SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Takas 'Adrese Teslim' mi?

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:04:53
Takas 'Adrese Teslim' mi?
A- A+ PAYLAŞ

HABER: Yenimalatya Gazetesi

Sürgü’deki Takas mevkii, adeta Malatya’daki yatırımcıların giremeyeceği bir şartname ile ihaleye çıkartılıyor. İhale şartnamesindeki özel hükümler, devlet ciddiyetinden uzak maddelerle dolu.

KİMİN İÇİN HAZIRLANDI?

Doğanşehir’in Sürgü Kasabası’nda Malatya’nın önemli piknik ve dinlenme mekanlarından Takas alanı “Çok özel bir şartname” ile 30 yıllığına sadece belirli özelliklere sahip olanların girebileceği firmalara ihaleye çıkartılıyor. Kamuoyun da hiçbir tartışma ve istişare yapılmadan, “Adrese teslim ihale” olarak yorumlanabilecek bir şekilde düzenlenen ihaleye Malatya’dan girebilecek firma ise ya bir elin parmakları kadar, yada hiç yok.

OTEL ALANI OLMUŞ

Malatya’da insanların dinlenebilmesi için nadir mekanlardan olan Takas mevkii, yeni projelerle canlandırılması ve düzenlenmesinin aksine, turistik alan adı altında otel inşaatlarına ayrıldığı ortaya çıktı. Takas mevkii, Malatya Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü tarafından yapılan duyuru da, “İmar planında ayrıldığı amaç doğrultusunda, aynı proje kapsamında bir bütün olarak, 30 yıl süreli, bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı tesis edilecektir” denildi. 

KİME SORDUNUZ?

Takas mevkii, 3 ayrı parsele ayrılarak 30 yıllığına kiraya çıkartıldı. Birinci parsel 30 bin 600 metrekare, ikinci parsel 52 bin 400 metrekare ve üçüncü parsel ise 10 bin 175 metrekare büyüklüğünde. Bazı parsellerin bir kısmının işgalli olduğu kaydedilen ihale duyurusunda, “ön görülen yatırım”ın ise 3 yıldızlı otel ve üzeri otel olduğu belirtildi. Parsellerin rayiç bedelleri ise birinci parsel için 612 bin TL, ikinci parsel için 1 milyon 48 bin TL ve üçüncü parsel için ise 1 milyon 526 bin TL. 

BELGESİ OLAN GİRECEK 

Teşvikten yararlanma şartlarından ilk iki madde şu şekil de: “Hazine Müsteşarlığınca verilmiş yatırım teşvik belgesi sahibi olan veya yatırım teşvik belgesine esas olmak üzere Hazine Müsteşarlığınca; firma adı, yatırımın konusu, kapasitesi gibi yatırımın karakteristik değerlerini içerecek ve yatırım yeri tahsis edileceğine ilişkin yazı verilmiş olan, Taşınmazın üzerinde gerçekleştirilecek toplam yatırım tutarı, taşınmazın rayiç değerinin 2 (iki) katından az olmayan, her halde toplam sabit yatırım tutarı beşyüz bin TL'den az olmayan”

PARASI ÇOK OLAN 

Diğer şartlar ise şu şekilde ; “Taahhüt edilen yatırımın en az yüzde yirmisini karşılayacak miktarda net özkaynağa sahip olan, Yatırımın ne şekilde finanse edileceğini beyan eden, taahhüt edilen yatırımın toplam tutarı on milyon Türk Lirasını aşan yatırımlarda fizibilite raporu ve finansman tablosunu veren, Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslarda belirtilen diğer şartları yerine getiren…”

İhaleye “Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ve iş ortaklıklarının başvuruları” kabul edilmeyecek. 

ÖZEL ŞART 

Takas ihalesi için özel şart ise şu şekilde: “Sadece, imar planında ayrıldığı amaç olan, Turizm Alanına uygun olarak, 3 yıldız ve üzeri otel yapacak yatırımcıların talepleri dikkate alınacak olup, anılan Usul ve Esasların 15 inci maddesine göre yapılacak değerlendirmede, yapılacak otelin dışında müstakil konaklama üniteleri, aqua park, spor kulüpleri için kamp tesisi ile yatırıma tahsis edilecek arazinin tamamı üzerinde çevre düzenlemesini öngören projeler tercih sebebi olacaktır.”

İhale için son başvuru tarihi 10 Ekim 2012 olarak belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız