontürlerin bedellerini banka hesaplarına almaktadır ve faaliyetlerinde kullanmaktadır" dedi. 

MOTAŞ akıllı kart kullanım raporlarının, kişisel kartlarla rahatlıkla yapılacak üyelikle www.akıllıbiletim.com adresli internet sitesinden de görülebileceğini açıklayan Alıcı, tüm faaliyetlerin şeffaf bir şekilde gerçekleştirildiğini vurguladı.

Yargıya taşınan hususlarla ilgili de gerekli izahatların yapıldığını ve iddiaların tamamının asılsız olduğunu belirten Alıcı, "Son yıllarda Malatya toplu taşıma hizmetine önemli katkı sunarak büyük bir atılım yapan şirketimize yönelik yürütülen karalama kampanyasını kamuoyu vicdanına havale ediyorum. Konuyla ilgili her türlü hukuki haklarımızın saklı olduğunu belirtiyor, saygılar sunuyorum" açıklamasında bulundu”. 

TELEVİZYONDA HAKARET!.

MOTAŞ'la ilgili M.Ç.'nin yolsuzluk iddialarını içeren ve Cumhuriyet Savcılığı'na da ileten iddialar, Yeni Malatya Gazetesi'nden Güler Hazar'ın haberi olarak, Yeni Malatya'da ve malatyahaber.com'da yayınlanmıştı. Geçtiğimiz hafta yayınlanan haberlerden, otobüslerde kullanılan akıllı kart ve bazı personel usulsüzlükleri ile yolsuzluklarının örtbas edildiği yolundaki iddiaları içeren haber ER TV'de de yayınlanmıştı. ER TV'nin akşam bülteninde yayınlanan haberinin ardından gece de, genel müdür Hasan Alıcı'nın katıldığı "cevabi" bir program düzenlenmiş, Alıcı buradaki açıklamalarında da tatmin edici yanıtlar verememişti.

Televizyondaki programa MOTAŞ'ı bir "kamu kuruluşu" olarak niteleyen sözlerle başlayan, programın sonlarında ise bir konuyu anlatmak isterken "özel şirketiz" diyerek birbirinden tamaman farklı değerlendirmeleriyle dikkat çeken genel müdür Alıcı'nın, ertesi gün de kendi davet ettiği bir basın kuruluşu ile "basın toplantısı (!)" düzenlediği öğrenilmişti. Haberi kamuoyunun gündemine getiren ve yöneltilecek çok sayıda sorusu olan basın mensuplarını ise bu toplantıya davet etmeyen Alıcı, ayrıca ER TV'deki programında, hakkındaki iddiaları savcılığa ileten belediye personeli M.Ç.'ye de hakaret etmişti.

Malatya Belediyesi'nin önemli bütçelere sahip olup birçok önemli harcamayı yapan 3 şirketinden (Esenlik, Kültür -Fuarcılık A.Ş. ve MOTAŞ A.Ş.) birinin genel müdürü olan Ziraat Mühendisi Hasan Alıcı, bu şirketlerden bir diğeri olan Kültür- Fuarcılık A.Ş.'nin genel müdürü iken AKP'den Battalgazi Belediye Başkan aday adayı olan, halen siyasetle uğraşırken genel müdürlük görevini de bırakmadığı anlaşılan öğretmen kökenli Murat Nalçacı'nın da kayınpederi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız